Veterani OVK: Specijalni sud je rasistički i pristrasan

Vesti 25. jun 202020:31 > 20:41
N1

Čelnici Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) upozorili su da će upotrebiti sva demokratska sredstva da ospore odluke Specijalnog suda, nazivajući ga "rasističkim i pristrasnim".

POVEZANE VESTI

Veterani su održali konferenciji za novinare nakon što je Kancelarija specijalnog tužilaštva u Hagu podigla optužnicu za ratni zločin protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, čelnika Demokratske stranke Kosova Kadrija Veselija i još nekoliko osoba, čija imena nisu objavljena.

Zamenik predsedavajućeg Organizacije ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj rekao je da su odluke suda neprihvatljive i da bi zakon o tom sudu, koji je usvojila Skupština Kosova, trebalo izmeniti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Optužnica je podignuta da bi se opstruirao dijalog između Kosova i Srbije. Organizacija ratnih veterana upotrebiće sve demokratske forme protiv ovog suda, ne isključujući proteste“, rekao je Haradinaj.

Šef Organizacije ratnih veterana OVK Husni Gucati rekao je da je Specijalni sud „rasistički i jednostran“.

„Taj sud je trebalo da procesuira one koji žive na Kosovu, posebno Srbe koji su počinili ratne zločine, a žive slobodno u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku ili bilo gde drugde“, rekao je Gucati.