Srpski gardisti se uz stroge zdravstvene mere spremaju za paradu u Moskvi

Vesti 20. jun 202013:01 > 13:06
Ministarstvo odbrane

Gardisti Vojske Srbije (VS) nalaze se u Rusiji od 12. juna, gde se pripremaju za učešće na Paradi pobede, koja će 24. juna biti održana na moskovskom Crvenom trgu, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zamenik komandanta Garde Vojske Srbije i vođa delegacije vrekao je da su svi gardisti zdravi i da se svakodnevno testiraju, uz poštovanje svih zdravstvenih protokola i mera.

Početne pripreme za Paradu pobede trajale su 15 dana i realizovane su u Beogradu, u kasarni „Dedinje“, a gardisti od svog dolaska u Moskvu zajedno vežbaju sa ostalim učesnicima vojne parade na poligonu Alabino i na Crvenom trgu, dodaje se u saopštenju.

Na defileu će simbolično učestvovati 75 gardista, označavajući broj godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Zamenik komandanta Garde Vojske Srbije i vođa delegacije koja je otputovala u Moskvu, pukovnik Željko Gavrilović, naveo je da su pripadnici Garde „svesni ukazane časti i važnosti zadatka, na događaju koji će biti u centru pažnje svetske javnosti“.

„Učešće na Paradi pobede najbolji je primer visokog uvažavanja VS, njenog slobodarskog nasleđa i časnih vojničkih tradicija. Gardi VS, kao našoj najstarijoj jedinici, pripala je čast da zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije proslavi jubilej pobede u Drugom svetskom ratu. Marširanje Crvenim trgom, pod zastavom Republike Srbije i pred očima čitavog sveta, predstavlja prestiž u vojnim krugovima, a nesumnjivo je da će to biti jedan od nezaboravnih trenutaka za svakog gardistu“, izjavio je pukovnik Gavrilović.

Ministarstvo odbrane

Prema njegovim rečima, svi pripadnici Garde Vojske Srbije su zdravi, što pokazuju svakodnevna kontrolna testiranja, a domaćini se trude da njihov boravak u banjskom kompleksu „Marfinski“ u Podmoskovlju bude što udobniji.

Komandant gardijskog bataljona potpukovnik Dragan Jakovljević, koji će predvoditi ešelon gardista na paradi, kazao je da je odmah po sletanju aviona na vojni aerodrom u blizini Moskve kompletno ljudstvo i sredstva koja su poneli prošla detaljnu dezinfekciju i zdravstvenu kontrolu.

„Temperatura se svima meri dva puta dnevno, ujutru i uveče i svaki drugi dan radi se skrining test na kovid-19. U objektu je obavezno nošenje maski, po izlasku napolje i rukavica, a svaki put se prolazi i dezobarijera radi dezinfekcije ruku i nogu“, kaže potpukovnik Jakovljević.