Pajtić traži privremenu zabranu uvoza mleka iz EU

Vesti 18. maj 201515:17 > 17:18
Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić zatražio je da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede hitno donesu meru privremene zabrane uvoza mleka i mlečnih proizvoda iz EU i da potom uvedu kvote na nivou uvoza pre nego što je EU uvela sankcije Rusiji.

„Nije antievropski zaštiti svoju poljoprivredu, naročito ako je takva mogućnost već predviđena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Antievropski je sedeti u foteljama dok poljoprivrednici propadaju i ne preuzimati odgovornost za svoju nesposobnost i neznanje“, naveo je Pajtić u pisanoj izjavi, a prenela DS.

Pajtić je ocenio da poljoprivreda u Srbiji nikada nije bila u goroj situaciji nego što je danas zbog „neverovatne nesposobnosti Aleksandra Vučića i njegovih tzv. ministara.“

“Mlekarska industrija je pred izdisajem jer Vlada nije iskoristila zaštitne mere iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se tiču slučajeva u kojima dolazi do nekontrolisanog povećanja uvoza poljoprivrednih proizvoda, što se upravo desilo zbog uvođenja sankcija EU prema Rusiji pa je višak mleka iz EU usmeren na okolna tržišta poput našeg“, rekao je Pajtić.

On je ocenio da zbog toga ispaštaju svi mlekari koji ne mogu da se takmiče sa proizvodima koji su nekoliko puta više subvencionisani u EU nego ovde.

Pajtić je dodao da je „reformska Srbija Aleksandra Vučića“ jedina zemlja u kojoj u 21. veku može da strada cela voćarska letina zbog toga što Vlada nije obezbedila protivgradne rakete, navodeći da su voćari iz Šumadije potpuno uništeni.

„Možda bi bilo i smisleno da DS zahteva ostavku ministarke poljoprivrede kojoj nijedan poljoprivrednik u Srbiji i ne zna ime, ali realnost je da u Srbiji danas ne postoje ministri. Postoji samo premijer koji hoće da se pita za sve u Vladi dok se ministri ne usuđuju da rade svoj posao. Zato cela Vlada mora da ode što pre na čelu sa Aleksandrom Vučićem“, naveo je Pajtić.

SNS: DS kriv za položaj srpskog seljaka

Srpska napredna stranka ocenila je da je obraćanje Pajtića o mlekarskoj industriji “neviđeni bezobrazluk i vrhunac licemerja”, i poručuje da je upravo vlada DS-a donela odluku o neograničenom uvozu mleka u Srbiju i krenula u, kako se navodi, sistematsko uništavanje srpskog seljaka i srpskog domaćina.

„Danas, bez imalo obraza, šef kriminalnog režima u Vojvodini i šef DS-a Bojan Pajtić drži lekcije Vladi Srbije o tome da bi trebalo da preduzme mere kako bi se umanjila katastrofa napravljena usled njegovih prethodnih poteza“, naveo je SNS u sapštenju.

SNS navodi da sve sve probleme koje danas imaju srpski seljak i ostali individualni proizvođači mleka imaju ih zahvaljujući Bojanu Pajtiću, Božidaru Đeliću i DS, koji su doneli odluku o potpisivanju katastrofalnog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblasti poljoprivrede.

„Vlada Srbije, predvođena SNS-om, do sada je uložila više od 500 miliona dinara za otkup mleka, uložiće se i dodatni novac, a tražićemo i sve druge načine, ne ugrožavajući evropski put Srbije, da srpskom seljaku pomognemo i da ga zaštitimo od Bojana Pajtića i ostalih prevaranata iz DS-a“, poručuje SNS.