UŽIVO: Veliki skok broja novozaraženih, nove mere u Beogradu, protest studenata

Tanjug / Lazar Lazarević

U Srbiji je do četvrtka u 15h još šest osoba preminulo od koronavirusa, pa je zvaničan broj umrlih porastao na 287. Zvanično je, ukupno, zaraženo 15.195 osoba. Na respiratoru je 81 pacijent. Vučić najavio nove mere u Beogradu, među kojima i zatvaranje studentskih domova i noćnih klubova od 23h. Studenti protestovali na ulicama Beograda. U Novi Pazar stigla grupa od 22 medicinara iz nekoliko gradova. Iz KC Kragujevac saopšteno da je došlo do eskalacije situacije sa koronavirusom. KBC Zvezdara i Zemun se vraćaju u kovid sistem.

23:32

Protest studenata ispred Skupštine zbog zatvaranja domova

Studenti u Beogradu u četvrtak uveče protestovali su zbog najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će zbog širenja koronavirusa biti zatvoreni svi studentski domovi.

U protestnim šetnjama, iz više domova, stigli su ispred Skupštine, uzvikujući sve vreme „Nećemo kući“ i „Ne damo domove“.

Najavili su okupljanje za petak u 10h ispred Filozofskog fakulteta, a traže i da pred njih izađe i ministar prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Novu.rs da će ujutro sve razjasniti, dodajući da je studentima poručio da nemaju razloga za brigu.

21:51

„BioNTech“ iz Nemačke i američki farmaceutski gigant „Pfizer“ objavili su pozitivne preliminarne rezultate zajedničkog projekta razvoja vakcine protiv koronavirusa. Eksperimentalna vakcina, poznata i pod nazivom BNT162b1, daje odgovore na antitela na ili iznad nivoa viđenih u bilo kom revaskularnom serumu, krvi kod ljudi koji su se oporavili, u relativno malim dozama, izjavio je izvršni direktor „BioNTech“ Ugur Sahin.

21:48

Studenti zvižducima reagovali na najavu zatvaranja domova, protest u Studenjaku

Studenti u Studentskom gradu u Beogradu okupili su se večeras protestujući zbog najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će zbog širenja koronavirusa biti zatvoreni svi studentski domovi.

21:40

Vučić: Moja odgovornost što se na proslavi SNS nisu poštovale mere

Predsednik Srbije ocenio je da su sa pravnog i epidemiološkog aspekta, izbori u Srbiji sprovedeni „perfektno“ i da je bilo mnogo sigurnije izaći na biračko mesto, „nego da neko ode u prodavnicu na pet minuta“. Prema njegovim rečima, njegova odgovornost je što se na proslavi SNS u izbornoj noći nisu poštovala pravila sprečavanja koronavirusa.

21:09

Vučić: U Novom Pazaru bilo organizacionih problema

Predsednik Vučić je rekao da će sutra u Novi Pazar otići još deset respiratora. „Jel vi znate šta znači da ukupno imate 23 respiratora u bolnici u Novom Pazaru“, upitao je Vučić. On je ocenio da je u Novom Pazaru bilo i organizacionih problema.

21:08

Hrvatska na „žutoj“ listi Slovenije

Slovenačka vlada stavila je Hrvatsku, zbog porasta dnevnog broja zaraza koronavirusom, na „žutu“ listu epidemiološki manje sigurnih država, rekao je u Ljubljani vladin portparol Jelko Kacin.

20:30

Zaraženo devet radnika „Zastava oružje“

Virusom korona inficirano je devetoro radnika kompanije „Zastava oružje“, medju kojima je i jedan radnik u proizvodnom pogonu u Novom Pazaru, izjavio je predstavnik te firme Zoran Šušić.

