VOICE: U Vrbasu glasači od kuće i nevažeći listići – prešli cenzus

Izbori 2020 22. jun 202015:06 > 15:11
N1

Sastav lokalnog parlamenta u opštini Vrbas nakon jučerašnjih izbora, ostaće gotovo nepromenjen, objavio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Od šest lista koje su se kandidovale u vrbasku skupštinu koja broji 36 mandata, prema nezvaničnim rezultatima, ući će 22 odbornika sa liste „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ (SNS; Pokret socijalista), „Ivica Dačić (SPS-Jedinstvena Srbija)“ imaće sedam, grupa građana „Oslobodimo Vrbas“ četiri, a Srpska radikalna stranka jedan ili dva.

Po prvi put u skupštinski sastav ulazi, zahvaljujući sniženom cenzusu sa pet na tri odsto i Pokret obnove kraljevine Srbije – Ana Stokuća sa jednim odbornikom. Ispod cenzusa ostala je debitantska lista Ratni veterani Srbije.

Izlaznost birača gotovo je ista kao 2017. godine, nešto preko 55 odsto. Tada je pravo glasa imalo 35.947 građana opštine Vrbas, a njih 19.885 izašlo. Ove godine se broj birača smanjio za 1.067, a na birališta je izašlo 20.605. Broj nevažećih listića je 902, odnosno preko četiri odsto.

Osim SNS koji je na ovim izborima, za razliku od prošlih, nastupio zajedno sa Pokretom socijalista i poboljšao izborni rezultat, ostale liste osvojile su nešto manje glasova.

U GG Oslobodimo Vrbas, ali i SPS kažu da će izbore 2020. pamtiti po otežanoj komunikaciji sa svojim kontrolorima, ali i zapisnicima sa biračkih mesta u kojima ima tehničkih grešaka, ali i neubeleženih primedbi, iako su tokom izbornog dana dojavljivane nepravilnosti u izbornom procesu.

Zanimljivo je i da je broj glasača koji su se prijavili da glasaju kod kuće značajno porastao: 675 birača, odnosno 3,5 odsto od ukupnog broja izašlih.

Prema tvrdnjama VOICE-ovih izvora bliskih OIK-u među ovim biračima bilo je i mlađih sredovečnih ljudi za koje nije jasno zašto su bili sprečeni da dođu do birališta.