Izlile se reke Jadar i Cernica, vanredna situacija u četiri opštine

N1

Predsednik opštine Osečina Dragan Aleksić na predlog Kriznog štaba proglasio je danas nakon podneva vanredno stanje na području cele opštine zbog poplava koje su uzrokovane poslednjim padavinama. Reka Jadar izlila se u samoj varošici Osečina i poplavila oko 150 domaćinstava, a u selu Komirić se pod vodom nalazi letina. Vanredna situacija je proglašena u Osečini, Krupnju, Loznici i Ljuboviji.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Srbije, u poslednja 24 časa na području Osečine je palo 70 litara kiše po metru kvadratnom. U prekidu je saobraćaj na nekoliko lokalnih puteva, prema selima Lopatanj, Ostružanj, selo Osečina. Danas je nekoliko sati bio u prekidu i saobraćaj na putu Osečina – Pecka.

„Pored toga što je poplavila dvorišta, voda je ušla i u desetak stambenih objekata“, kaže za N1 Branko Stanimirović, šef Štaba za vanredne situacije u Osečini.

„Situacija je sada krajnje ozbiljna jer se tokom noći najavljuju nove padavine tako da će vodostaj Jadra i ostalih vodotokova tokom noći rasti. Štab za vanredne situacije i Odsek za vanredne situacije kao i druge službe od javnog značaja su u pripravnosti i prate vodostaj, a na terene su i ekipe JP ‘Srbijavode’. Do sada smo u svrhu odbrane od poplava upotrebili 5.000 džakova sa peskom“, objašnjava situaciju na terenu Stanimirović.

Stanimirović kaže da je nakon velikih poplava 2014. godine u nekoliko navrata radjeno na regulaciji korita Jadra ali da ih od ovoga puta poplave nisu zaobišle.

Najkritičnije u Ljuboviji

Ljubovija je poplavila centar varošice, 500 domaćinstava i srušila most na magistralnom putu Ljubovija-Bajina Bašta. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva.

Povređenih nema. Stanovništvo nije evakuisano, već se samo povuklo na spratove. Nadležne službe su na terenu, pune se džakovi sa peskom.

Stanovništvu u slivu Jadra naređeno je da izmeste nameštaj i tehniku iz prizemnih delova kuća jer se iz pravca Krupnja i Osečine očekuje veliki poplavni talas.

Vlasti Loznice uvode vanrednu situaciju

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović kazao je za Tanjug da se zbog obilnih padavina izlila reka Jadar, a poplavni talas kreće se od Osečine ka Loznici, koja će zbog toga uvesti vanrednu situaciju kako bi preduzela sve mere za odbranu od poplava.

Pored Cernice, izlilo se još nekoliko manjih reka, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava, ali voda nije ušla u kuće.

Na terenu su ekipe „Srbijavoda“, kao i Sektora za vanredne situacije MUP-a, a angažovane su ekipe komunalnih preduzeća.

„Veliki talas ide, Jadar se već izlio svom svojom dužinom. Mi smo kompletno podigli naša preduzeća, uključili mehanizaciju i ljude, obavestili stanovništvo i za sada sve držimo pod kontrolom“, naveo je Petrović.