20:23

Vučić: Zatvaramo studentske domove u Beogradu i noćne klubove od 23h do 6 ujutro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će Vlada doneti odluku da na dve nedelje zatvori noćne klubove, splavove, kafiće koje nemaju bašte u periodu od 23h do 6 ujutro, kao i da će svi studentski domovi u Beogradu biti zatvoreni. Zabranjena javna okupljanja u zatvorenom za više od 100 ljudi, na otvorenom za više od 500. Najavio je i kazne od ponedeljka za nenošenje maski u gradskom prevozu i tržnim centrima.

20:02

Izveštaj: Pojedini mediji profitirali na koroni

Proglašenje epidemije i uvođenje vanrednog stanja nisu suspendovali obaveze medija koje propisuju domaća regulativa i Etički kodeks novinara Srbije, navodi se u izveštaju koji je izradila organizacija „Partneri za demokratske promene Srbija“, ukazujući na zakonski i etički problematične prakse pojedinih medija.

20:01

Kontrola rada ZC u Užicu posle smrti dve osobe iz Sjenice

Zaštitnik građana saopštio je da je pokrenuo postupak kontrole rada Zdravstvenog centra u Užicu posle smrti dva pacijenta sa simptomima koronavirusa iz Sjenice koji su pregledani, ali ne i hospitalizovani u užičkoj Opštoj bolnici.

19:33

Ministar uverava da je u Novom Pazaru sve pod kontrolom, građani broje sahrane

U poslednja 24 časa u Opštoj bolnici u Novom Pazaru od koronavirusa su preminule tri osobe, dok je 75 pacijenata hospitalizovano. Međutim, uprkos tim podacima, ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je situacija pod „apsolutnom kontrolom“. Ukazuje i da je za novopazarsku bolnicu država obezbedila svu neophodnu opremu, koje kako kaže, ima dovoljno za nekoliko nedelja.

Pogledajte prilog N1.

19:29

Prva konferencija o epidemiji u KC Niš

Klinički centar Niš ponovo je počeo da saopštava podatkeo epidemiološkoj situaciji u tom gradu. U poslednja 24 sata, preminuo je jedan pacijent sa koronavirusom, a petoro je kritično – na respiratorima.

Pogledajteprilog N1 o tome.

19:28

Zelenović: U Šapcu dramatično, rekordan broj pacijenata

U šabačkoj Kovid ambulanti juče je pregledan rekordan broj pacijenata u jednom danu – 136 sa simptomima koji ukazuju na infekciju virusom kovid 19, a testirano je 17, jer je samo toliko testova bilo na raspolaganju, izjavio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, saopštio je njegov kabinet.

19:12

Proglašena vanredna situacija u Ivanjici

Štab za vanredne situacije opštine Ivanjica doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije za celu ivanjičku teritoriju zbog širenja zaraze COVID 19, koja je odmah stupila na snagu.

17:57

Bejbi bum u Indoneziji tokom pandemije, vlasti zabrinute

Vlasti Indonezije koja je na četvrtom mestu u svetu po broju stanovnika, zabrinute su zbog bejbi buma usled pandemije koronavirusa.

Agencija za planiranje porodice očekuje dodatnih 400.000 porođaja zbog mera izolacije koje su ograničile pristup kontracepciji.

Upotreba kontracepcije je od početka epidemije u martu „drastično opala“, potvrdio je agenciji Frans pres šef indonežanske službe za planiranje porodice Hasto Vardojo.

17:56

Od subote, državljani Srbije mogu u Švedsku

Vlada Švedske odlučila je da državljani Srbije i još 13 zemalja od subote, 4. jula, mogu da putuju u Evropsku uniju (EU) teritorijom Švedske bez zabrane i dodatnih uslova, saopštila je ambasada te zemlje u Beogradu.

Nova odluka podrazumeva da državljani Srbije mogu da putuju u Švedsku iz bilo kog razloga, uključujući i turističke posete, jer u Švedskoj ne postoje pravila o karantinu i negativnom testu na koronavirus.

