Sukob dva tabora u DS-u ne prestaje, da li se partija ponovo deli

Vesti 29. jun 202018:36 > 18:49
Izvor: N1

Poslednjih dana u Demokratskoj stranci uzavrela atmosfeta. Sem toga što su dva glavna odbora održana paralelno, u Beogradu i Šapcu, predsednik stranke Zoran Lutovac pokrenuo je postupak i za isključenje pojedinih članova, među kojima su Balša Božović, Branislav lečić i Radoslav Milojičić. Povučeni potezu otvorili su pitanje - da li Demokratskoj strani preti raskol?

POVEZANE VESTI

Pre osam dana sednica Glavnog odbora Demokratske stranke pretvorila se u sukob dva tabora – dela članova i rukovodstva.

Ostavka predsednika stranke Zorana Lutovca nije se dogodila. Nisu se, međutim, stišala ni neslaganja među suprotstavljenim. Zbog toga su i dva glavna odbora Demokratske stranke održana paralelno u različitim gradovima. U Beogradu, okupljene je predvodio potpredsednik stranke Dragoslav Šumarac, dok je sednicu u Šapcu vodio predsednik Zoran Lutovac. Međutim, napeta atmosfera među demokratama otvorila je pitanje – da li se Demokratska stranka deli?

„Ne verujem da se deli, ja verujem da misle da imamo različito viđenje o tome kako treba da izgleda Demokratska stranka i kakvu politiku treba da vodi Demokratska stranka“, rekla je nada Kolundžija, funkcionerka DS-a.

„Demokratska stranka se apsolutno ne deli,politika koju zastupa Zoran Lutovac, a to je politika beskompromisne borbe protiv autokratskog režima Aleksandra Vučića ima nedvosmislenu podršku kako među apsolutnom većinom članova Glavnog odbora, tako je ta podrška još veća među samom bazom, među opštinskim odborima širom Srbije“, istakla je Dragana Rakić, potpredsednica DS.

Iako, sagovornice N1 tvrde da se stranka ne deli, ostaje nejsano kako pomiriti dve struje i različite poglede oko vođenja politike? I dok je namera grupe koja se okupila u beogradskom Domu omladine,kako kažu, ujedinjenje ranije otcepljenih delova velike DS u novu veću partiju, članovi okupljeni oko Zorana Lutovca poručuju da se takve odluke mogu donositi isključivo na legitimnim sednicama Glavnog odbora, koja se dogodila u Šapcu.

„A ono što se dešavalo u Domu omladine ja bih to nazvala nekim neformalnim političkim skupom“, ocenila je Rakić.

N1: Na osnovu čega tvrdite to?

Rakić: Razlozi su apsolutno jednostavni. Tamo, u Domu omladine, prvo ni svi članovi koji su bili prisutni nisu članovi ni Glavnog odbora, niti Demokratske stranke. Bilo je članova nekih drugih političkih organizacija, i to nikako ne može biti Glavni odbor, njega saziva predsednik i Predsedništvo.

Sa njom se ne slaže Nada Kolundžija.

„Ispada sada da te kadija tuži i kadija ti sudi, nikada se u Demokratskoj stranci tako nešto nije desilo i mi samo hoćemo u statutarne okvire i da vratimo stranku politici zbog koje su ljudi dobrovoljno, to treba naglasiti, nemamo mi direktora preduzeća, mi smo dobrovoljna organizacija koja se okupila da bi se borila za nekakve ideje i neke vrednosti u društvu“, kazala je Kolundžija.

Inače, grupa okupljena oko Dragoslava Šumaraca, ukazuje i da je jedini način da se situacija u Demokratskoj stranci smiri raspisivanje izbora unutar stranke. Međutim, zeleno svetlo za tako nešto, predsednik Zoran Lutovac još nije dao.