Aleksandar Obradović: Hapsile me tri službe, prepoznao sam agenta BIA

Vesti 16. jun 202023:11 > 23:33
N1

Uzbunjivač i radnik fabrike naoružanja "Krušik" iz Valjeva Aleksandar Obradović u specijalnoj emisiji "Krušik (Ras)prodaja oružja" na N1 govorio je o tome kako je uhapšen i, prvi put, otkrio puno ime i prezime čoveka koji je vodio operaciju njegovog hapšenja.

Obradović je uhapšen 18. septembra 2019. godine u 14.40 časova, kada je u krug fabrike „Krušik“ upala grupa naoružanih ljudi, za koje je prvo mislio da hapse odgovorne za propadanje fabrike i korupciju. Došli su po Aleksandra Obradovića, onog koji je umesto policijskih inspektora razotkrio malverzacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je da je u Obradovićevom hapšenju učestvovalo tek nekoliko policajaca, međutim Obradović je za N1 taj događaj opisao potpuno drugačije.

„Ušli su u moju kancelariju, tu su bili inspektori za Visokotehnološki kriminal, inspektori BIA-e i pripadnici Vojnobezbednosne agencije. Sve tri službe, svi su oni došli. Glavni čovek u mom hapšenju bio je iz Uprave za visokotehnološki kriminal, on je vodio moj hapšenje. Rekli su – sedi, sedi, sedi. Ja sam se ponašao sasvim normalno. Negde sam u glavi znao da će nešto da se desi. Prebacili su me sa mog radnog mesta u fotelju prekoputa. Seo sam, a oni su mi rekli – ti znaš zašto smo mi ovde? Rekao sam da znam, da sam ih očekivao. I svako je imao neko pitanje. Svi su se iščuđavali – šta ti to dečko trebalo, znaš li ti za koga radiš, a ja sam rekao da sam svestan, jedno 10 puta sam tu rečenicu ponovio. Meni je bila samo jedna želja da se sazna istina o Krušiku i ispumpavanju novca. Naivan sam, naravno, bio“, kaže Obradović.

Na pitanje novinarke N1, kako posle tog hapšenja, koje se odigralo pred očima nekoliko hiljada radnika Krušika, niko nije znao za to, čak ni novinari sa kojima je Obradović kontaktirao.

POVEZANE VESTI:

„Radnici su videli gomilu džipova i automobila sa zatamnjenim staklima, šaputalo se ko je tada uhapšen“, kazao je Obradović.

Od tada mu se gubi svaki trag i u jednom trenutku nestaje signal, rekao je Aleksandar Đorđević, novinar BIRN-a. Novinari sa kojim je Obradović komunicirao pretpostavljali su da se on povukao i osamio, a kasnije su tek saznali da je on uhapšen.

„Sve je moguće u Srbiji, tako i da čovek provede 20 dana u zatvoru, a da se o tome kasnije sazna“, rekao je Obradović u emisiji N1.

Inače na dan kada je Obradović uhapšen, ministar policije Nebojša Stefanović nije rekao ni reč o hapšenju dok je govorio o poslovanju svog oca. Ni bezebdnosne službe nikad nisu priznale da su među 12 osoba koje su hapsile Obradovića bili i pripadnici BIA-e.

„Da su pripadnici BIA bili prisutni, toga nema ni u kakvim tragovima kada je on uhapšen“, rekao je Vladimir Gajić, Obradovićev advokat.

Obradović je, gledajući Vučićevu posetu Krušiku 9. marta 2020 na televiziji, prepoznao čoveka koji ga je uhapsio, taj čovek je bio deo svite koja je pratila predsednika tokom posete fabrici.

„Čak ima snimak gde se Aleksandar Vučič pozdravlja sa njim“, navodi.

„To je čovek koji nosi plavu kravatu?“, upitala je novinarka N1.

„Tako je. U društvu generalnog direktora fabrike Vladana Lukića i zamenika ministra za materijalne resurse gospodina Nenada Miloradovića, stoji gospodin Miloš Simić, koji je načelnik centra BIA u Užicu, kada je izvršeno moje hapšenje snimao je moju izjavu i konstantno bio na telefonu. Dobro sam ga upamtio, jer se jedni razlikovao od ostalih 11 članova tima koji su sproveli moje hapšenje. Gospodin je bio u odelu i kravati, bio je lepo obučen, nikakav kontakt sa mnom nije imao“, rekao je Obradović.

Novinarka je, obraćajući se Obradoviću, rekla da su svi izvori televizije N1 rekli da je gospodin koga je Obradović prepoznao i koji je učestovovao u njegovom hapšenju izuzetni profesionalac u svom poslu.

„Ja to mogu da potvrdim, kao i za sve ljude koji su toga dana učestovovali u mom hapšenju, nikava odmazda. Od njih nisam ništa neprijatno doživeo, a to mogu reći i za gospodina sa fotografije“, rekao je Obradović.