17:40

Više autobusa u Beogradu i na dve prigradske linije

Na osnovu praćenja i snimanja popunjenosti vozila u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Beograda, planirano je da se od petka sa 46 dodatnih vozila poveća broj autobusa na 14 gradskih linija, saopšteno je iz gradske uprave.

17:24

Čačku je u poslednja 24 sata osam lica zaraženo korona virusom, rečeno je agenciji Beta u Opštoj bolnici u Čačku.Na kovid odeljenju te bolnice smešteno je 48 pacijenta koji imaju korona virus ili te simptome, a u ;kućnoj izolaciji je oko 70 Čačana.

17:17

U Rasinskom okrugu devet novih slučajeva koronavirusa

U prethodna 24 časa u Rasinskom okrugu je potvrdjeno devet novih slučajeva infekcije korona virusom, a inficirano je sedam osoba iz Kruševca i dve iz Brusa. Po podacima nadležnih službi, u Kruševcu je od početka epidemije prisustvo virusa potvrdjeno kod 310 osoba dok su na području opštine Brus potvrdjena 52 slučaja infekcije.

U ostalim opštinama Rasinskog okruga nije bilo novoinficiranih u prethodna 24 časa. Od početka epidemije, korona virus je na području tog okruga potvrdjen kod 468 osoba, preminulo je 35 a izlečene 354. Na analizu su iz Rasinskog okruga ukupno poslata 5.462 uzorka, od kojih je juče poslat 61 uzorak, a u prethodnih 48 sati 95 uzoraka.

16:54

Devet dana bolesni obijaju pragove kovid ambulanti

Supružnici D. M. (69) i G. M. (59) iz Beograda poslednjih devet dana doživljavaju pravu agoniju, jer uprkos sumnji na koronavirus nijedna zdravstvena ustanova ne želi da ih primi na lečenje, tvrdi u razgovoru za portal N1 njihova snaja Marina Matić, dodajući da se stanje njenog svekra i svekrve svakodnevno pogoršava.

16:52

U Severnoj Makedoniji preminulo još 15 osoba

U Severnoj Makedoniji umrlo je još 15 osoba sa koronavirusom, što je novi dnevni rekord, objavilo je Ministarstvo zdravlja. Prethodno je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu bio 29. juna, kada je umrlo 12 pacijenata. Kako se navodi u saopštenju, ukupan broj preminulih od kovida 19 u Severnoj Makedoniji sada se popeo na 321.

16:50

Britanija donira Srbiji medicinsku opremu vrednu oko 1,8 miliona dinara

Ministarstvo odbrane Srbije potpisalo je danas protokol o donaciji medicinske opreme Velike Britanije Srbiji u vrednosti oko 1.800.000 dinara.Donaciju je Ministarstvo odbrane Velike Britanije uputilo Ministarstvu odbrane Srbije za borbu protiv epidemije korona virusa. U saopštenju se navodi da su protokol potpisali načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić i izaslanik odbrane Velike Britanije pukovnik Nik Ilić.

Deo donirane opreme – dezinfekcioni tunel i 14 frižidera za bezbedno čuvanje lekova i medicinskih sredstava već je u upotrebi u sistemu odbrane, a danas je izvršena primopredaja 130 toplomera za daljinsko očitavanje telesne temperature, dodaje se u saopštneju.

16:33

Vlada: Kontakti zaraženih se ne testiraju automatski

Vlada Srbije je, imajući u vidu povećan broj pozitivnih slučajeva koronavirusa, podsetila u saopštenju na važeći protokol o testiranju, kao i o situaciji sa testovima u Srbiji i regionu. Shodno trenutno važećem protokolu epidemiološki kontakti zaraženih osoba se ne testiraju, navodi Vlada Srbije.

