Stara škola u Žarkovu postaje muzej

Vesti 18. jun 202011:40 > 11:45
Beoinfo

U staroj školi u Žarkovu u toku radovi na adaptaciji i sanaciji objekta, kao i restauracija fasade, a objekat, kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić taj objekat biće pretvoren u muzej Žarkova i Čukarice, odnosno lokalni objekat kulture.

Vesić je obišao staru školu, a ovaj stari objekat, koji je spomenik kulture zaštićen zakonom, posetili su i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, član Gradskog veća Zoran Adamović, sekretar za kulturu Ivan Karl i podsekretarka Gordana Goncić, predsednik opštine Čukarica Srđan Кolarić i predstavnici donatora.

„Bez obzira na velike muzeje koje imamo u Beogradu, potrebno je i da delovi grada, naročito oni koji imaju dugu istoriju i tradiciju, imaju svoje muzeje gde bi žitelji mogli da nauče nešto o istoriji svog mesta. Žarkovo je staro beogradsko naselje, starije od mnogih delova Beograda, a u svakom slučaju od mnogih delova Čukarice, te zaslužuje da ima svoju muzejsku postavku kako bi se ljudi sećali svega onoga što se ovde dešavalo. Prostor oko škole, gde će biti napravljen mali amfiteatar, biće iskorišćen za kulturne događaje“, rekao je Vesić, najavljujući da će se tu održavati koncerti, književne večeri i predstave.

Kako je naveo Vesić, naročito je zadovoljan kada se svaki objekat „osvoji“ za kulturu, izrazivši želju da sličnih objekata bude što više u Beogradu.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Кolarić rekao je da je rekonstrukcija ovog objekta jedan od najboljih primera saradnje građana, privrede, Opštine i Grada. Inicijativu su podneli upravo građani. On je precizirao da će objekat jednim delom biti opredeljen za postavku, a drugim za manifestacije kulture.

Života Joksimović, predsednik Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1920, inače nekadašnji đak ove škole, naglasio je da će svaki stanovnik ovog dela grada biti ponosan na to šta će ovaj objekat postati.

Zoran Janković, vlasnik „Košutnjak filma“ i jedan od donatora, rekao je da je škola izgrađena 1840. godine, u vreme kada je Žarkovo bila opština, a u funkciji je bila i posle 1960. godine.

„Posle toga bila je korišćena kao pomoćni prostor, ali je bitno da smo je ovom akcijom spasili od propadanja. Dugi niz godina smo pokušavali da objekat škole rekonstruišemo i konačno smo naišli na razumevanje Opštine Čukarica i predsednika Srđana Kolarića, zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i Gradske uprave Grada Beograda“, rekao je Janković.

Investitori ovih radova su Grad Beograd, Opština Čukarica, donatori i stanovnici Žarkova.