Potpuna dominacija SNS-a na lokalnim izborima, Zelenović traži novo glasanje

Izbori 2020 22. jun 202019:53 > 19:54
N1

Srpska napredna stranka uspela je da osvoji vlast u više gradova i opština u kojima je do sada bila opozicija, među njima je i Šabac. Međutim, aktuelni gradonačelnik Nebojša Zelenović, zahteva ponavljanje izbora - zbog brojnih nepravilnosti.

Izborna noć u Šapcu – upaljene baklje, slavila se pobeda, ali bez preliminarnih rezultata. Vodila se bitka za svaki glas, a neizvesnost i dalje traje. Hoće li izbori u Šapcu biti ponovljeni kako zahteva još uvek aktuelni gradonačelnik Nebojša Zelenović zbog, kako navodi, niza nepravilnosti.

POVEZANE VESTI:

„Iz svega ovoga što smo utvrdili na svim biračkim mestima, dakle nepravilnosti koje su i suštinske i formalne prirode, proizilazi da je sve sporno. A najviše je sporan broj glasova koje je osvojila Srpska napredna stranka“, tvrdi Zelenović.

Dok se o ovom slučaju ne izjasni gradska izborna komisija u Šapcu, na pitanje ima li osnova za ponavljanje izbora Vladimir Dimitrijević iz Republičke izborne komisije nam je rekao da nisu nadležni.

„Grad Šabac je jedinica lokalne samouprave i što se tiče samih izbora u Šapcu nadležna je opštinska izborna komisija za utvrđivanje svih nepravilnosti na pojedinim biračkim mestima, tako da ne bih mogao da vam dam odgovor na vaše pitanje. Prosto, nije u nadležnosti Republičke izborne komisije“, kazao je Dimitrijević.

Posle skoro tri decenije beogradska opština Stari grad dobila je novu vlast. Od 56 odborničkih mesta lista „Aleksandar Vučić – za našu decu“ osvojila je 27 mandata i time je, kako je zamenik gradonačelnika Goran Vesić napisao na svom Fejsbuk nalogu, opoziciju „potukla do nogu“.

Drugoplasirana je lista „Čuvamo Stari grad“ sa devet mandata, a zatim slede SPS sa šest, lista „Srce grada“ i lista Aleksandra Šapića sa po pet mandata, dok je pokret Metla osvojio četiri mandata.

Meutim, izlaznost na ovoj opštini je tek 28,9 odsto upisanih birača.

Predstavnik liste „Srce grada“ Đorođe Miketić smatra da je slaba izlaznost pitanje i za aktuelnog predsednika opštine. „Zašto se nije pokušalo da se Stari grad brani kao i do sada“, upitao je on.

N1

Da je niska izlaznost na izbore u Beogradu u odnosu na ostatak Srbije rezultat kampanje bojkota objašnjava izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar.

„Izvesno je da je bojokt ideja na neki način bolje primljena u Beogradu nego u ostatku Srbije. Drugi razlog koji je u stvari povezan sa ovim prvim jeste da je to posledica prilično aktivnijeg delovanja svih tih bojkot stranaka u Beogradu nego u ostatku Srbije. Zapravo, čini se da svi ti koji su bili u bojkot kampanji su sve vreme ključne aktivnosti, ključne spotove, sve one akcije koje su pravili su fokusirali na sam Beograd i zbog toga nije iznenađenje da mi imamo takvu akciju“, objašnjava Klačar.

Razloge za slavlje Srpska napredna stranke imala je i u Paraćinu.

„Naše očikivanje je da osvojimo većinu, dakle to je naše očekivanje, mislim da ćemo uspeti u tome. U veoma velikoj smo prednosti, tako da smo veoma zadovoljni oko svega“, rekao nam je sinoć Vladimir Milićević iz SNS-a.

Posle 16 godina na vlasti, još uvek aktuelni predsednik opštine Paraćin Saša Paunović postaje opozicija – što za njega nije neobična stvar.

„Kada smo se opredelili da učestvujemo na izborima, mi smo uvek imali opciju da budemo i opozicija, i da budemo lokalna vlast. Naravno moguće je da ako izgubite izbore da budete i opzicija, to je uobičajena stvar“, kaže Paunović.

Naprednjaci su odneli ubedljivu pobedu i u Brusu, osvojivši 16 od ukupno 29 odborničkih mandata u lokalnoj skupštini. Izborna lista „Za moderan Brus“, koju je predvodio Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, osvojila je sedam mandata.

S druge strane, u opštini Čajetina, ubedljivu pobedu odnela je koalicija oko stranke predsednika opštine Milana Stamatovića, Zdrava Srbija. Osvojili su 61 odsto glasova birača, što je više nego duplo od drugoplasirane koalicije oko naprednjaka, za koje je glasalo 26 odsto izašlih birača.