16:27

U Severnoj Makedoniji preminulo još 15 osoba, nova 173 slučaja koronavirusa

U Severnoj Makedoniji umrlo je još 15 osoba sa koronavirusom, što je novi dnevni rekord, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

16:12

U kovid ambulantu u Tutinu se i dalje javlja veliki broj ljudi sa simptomima

Epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu Mithat Eminović izjavio je da je nastavljen trend rasta broja osoba koje se sa respiratornim tegobama i povišenom temperaturom, simptomima najčešće izazvanih koronavirusom, javljaju kovid ambulanti.

„U sredu su pregledana 82 pacijenta, od kojih je za 70 urađena radiografija pluća. Rendgenski snimak pokazao je da 50 ima promene na plućima, ali srećom su blage do srednje teške upale, što nije bio slučaj prethodnih dana. To nas ohrabruje jer znači da su ljudi shvatili ozbiljnost bolesti i javili su se na vreme“, rekao je Eminović radiju Sto plus.

16:11

FK Partizan: Sumnje na koronavirus, testirani fudbaleri

Fudbalski klub Partizan saopštio je da kod nekih igrača postoji sumnja da su zaraženi koronavirusom, ali da će se više znati kada stignu rezultati testiranja.

Pojedini mediji danas su preneli da su koronavirusom zaraženi Aleksandar Šćekić i Nikola Lakčević.

16:10

RTV: Na bolovanju četiri radnika pozitivna na koronavirus

Radio-televizija Vojvodine (RTV) saopštila je da se četiri radnika tog medija koji su pozitivni na koronavirus, nalaze na bolovanju.

„Njihovi kontakti postupili su u skladu sa instrukcijama zdravstvenih ustanova“, navodi se u saopštenju za javnost sa sastanka rukovodstva RTV-a i predstavnika Sindikata „Nezavisnost“.

15:36

Sazvana sednica zaoporavak EU od posledica pandemije korone

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je za sledeću nedelju zakazala mini-samit s ciljem da podstakne dogovor o paketu za oporavak EU od posledica pandemije koronavirusa.

Na samit 8. jula Fon der Lajen je pozvala predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija, Angelu Merkel, kancelarku Nemačke, zemlje koja trenutno predsedava EU, i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, saopštila je Evropska komisija.

15:31

„Sada se pokazuje šta znači to kad zvaničnici izađu i govore da mi imamo najveći rast BDP-a. Evo, sada su tu cenu platili građani Tutina. Građani moraju da shvate da ne možete da poredite Srbiju i Nemačku. Kada vidite da imate privredni rast, a to ne vidite u brizi o deci, zaštiti životne sredine, i ulaganju u zdravstvo, onda vam to ništa ne znači“, izjavila je Ivana Pavlović, urednica u Novoj ekonomiji u emisiji Studio N1 live.

15:11

U ustanovama socijalne zaštite zaražena 33 korisnika i 31 zaposleni

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 33 korisnika i 31 zaposlenog, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupno je izlečeno 615 korisnika ustanova socijalne zaštite i 214 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite.

15:09

Zvanično još šest mrtvih i 359 novozaraženih

U poslednja 24 časa u Srbiji je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Zvaničan broj preminulih je 287, navodi se na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 9.013 osoba, a registrovano je 359 novoobolelih osoba.

Na respiratoru je 81 osoba.

14:34

„Batut“ se oglasio povodom navoda o verodostojnosti podataka

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ osudio je navode koji se pojavljuju u javnosti i dovode u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica COVID-19.

14:12

Sindikat: Nije legalno slati lekare bez  saglasnosti

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijanoj zaštiti Srbije saopštio je da shodno pozitivnim propisima, zaposlenog nije moguće mimo njegove saglasnosti uputiti da radi u drugu zdravstvenu ustanovu koja je dalja od 50 kilometara od mesta u kome radi.

14:10

Stevanović: Sve više mladih sa teškom slikom

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da je u ovoj klinici situacija sa zaraženima koronavirusom vrlo ozbiljna, te da postoji veliki broj pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom.

