"Batut" o verodostojnosti podataka: Proverljivi i tačni

Vesti 02. jul 202014:17 > 14:27
N1/arhiva

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" osudio je navode koji se pojavljuju u javnosti i dovode u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica COVID-19.

„Ovim putem demantujemo informacije koje se senzacionalistički plasiraju u javnosti o broju inficiranih i preminulih pacijenata, jer nisu tačne. Kao institucija koja već 95 godina sarađuje sa svim relevantnim međunarodnim zdravstvenim organizacijama (poput SZO) smatramo ovaj napad pokušajem diskreditovanja Instituta Batut i svih drugih zdravstvenih ustanova, imajući u vidu da je o načinu na koji se evidencija vodi upoznata stručna javnost, a o tome su javno govorili i članovi Kriznog štaba“, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Dodaje se da je „veoma opasno kada pojedinci koji nisu medicinski stručnjaci daju tumačenja u pogledu klasifikacije COVID-19 pacijenata, na osnovu netačnih podataka“.

„Podaci Instituta Batut su proverljivi, tačni i pre svega zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji u Republici Srbiji. Na osnovu prikupljenih podataka Institut Batut daje stručne preporuke u cilju kontrole epidemiološke situacije u našoj zemlji. Tokom svih 95 godina rada i postojanja Instituta, niko nikada nije, kao danas, tako neargumentovano napao Institut Batut koji je otvoren za svaku stručnu saradnju i diskusiju. Ovo nije napad samo na Institut Batut, već napad na čitav zdravstveni sistem u trenucima borbe protiv COVID-19“, piše u saopštenju.

Stav države Srbije od prvog dana borbe protiv korona virusa je jasan – transparentno i svakodnevno informisanje javnosti o svim relevantnim podacima o epidemiji, dodaje se.

„Da je Republika Srbija adekvatno odgovorila izazovu globalne pandemije dokazuju i brojevi – država Srbija ima najniži procenat smrtnosti u regionu i šire (obolelih 14.288, preminulih 274). Primera radi, neke od najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope, približne nama po broju stanovnika, imaju značajno slabije pokazatelje: u Švajcarskoj je obolelo preko 31.000 građana a preminulo oko 1600, a u Austriji je od oko 18.000 obolelih preminulo oko 700“, saopštio je Batut.

Institut Batut deo je zdravstvenog sistema države Srbije koji je već nekoliko meseci usmeren na očuvanje zdravlja građana Srbije u borbi sa do sada nepoznatim neprijateljem – koronavirusom, navodi se.

„Rezultati te borbe su svima dobro poznati, ne samo u Srbiji, već i šire. Kao i uvek do sada, zaposleni u Institutu profesionalno, odgovorno i posvećeno obavljaju aktivnosti u nadležnosti Instituta i čine velike napore u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva u Republici Srbiji, kako u redovnim tako i u vanrednim okolnostima, uključujući i praćenje kretanja bolesti i COVID-19 oboljenja“, navodi se u saopštenju Batuta.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.