Lokalni izbori: Opštine u kojima nije pobedio SNS

Izbori 2020 22. jun 202015:04 > 15:55
FoNet/Aleksandar Levajković

Srpska napredna stranka nije trijumfovala samo u Čajetini, Ražnju, Surdulici, Beočinu, Topoli i Svilajncu, kao i u gradskoj opštini Novi Beograd, pokazuju nezvanični rezultati lokalnih izbora u Srbiji.

Na izborima u opštini Čajetina ubedljivo je pobedila stranka aktuelnog predsednika opštine Milana Stamatovića Zdrava Srbija, koja je u koaliciji sa DSS i PUPS osvojila 61 odsto glasova birača, dva i po puta više od liste Srpske napredne stranke (26 odsto). Lista Socijalističke partije Srbije dobila je pet odsto, a Pokret za obnovu kraljevine Srbije (POКS) četiri odsto glasova birača, saopštila je Zdrava Srbija.

Neosvojiva tvrđava za partiju Aleksandra Vučića predstavlja i opština Ražanj, u kojoj je grupa građana koju predvodi aktuelni predsednik opštine Dobrica Stojković osvojila 44,06 odsto glasova. Na drugom mestu je SNS sa 28,88 odsto glasova, Socijalistička partija Srbije osvojila je 9,49 odsto, a u lokalni parlament ušla je i grupa građana Verislav Velisavljević Verče sa 7,63 odsto glasova.

POVEZANE VESTI

Lista Socijalističke partije Srbije u Surdulici, koju predvodi Novica Tončev, odnela je tesnu pobedu na lokalnim izborima u toj opštini, saopštila je Opštinska izborna komisija. SPS će u narednom sazivu lokalnog parlamenta predstavljati 18 odbornika, dok će Srpska napredna stranka imati 17 mesta u odborničkim klupama.

Socijalistička partija Srbije osvojila je više glasova od Srpske napredne stranke i u Beočinu, pokazuju rezultati izbora koje je objavila opštinska izborna komisija. Socijalisti su osvojili 4.170 glasova, SNS 4.010, dok ostale izborne liste nisu prešle cenzus.

Na lokalnim izborima u Topoli, lista okupljena oko predsednika Skupštine opštine Dragana Jovanovića osvojila je 36,05 odsto glasova, dok je Srpska napredna stranka na drugom mestu sa 32,89 odsto, pokazuju podaci Opštinske izborne komisije. Lista Mirka Jevtića osvojila je 15,47 odsto glasova, Socijalistička partija Srbije 9,25 odsto, a cenzus je prešao i POKS sa 3,95 odsto glasova.

Preliminarni rezultati izbora u opštini Svilajnac pokazuju da je pobedu odnela grupa građana okupljena oko aktuelnog predsednika opštine Predraga Milanovića, sa osvojenih 47 odsto glasova. Na drugom mestu je SNS, treći SPS, a četvrta je grupa građana „Samo napred Svilajnac“.

Na izborima u beogradskoj opštini Novi Beograd pobedila je lista „Aleksandar Šapić – Naš predsednik opštine Novi Beograd“, sa osvojenih 43 odsto glasova, što je 23 mandata, dok je lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila 42 odsto glasova, odnosno 22 mandata.

Kako je saopštila izborna komisija Gradske opštine Novi Beograd, treće mesto na izborima zauzela je lista Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, sa osvojenih sedam odsto, odnosno četiri mandata, dok ostale liste nisu prešle izbprni prag od tri odsto.

Rezultati lokalnih izbora još nisu konačni za Šabac i Bujanovac, pa se može dogoditi da broj opština u kojima nije pobedila Srpska napredna stranka bude i veći. U taj broj nisu uračunute opštine u kojima su tradicionalno na vlasti stranke koje predstavljaju nacionalne manjine.

Sve o izborima čitajte u blogu uživo i na stranici Izbori 2020.