14:03

Reković: Građani Novog Pazara nisu dozvolili sakrivanje stradanja

Rijad Reković iz Novog Pazara, koga je javnost upoznala kada se uključio u Utisak nedelje, izjavio je u emisiji Studio N1 Live da se je situacija u Novom Pazaru promenila na bolje u poslednjih nekoliko dana, nakon što je taj grad dospeo u centar pažnje medija i Vlade Srbije.

13:55

Od 7. maja podnete 43 žalbe Povereniku

Nakon ukidanja vanrednog stanja 7. maja povećan je broj žalbi upućenih zbog nedobijanja informacija u vezi sa epidemijom kovid-19, saopštila je kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

13:43

Poznati lekar Milan Mileusnić preminuo od koronavirusa

Poznati doktor, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Milan Mileusnić, koj je lečio poznate sportiste i javne ličnosti, preminuo je u 49. godini posle kraće i teške borbe sa koronavirusom, saopštila je SMA klinika, čiji je bio osnivač i direktor.

Doktor Mileusnić bio je član Američkog udruženja fizijatara, Srpske asocijacije fizijatara, te predsednik i jedan od osnivača Udruženja za regenerativnu medicinu i proloterapiju Srbije, kao i direktor Klinike za rehabilitaciju u Harareu, Zimbabve.

13:40

KBC Zemun i Zvezdara kompletno se vraćaju u kovid sistem

U Beogradu, zbog velikog broja zaraženih koronavirusom, kliničko-bolnički centri Zvezdara i Zemun kompletno se vraćaju u kovid sistem, a ako bude potrebe, bolnice u još četiri grada primaće ove pacijente, odlučili su nadležni.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar reko je na sastanku sa direktorima kovid bolnica da će za vikend kompletna Zemunska bolnica biti pretvorena u infektivnu bolnicu.

13:32

Ukupno 4.675 obolelih od početka pandemije u BiH

U protekla 24 časa u Bosni i Hercegovini registrovano je 180 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se broj obolelih od početka pandemije povećao na 4.675.

13:02

Lončar: Situacija u Novom Pazaru pod apsolutnom kontrolom

Situacija u Novom Pazaru je pod apsolutnom kontrolom, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Netačno je da je u Novom Pazaru umrlo 12 ljudi u poslednja 24 časa od korone. Apsolutno netačno“, rekao je Lončar.

13:00

Univerzitet u Beogradu: Maksimalno se sprovode sve preventivne mere

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat rekao je danas da se na svim fakultetima poštuju preporuke Kriznog štaba i da se prijemni i ispitni rokovi odvijaju prema utvrđenoj dinamici.

Profesor Bulat je agenciji Beta kazao da je u studentskim domovima od Kovid-19 obolelo 40 studenata i da je njihovo stanje stabilno.

12:58

U KC Niš preminula jedna osoba, pet na respiratoru

„U Kliničkom centru Niš, u starom delu hospitalizovan je 141 pacijent, od toga 74 kovid pozitivna pacijenta. U Vranju imamo 98 pacijenata, od toga 56 pozitivnih, u Surdulici 34 pacijenta, od toga 24 su pozitivni, i u Leskovcu imamo ukupno 66 pacijenata. Od ukupnog broja hospitalizovanih, pet pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, i nalaze se u jako teškom opštem stanju“, izjavio je zamenik direktora KC NIŠ Vladan Ćosić na konferenciji za novinare.

12:27

Još tri osobe umrle u Novom Pazaru, hospitalizovano ukupno 177 osoba

Tokom prethodna 24 sata od posledica infekcije koronavirusom u Novom Pazaru umrle su tri osobe, a još troje se trenutno nalazi na respiratorima, izjavio je danas koordinator Opšte bolnice u tom gradu Mirsad Đerlek.

On je novinarima kazao da je u istom periodu primljeno još 75 pacijenata, pa je ukupan broj hospitalizovanih 177.

