Deo GO DS u Domu omladine: Sednica legitimna, održana na zahtev 137 članova

Vesti 28. jun 202013:47 > 13:51
Izvor: N1

Deo glavnog odbora Demokratske stranke (DS) održao je u sednicu u beogradskom Domu omladine.

Umesto neslaganja unutar stranke, fokus okupljanja, ipak je bio sprovođenje odluke o ujedinjenju opozicionih stranka koja je usvojena u maju 2019, ali i da se donese odluka o raspisivanju izbora za lokalne organizacije DS.

Poručeno je i da je sednica legitimna jer je održana na zahtev 137 članova, kao i da je predsednik Zoran Lutovac dobio poziv da dođe, ali se kako članovi stranke tvrde, nije oglasio.

Inače, sednici su prisustvovali bivši predsednik DS Dragan Šutanovac, bivši poslanici Aleksandra Jerkov, Goran Ćirić, Balša Božović i predsednik SDS Boris Tadić.

Lutovac je izjavio ranije danas da je sednica GO DS u Šapcu jedina legalna, dok je skup u Beogradu koji organizuju njegovi protivnici, kaže, protivan Statutu stranke.

Ugovor o ujedinjenju

GO DS na sednici održanoj u Domu omladine u Beogradu doneo je odluku kojom je obavezao zamenika predsednika Dragoslava Šumarca, predsednicu Organizacionog odbora Vidu Ognjenović i potpredsednicu Demokratske stranke Aleksandru Jerkov da u najkraćem mogućem roku obave sve razgovore sa Nebojšom Zelenovićem i Borisom Tadićem.

„Tačkom dva Odluke predviđeno je da ugovor o ujedinjenju mora predviđati i model pristupanja članstva ovih stranaka DS-u, i ovlastio Dragoslava Šumarca, Vidu Ognjenović i Aleksandru Jerkov da potpišu ugovor o ujedinjenju“, navodi se u saopštenju.

Na početku sednice GO, članovima je pročitano pismo koje je predsednici Organizacionog odbora uputila Evropska poslanica i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Tanja Fajon, u kom je „izrazila snažnu podršku za ujedinjenje svih proevropskih i demokratskih snaga i poželela DS sreću u velikom poslu koji joj predstoji.“

U delu sednice otvorenom za javnost, prisutnim članovima su se obratili Vida Ognjenović i Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke.

Vida Ognjenović je rekla da se demokrate 21. juna nisu spremale za nikakav sukob, nego za pravu demokratsku proceduru, da se odluke donose glasanjem nakon iscrpne debate, a ne mehaničkim prihvatanjem naredbe.

Ona je podsetila da je ta sednica prekinuta zato što je radno predsedništvo odbilo važne predloge članstva – utvrđivanje broja prisutnih u skladu sa procedurom i raspisivanje izbora u stranci. Ona je rekla da je DS više nego ikada potrebna Srbiji, a da se za DS u javnosti jedva čulo.

Rekla je da Predsedništvo pretećim tonom pominje nekakvu reformu, koja se do sada očitovala u raspuštanju odbora po zemlji o kom se odlučivalo u sabornoj izolaciji predsedništva stranke.

Boris Tadić je rekao da bi se odazvao i pozivu Zorana Lutovca da dođe na sastanak u Šapcu da je takav poziv dobio, da nije ni na čijoj strani, osim na strani DS.

On je ocenio da SNS može da pobedi samo DS i da je zadatak svih prisutnih da tu stranku izgrade zajedno.

Tagovi