Grenel za Nova.rs: Nova era za Srbiju i Kosovo

Vesti 18. jun 202014:55 > 14:59
REUTERS/Denis Balibouse

"Sastanak u Beloj kući pruža mogućnost i otvara vrata ekonomskom razvoju i investicijama", izjavio je za Nova.rs Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore Kosova i Srbije, govoreći o sastanku koji će delegacije Beograda i Prištine održati 27. juna u Beloj kući.

Grenel je za portal Nova.rs kazao da se Sjedinjene Države nadaju da će lideri Kosova i Srbije iskoristiti ovu priliku da se vrate dijalogu i započnu novu eru stabilnosti i prosperiteta.

„Narodi ovog regiona ne zaslužuju manje od toga“, rekao je Grenel.

POVEZANE VESTI

On je pre tri dana objavio na Tviteru da je dobio uverenja od vlada Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući.

Istakao je da će se, ako neka od strana ne bude zadovoljna razgovorima 27. juna, vratiti na status kvo.

Šta će konkretno biti teme ovog razgovora i ko će doći na sastanak u Vašington još nije precizirano, a izvesno je da će se sa srpske strane na njemu pojaviti samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zamenica predsednika Skupštine Kosova Arbrije Nagavci rekla je danas da kosovska delegacija koja će otići u Vašington na razgovore sa Srbijom još nema jasan razlog posete. U objavi na Fejsbuku, Nagavci je istakla da je čak i premijer Avdulah Hoti jasno dao do znanja da ne postoji dnevni red za teme o kojima će se razgovarati u Beloj kući.