12:26

Novak i Jelena Đoković negativni na koronavirus

Novak Đoković i njegova supruga Jelena negativni su na koronavirus, pokazali su najnoviji rezultati PCR testa koji su oboje uradili u Beogradu.

Novak i Jelena nisu osećali nikakve simptome virusa, a test su uradili po prethodnom dogovoru sa lekarima.

12:23

Građani Srbije mogu u Hrvatsku uz obavezno popunjavanje obrasca

Hrvatska je od 1. jula otvorila granicu za građane Srbije. Kako se navodi na zvaničnoj stranici Vlade Hrvatske o koronavirusu, moguć je ulazak uz obaveznu prijavu na entercroatia.mup.hr.

12:15

Najveći dnevni porast broja zaraženih u Sloveniji još od 16. aprila

Za poslednja 24 sata među 1.198 testiranih građana Slovenije otkriven je 21 novi slučaj koronavirusa, što je osam više nego dan ranije, potvrdila je Vlada u Ljubljani.

To je najveći broj novozaraženih na dnevnom nivou od 16. aprila, kad je evidentirano 36 slučajeva.

11:57

Kosovu isporučena medicinska oprema u vrednosti od 800.000 evra

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova isporučila je danas Ministarstvu zdravlja Kosova opremu za borbu protiv epidemije koronavirusa vrednu 800.000 evra.

Oprema je donacija EU, a čine je 6.000 kompleta testova za koronavirus, 90 bolničkih kreveta i više od 67.000 respiratornih maski.

11:39

Odložen Somborski filmski festival

Somborski filmski festival, koji je planiran da bude održan od 10. do 13. jula, biće odložen, saopštio je organizator festivala.

11:36

Petrušić: Vlast nas svesno obmanjuje

Novinarka nedeljnika NIN Sandra Petrušić izjavia je u Novom danu da se zvanični podaci koji nadležni organi objavljuju o broju zaraženih i umrlih „razlikuju od stvarnih“, kao i da se je izgubilo poverenje u državne institucije. „Nijedna zemlja sem Irana nije odlučila da u ovoj situaciji održi izbore, naročito kada je epidemija u uzlaznoj fazi, a svi su znali da jeste“, istakla je ona.

„U prvom talasu smo imali poveranja u Krizni štab. sedeli smo, slušali smo konferencije za štampu, delovalo je da se neko bavi nama. I nismo imali u prvom talasu ljudi koji leže po parkovima i po hodnicima bolnica. Sada to imamo. Sve to imamo, a nemamo u koga da verujemo“, naglasila je Petrušić.

11:30

Anesteziološkinja iz Kraljeva u Novom Pazaru

Ukoliko se građani budu pridržavali mera, a mi, lekari, svoj posao uradimo kako treba, savladaćemo virus i izaći iz ove situacije, ocenila je anesteziološkinja iz Kraljeva Tanja Petrović, koja je sa kolegama došla u pomoć novopazarskim kolegama.

Ovde smo zatekle samo dve koleginice, koje su trudeći se da pomognu velikom broju pacijenata bukvalno padale s nogu“, pojašnjava situaciju koju je zatekla.

11:24

Mađarska otvara granicu za Srbiju, ali ne i za druge zemlje

Mađarska neće uvažiti preporuku EU da na listu „bezbednih“ država, kada je reč o pandemiji koronavirusa, doda zemlje izvan EU, osim Srbije, izjavio je premijer Viktor Orban, prenosi Radio slobodna Evropa izveštaj agencije Rojters.

11:20

Vesić: Beograd ne sme da stane

Beograd nije obična lokalna samouprava zato što čini 40 odsto bruto nacionalnog dohotka zemlje, pa bi se svaki pokušaj da se u prestonici zaustavi privreda sigurno odrazio na BDP, izjavio je za TV Pink zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, navodeći da se traže rešenja kako da ugostiteljski objketi rade jer zapošljavaju 20.000 ljudi.

