Isporučena humanitarna pomoć Tutinu i Sjenici, nedovoljno doktora, jedan rendgen

Vesti 05. jul 202011:59 > 12:09
Fond B92

Konvoj humanitarne pomoći u opremi, koji je prekjuče krenuo iz Beograda i posetio Novi Pazar, stigao je juče i do Tutina i Sjenice, kako navode humanitarci, u oba mesta situacija je dramatična.

Oprema je nabavljena od sredstava prikupljenih u okviru akcije koju su pre šest dana putem platforme donacije.rs pokrenuli Fond B92 i Srpski Filantropski forum, uz učešće velikog broja nevladinih organizacija poput Trag fondacije, Ne davimo Beograd, Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje – POTENT, Građanske inicijative, Catalyst Balkans, Fondacije Ana i Vlade Divac, Grupe 484, Koalicije za dobročinstvo.

Predstavnici nevladinih organizacija okupljeni oko ove akcije juče su prvo posetili Dom zdravlja u Tutinu i tom prilikom donirali opremu koja će ovom gradu pomoći u borbi protiv virusa korona. Nakon toga su se uputili u Sjenicu, gde su ih dočekali zdravstveni radnici kojima će donirana pomoću opremi umnogome olakšati svakodnevni rad i omogućiti bolju i kvalitetniju negu zaraženih pacijenata.

Obema ustanovama su donirane sledeće količine opreme: po 1000 pari hirurških rukavica, po 500 komada Vitamina C i 10 komada Longacefa, po 400 komada hirurških i po 50 komada N95 maski, po 100 litara dezinfekcionih sredstava i po 50 litara alkohola, po 100 kom zaštitnih kapa, nazuvica, te sistema za infuziju, po 50 komada maski za kiseonik, jednokratnih hirurških mantila i istu količinu nosnih kanila za odrasle, po 20 lopata za pacijente, te po 10 komada guski za muškarce, po 15 komada zaštitnih maski, po 30 vizira i po 5 komada zaštitnih odela i mantila za višekratnu upotrebu za medicinsko osoblje, te po 15 komada hirurških komresa. Nabavljena su i po tri pulsna oksimetra, po 10 digitalnih i po 2 beskontaktna toplomera, te istu količinu invalidskih kolica i tenziometara, navodi se u saopštenju Fonda B92.

Predstavnik organizacije POTENT, Marko Oljača, koji je sa predstavnicima drugih nevladinih organizacija predvodio ovaj humanitarni konvoj, izjavio je da su se na licu mesta uverili je situacija u oba grada alarmantna, te da su stanovništvo i zdravstvnei radnici zabrinuti zbog sve veće broja zaraženih, nedostatka testova i stručnog medicinskog kadra. I pored današnje pomoći koju su dobili i drugih donacija u opremi koje svakodnevno pristižu najviše iz dijaspore, Tutinu su neophodne nove količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, aparati i boce za kiseonik, jastuci i posteljina za decu i odrasle, invalidska kolica, lekovi itd.

Oljača je preneo za N1 da mu je epidemiolog iz Tutina rekao da mu nikad niko nije odgovorio na mejlove koje je nadležnima slao.

U Domu zdravlja Tutin, prema informacijama zdravstvenog osoblja sa lica mesta, oko 100 ljudi dnevno se javi na pregled, a pregledaju ih kroz prozor jedne od ambulanti. Od 92 radiografska nalaza 35 je sa pneumonijom, a od 102 testirane osobe prekjuče 32 su pozitivne.

U ovoj ustanovi infektolog je zaražen, a nemaju pulmologa, anesteziologa, internistu i nisu u mogućnosti da naprave kovid bolnicu jer se u planu mreže zdravstvenih ustanova vode kao Dom zdravlja sa stacionarima.

U Sjenici još dramatičnije, u DZ jedan rendgen

Situacija u Sjenici je još dramatičnija. Prema rečima Marka Oljače, od 230 zaposlenih u ovom domu zdravlja, preko 30 je zaraženo, PCR testiranje se ne radi, a tek danas su počeli sa uzimanjem briseva ali rade samo 20 analiza dnevno.

Nemaju evidenciju o broju zaraženih u gradu, a dnevno se na pregled javi od 90-120 osoba. Od 270 urađenih radioloških nalaza, preko 70% pacijenata ima pneumoniju, koje upućuju u bolnicu u Užicu.

I sjeničkom domu zdravlja nedostaju radiolozi, infektolozi, internisti, anesteziolozi.

Poseduju jedan rendgen aparat koji je star preko 35 godina, a nedostaju i defibrilatori sa monitorom, nazalne sonde, aparati za kiseonik i boce sa kiseonikom, dodatna zaštitna i dezinfekciona sredstva itd.

U saopštenju se podseća da je putem platforme donacije.rs i direktnim uplatama na račun Fonda B92, za samo šest dana prikupljeno ukupno 1.840.488 dinara, donacijama preko 400 pojedinaca i kompanija, a deo sredstava u iznosu od 235.000 dinara donirali su Norveška ambasada i Grupa 484.

2Sa akcijom se nastavlja i dalje i Fond B92 i Srpski filantropski forum pozivaju sve građane i kompanije da se priključe akciji, jer situacija sa kojom se susrećemo na licu mesta u gradovima koje smo posetili pokazuje da se sa borbom ne sme statI“, navode.

Sredstva se mogu donirati putem platforme donacije.rs ili preko uplate na račune Fonda B92 koji služe za ovu akciju.

Instrukcije za dinarsku uplatu preko računa

Primalac donacije: Fond B92

Broj računa Fonda B92: kod Raiffeisen banke AD, br. 265-1110310001799-34

Šifra plaćanja: 287

Za dodatne informacije obratite se na [email protected]

Sve o pandemiji možete čitati u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.