Vučić: Dodatno sam zabrinut oko Kosova nakon ocena Lavrova

Vesti 18. jun 202012:43 > 18:39
INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je posle ocena koje je u Beogradu čuo od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova dodatno zabrinut zbog ideja o rešenju kosovske krize.

„Čeka nas izuzetno težak period velikih pritisaka, kako bi se ostvarili planovi koje nismo dobili, ali na osnovu ocena Rusije mi se čini da ćemo morati biti izuzetno obazrivi“, rekao je Vučić posle razgovora sa Lavrovom.

„Teška, teška, teška vremena su pred nama i moramo da budemo ujedinjeni jer samo tako ćemo moći da zaštitimo svoje interese. Čekaju nas najteža vremena u poslednjih 12 godina, najteže od proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja više od 90 zemalja“, rekao je predsednik Srbije i dodao da je „važno da razumemo svoju poziciju i da budemo dovoljno snažni da odbacimo ultimatume“.

Vučić je precizirao da će Srbija odbiti ako joj neko ponudi da prizna nezavisnost Kosova i ulazak u Ujedinjene nacije, da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa osim ulaska u Evropsku uniju. Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će razgovorati i sa predstavnicima EU, Rusije i drugima, da situacija neće biti laka za Srbiju, ali da se „svakog Vidovdana uvek sve pokaže“.

„A i mi ćemo morati da pružimo jasne odgovore“, poručio je Vučić. Na pitanje da li bi Rusija prihvatila rešenje prema kojem bi Srbija dobila nešto da bi priznala nezavisnost Kosova, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je poručio da je to pitanje za Beograd: „Beograd će se rukovoditi samo interesima svoje države i naroda“.

Vučić je najavio da za nekoliko dana putuje u Moskvu gde će se sastati sa predsednikom Vladimirom Putinom, a odmah posle izbora srpska delegacija otputovaće na razgovore u Vašington.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Evropska unija ima mandat od Ujedinjenih nacija da posreduje dijalogu Beograda i Prištine i da ne sme da odustane od svojih obaveza i od insistiranja na ispunjavanju ranije dogovorenih stvari, poput formiranja zajednice srpskih opština.

„Mi ćemo podržavati inicijative koje će pomoći Srbiji i Kosovu da postignu prihvatljivo rešenje“, poručio je Lavrov na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je istakao da rešenje mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom.

„Mi nećemo dozvoliti reviziju istorije ni Drugog svetskog rata, ni događaja na Balkanu devedesetih godina“, poručio je Lavrov.

„Srbija da prizna Kosovo, a zbog čega?“

Predsednik Srbije izjavio je da srpska delegacija na predstojećem sastanku u Vašingtonu neće dati saglasnost za prijem Kosova u Ujedinjene nacije.

Vučić je za Radio televiziju Vojvodine (RTV) rekao da razgraničenje nije na stolu i dodao da neće da sluša „bilo koga u svetu“ kako Srbija mora da prizna Kosovo.

„Mi tamo idemo uoči Vidovdana pa ćemo dobro da vidimo. Priznanje da vidite i našu saglasnost za vaše članstvo u UN nećete da vidite, a videćemo o čemu ćemo drugom da razgovaramo“, kazao je predsednik Srbije.

Kazao je da od predstavnika SAD nije čuo šta će se naći na dnevnom redu tih razgovora, ali i najavio da će o svakom detalju upoznati građane Srbije.

„Moj princip je zaštita interesa Srbije koliko je to moguće. Poraza Srbije neće biti makar bio lično poražen“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je u toku igra šaha u kojoj je ključno da Srbiju niko ne može da optuži da je odbijala razgovore.

„Srbija da prizna Kosovo, a zbog čega? Da ne govorim šta je na stolu kad ne znamo šta je stolu. Nisam čuo od Amerikanaca šta će biti na dnevnom redu. Ispituju oni kao što i mi izokola ispitujemo šta oni rade. Igramo šah u kojem ne želim da se ponašam kao Tači i Hoti“, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je Srbija Briselskim sporazumom spasla srpski narod na Kosovu i Metohiji i dobila mogućnost da uloži „ogroman“ novac u zdravstvenu i obrazovani infrastrukturu u srpskim sredinama na Kosovu.

„Dobili smo sedam godina mirnijeg i bezbednije života za Srbe na Kosovu i Metohiji, srpske policaje u četiri opštine na severu. Kupili smo vreme, gledajući kako da rešavamo svakodnevne, taktičke probleme sa kojima se suočava naš narod na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.