U dogovoru sa vlasnicima trgovinskih lanaca, tržnih centara, restorana i kafića, traži se način da oni nastave da rade, uz poštovanje svih mera, jer je u Beogradu 20.000 ljudi zaposleno u tim sektorima. Privreda u Beogradu ne sme da stane, naglasio je Vesić.

10:40

Sindikati RGZ: Zaposleni u katastrima bez ikakvih mera zaštite

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda su ukazali da se reforma te državne institucije ne sprovodi u skladu sa njenim trenutnim kapacitetima i resursima i da u nekoliko gradova u kojima je proglašena vanredna situacija zaposleni u katastrima rade bez ikakvih dodatnih mera zaštite i zaštitne opreme.

10:36

Imunitet možda veći nego što to testovi pokazuju

Kod osoba čiji su testovi na antitela pozitivni utvrđeno je da imaju i specifične T-ćelije koje identifikuju i uništavaju zaražene ćelije, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Karolinska Univerzitetu u Švedskoj.

10:13

Jovanović: Odgovoran čovek teško da zna šta treba da radi

Novinar Blica Ivan Jovanović, izjavio je u Novom danu da je situacija sa koronavirusom „zbunjujuća“, i da je građanima teško da znaju šta je ispravno da urade.

10:02

Eskalacija situacije sa koronavirusom u Kragujevcu

Zamenik direktora Kliničkog centra Kragujevac Slobodan Milisavljević izjavio je da je u Kragujevcu došlo do eskalacije situacije sa koronavirusom i da je ceo sistem vraćen u kovid sistem.

Milisavljević je rekao da mladi lekari i lekari srednje dobi dobrovoljno odlaze iz Kragujevca u Novi Pazar kako bi pomogli obolelima.

09:42

Vasiljević: Država nema potrebe da laže

Savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević izjavila je da su „potpuna smejurija“ optužba da je vanredno stanje ukinuto zbog održavanja izbora i da država nema potrebe da „laže“ o broju zaraženih i umrlih od korone.

9:19

Ljajić: Dve osobe iz Sjenice preminule nakon nesporazuma

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić je o epidemiološkoj situaciji u Novom Pazaru rekao da je ohrabrujuće što se sve veći broj ljudi javlja u kovid ambulantu na preglede, što ranije nije bio slučaj.

„Juče smo imali čak 250 pregleda. To jeste s jedne strane dobra vest. Loša vest je što taj trend ne opada. I posebno je loša vest što trećina tih pacijenata već ima neke znake upale pluća“, naveo je Ljajić gostujući u jutarnjem programu RTS.

Naveo je da ima potvrdu da su dve osobe iz Sjenice preminule pošto nisu primljene u bolnicu u Užicu i dodao da je u pitanju nesporazum.

8:45

Ministar zdravlja Novog Zelanda podneo ostavku

Novozelandski ministar zdravlja Dejvid Klark podneo je danas ostavku posle niza ličnih propusta tokom pandemije koronavirusa.

On je ranije sebe nazvao „idiotom“ zbog kršenja mera koje su u toj zemlji uvedene za suzbijanje zaraze.

Prošle nedelje on je dozvolio da neki ljudi udju u državu bez karantina i bez testiranja, a da se prethodno nije konsultovao sa vodećim stručnjakom i istaknutom zdravstvenom zvaničnicom Ešli Blumfild što je izazvalo oštru reakciju javnosti.

8:32

Još 48 potvrđenih slučajeva u Kragujevcu

U Kragujevcu je u protekla 24 sata, od 195 uzetih uzoraka registrovano 48 novozaraženih koronavirusom. U Kliničko-bolničkom centru hospitalizovano je 60 pacijenata od kojih se pet nalazi na respiratoru.

Od početka epidemije testirano je 9.598 osoba, a registrovan je 371 slučaj zaraze.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu je do 16. maja registrovano 68 osoba pozitivnih na koronavirus, a od tada do danas njihov broj se povećao na 303.

