Epidemiolog: Zakasnilo se sa merama, narod ako ne vidi virus – ne boji ga se

Vesti 30. jun 202017:48 > 18:54
N1

Epidemiolog Radmilo Petrović ocenio je u Danu uživo da su nadležni zakasnili sa uvođenjem obaveznim merama nošenja maski, kao i da zbog toga sada imamo veći broj novoobolelih u poslednje vreme. On je ocenio da će se broj obolelih povećavati do kraja ove, ili početka sledeće nedelje, a da će nakon toga doći do pada broja novozaraženih.

POVEZANE VESTI

„O virusu znamo malo. Da bi znali više o virusu, mora da prođe određeni period, da znamo da li se menja, mutira i koliko. Moramo da znamo i njegove karakteristike, kako stvara imunitet, koju vrstu i koliko traje taj imunitet. Ali, za to je potrebno vreme, da bi moglo da se sve tačno ustanovi. Moramo da čekamo godinu, ili više, da saznamo koliko se on menja“, naveo je Petrović.

On je dodao, da virus gripa, koji je najizučavaniji kod nas, i koji se najviše menja.

„Svetska zdravstvena organizacija je 1949. godine uvela nadzor nad njim, a on još postoji“, istakao je Petrović.

Kaže da je trebalo ranije uvesti meru obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima, i da se sada zakasnilo sa tim.

„Zato ćemo imati veći pik epidemije. Trebalo je uvesti tu meru ranije, jer naš narod ako ne vidi virus, on se njega ne boji. A virus je tu, ispred nas, pored nas i iza nas. Mi ga ne vidimo. To je naš nevidljivi neprijatelj i nevidljivi napadač“, naglašava on.

Petrović predviđa da će brojka zaraženih rasti do kraja ove nedelje, „možda i sledeće“, i dodaje da će posle toga početi brojke zaraženih da se smanjuju. Ističe da uprkos trenutnoj situaciji, visoka temperatura ne pogoduje virusu.

On je objasnio proces izbacivanja virusa iz ljudskog tela.

„Ako je čovek zaražen, virus se razmnožio u epitelu, sluzokoži nosa, grla, ždrelu, bronhijama… I kada čovek izdiše ili kašlja, dijafragma, međurebarni mišići odjedanput suze grudni koš i naprave pritisak koji ide kroz ove disajne puteve. Usput otkida parče sluzi, i kroz usta izbacuje ogromnu količinu tog virusa, pa on izađe u kapljicama različitih veličina, a kaže se da može da ima čak milion čestica virusa. Krupne padaju ispred njega, a sitne u toploj sredini se sašuju, i postaju kapljična jezgra. Par sati lebde i padaju na čvrste površine. Izgleda da je kovid još otporniji od SARS-a iz 2003. i opstaje određeno vreme“, kaže on.

„Politika diktira podatke o broju preminulih“

Objašnjava da je maska jedino sredstvo koje može da nas efikasno zaštiti, jer dobro filtrira vazduh koji udišemo.

„Maska nas štiti da ne udahnemo zaraženi vazduh, ali istovremeno i da mi nekog ne zarazimo“, navodi on.

Kaže da imunizacija podrazumeva udisanje vazduha, ali sa malom količinom virusa.

„To je poznat fenomen u epidemiologiji. Zove se tiho prokuživanje, ili tiha imunizacija. Kada čovek udahne malu količinu vazduha i virusa, njegov organizam se bori i tiho će stvarati imunitet, kao neka vrsta vakcine u više navrata“, napominje Petrović.

Navodi da za razliku od virusa gripa, koji može da stigne do pluća, kovid-19 je mnogo jači.

„Virus gripa putem respiratornog sistema dođe do pluća i ne ide dalje. Tu završava. A kovid-19 izaziva viremiju, ulazi u krv, zahvata sve organe. Luči se i putem mokraće, zahvata bubrege i jetru“, objašnjava epidemiolog.

Na pitanje ko ima prave podatke o broju preminulih, pošto je učestvovao svojevremeno u suzbijanju „variole vere“ i diktira te podatke, on odgovara – „politika, nažalost“.

„Ja sam učestvovao u epidemiji variole, od prvog do poslednjeg dana. Tada smo imali povoljnu okolnost što smo imali vakcinu, pa su vakcinisani bili uglavnom bili zaštićeni. Međutim, i tada su političari namerno sakrili dve nedelje (od kada se pojavila), od kada smo mi saznali za nju. Isto tako su sakrili i kraj epidemije 15 dana, da bi se sačuvao turizam i izvoz. To nije fer, to nije pošteno“, zaključio je on.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.