Ambasador Spasojević: Turisti iz Srbije mogu nesmetano u Grčku preko Bugarske

Vesti 16. jun 202013:38 > 13:39
REUTERS/Murad Sezer

Na osnovu usmene instrukcije grčke vlade od sinoć u 23 sata omogućen je nesmetan ulazak građana Srbije u Grčku, i to samo preko graničnog prelaza Promahonas između Grčke i Bugarske, izjavio je za N1 ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević.

Spasojević je podsetio da je grčka vlada donela odluku da počev od 15. juna omogući ulazak u zemlju turistima iz Bugarske, Rumunije i Srbije, te da je granični prelaz Promahonas, kao što je i bilo najavljeno, otvoren sinoć u 23 sata po lokalnom vremeno.

„Na osnovu usmene isnstrukcije vlade u Atini, srpski turisti ulaze nesmetano od 23 sata. Veliki su redovi, veliki broj ljudi iz Srbije, Rumunije i Bugarske se uputio ka Grlkoj, i zasad srpski turisti nesmeteno ulaze bez testiranja i obaveznog karantina. Vrše se samo nasumični testovi slučajnim uzorkom“, kazao je Spasojević.

Podsetio je i da je Severna Makedonija dozvolila tranzit sprskim turistima preko svoje teritorije, ali da je i dalje velika nepoznanica zašto grčke vlasti nisu omogućile ulazak našim državljanima preko graničnog prelaza Evzoni.

Spasojević je poručio da Srbija čini sve da se otvori granični prelaz Evzoni, kao i da se omogući ulazak turista iz Srbije preko aerodroma u Solunu i Atini.

Kako je rekao, očekuje se da vlada u Atini uskoro u službenom glasnioku objavi formalnu odluku o dozvoli za ulazak turista iz Srbije, a do tada je na snazi usmena instrukcija koja važi isključivo za granični prelaz Promahonas, između Srbije i Bugarske.

„U ovom trenutku čekamo formalnu odluku i njeno objavljivanje u službenom glasniku. Do tada ne možemo biti sigurni do kada će biti na snazi usmena isntrukcija. Svim našim građanima bih preporučio uzdržanost i da prate vesti i šta će objavljivati naša ambasada i Ministarstvo spoljnih poslova. Kad dobijemo pisanu odluku i ona bude objavljena, onda ću moći sa potpunom sigurnošću da kažem da mogu da krenu i nesmetano uđu u Grčku“, rekao je Spasojević.

Naglasio je da je o tome razgovarao sa više grčkih ministara i da je dobio čvrste garancije da će formalna odluka biti doneta brzo.