U Šumadijskom okrugu registrovana su ukupno 52 pacijenta – u Kragujevcu 48, Aranđelovcu 2 i u Kniću i Batočini po jedan novoinficiranih.

Do sada je na teritoriji Šumadijskog okruga registrovano ukupno 468 inficiranih Covidom-19, od kojih u Kragujevcu 371, Aranđelovcu 33, Rači 19, Kniću 19, Topoli 12, Batočini 11 i Lapovu tri pozitivna pacijenta.

8:22

Infektolog: Proslava izborne pobede primer neodgovornosti

Infektolog-hepatolog Dragan Delić izjavio je da su po ukidanju vanrednog stanja, labavu i ranjivu ravnotežu uspostavljenu strogim restriktivnim merama, narušila masovna okupljanja na fudbalskim i teniskim terenima, klubovima, splavovima, svadbama.

„Eklantantan primer neodgovornosti i urušavanje zdravorazumskog pristupa u borbi protiv pandemije obeležili su predstavnici vlasti tokom proslave izborne pobede“, rekao je Delić za Nedeljnik.

8:14

U KBC Bežanijska kosa 300 pacijenata

Direktorka Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa Marija Zdravković izjavila je da se u toj bolnici leči 300 pacijenata od koronavirusa.

Ona je za RTS rekla da se u KBC leče ljudi sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama, a na respiratorima je 25 pacijenata.

Prosečna statost pacijenata je oko 50 godina, a prosečno vreme boravka u bolnici je pet do sedam dana.

8:07

Rekordan broj novoobolelih u SAD

U SAD je najmanje 52.898 novozaraženih prijavljeno u protekla 24 sata, što je najveći broj od početka pandemije, pokazuju podaci koje je objavio Univerzitet Džons Hopkins.

7:44

U Indiji ukupno više od 600.000 zaraženih

U Indiji je danas registrovano 19.148 novozaraženih, čime je broj inficiranih koronavirusom u toj zemlji prešao 600.000, saopštili su tamošnji zvaničnici.

Indijsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da su od posledica infekcije do sada preminule 17.834 osobe.

7:41

Šabić: Dostupnost informacija na nedopustivo niskom nivou

Dostupnost informacija o radu Vlade i njenog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije COVID-19 je na zabrinjavajućem, nedopustivo niskom nivou, a postojeća praksa izvesno vodi u sve brojnije i ozbiljnije probleme, ocenio je advokat i prvi poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

7:20

Aniston: Nosite te proklete maske

Američka glumica Dženifer Aniston pozvala je sve ljude da nose „te proklete maske“, kako bi se zaštitili od pandemije koronavirusa, prenosi CNN.

https://www.instagram.com/p/CCEvWDPjXc8/

7:08

Austrija dopustila pružanje seksualnih usluga

Seksualnim radnicima u Austriji od srede je dozvoljeno da nastave sa svojom delatnošću, a ministarstvo zdravlja je dalo i popis preporuka za sprečavanje širenja novog koronavirusa bez obzira na intimnu prirodu tog posla.

  • Od koronavirusa zvanično umrlo ukupno 287 osoba u Srbiji
  • Dosad ukupno 15.195 potvrđenih slučajava
  • Na respiratoru je 81 pacijent
  • Vučić: Zatvaramo studentske domove u Beogradu i noćne klubove od 23h
  • Studenti protestovali zbog najave zatvaranja domova
  • Podaci proverljivi, saopštio Institut Batut
  • Grupa lekara i medicinskih sestara stigla u Novi Pazar
  • KC Kragujevac: Eskalacija situacije sa koronavirusom
  • Novak i Jelena Đoković negativni na koronavirus
  • KBC Zvezdara i Zemun vraćaju se u kovid sistem
  • Građani rezultate testiranja mogu da saznaju i preko sajta covid19.rs
  • Više od 519 hiljada umrlih u svetu, zaraženo više od deset miliona i 800 hiljada ljudi