Četiri žrtve koronavirusa na Kosovu, zabrana kretanja u nekoliko opština

Vesti 05. jul 202016:48 > 16:54
AFP/Armend Nimani

Premijer Kosova Avdulah Hoti najavio je da će Vlada Kosova u nedelju uvesti ograničenje kretanja u određenim vremenskim periodima u opštinama sa najvećim brojem zaraženih koronavirusom.

Hoti je na konferenciji za novinare rekao da će Vlada Kosova na sednici zakazanoj za 18 sati doneti odluku o ograničenju kretanja u Prištini, Prizrenu, Uroševcu i Vučitrnu od 21 do 5 časova.

Najavio je da će u zavisnosti od situacije, Vlada Kosova odlučiti o proširenju liste gradova u kojima će kretanje biti ograničeno.

„Što se tiče institucija, radićemo samo sa potrebnim osobljem. U zdravstvenim službama nepotrebne usluge biće smanjene“, rekao je Hoti.

Dodao je da će za nedelju dana biti povećani kapaciteti za testiranje na koronavirus u privatnim klinikama.

„Pripremljen je akcioni plan koji će u nedelju uveče odobriti vlada, a koji jasno precizira koje će akcije preduzeti zdravstvene ustanove. Prvo ćemo se pobrinuti za stvaranje dodatnih kapaciteta sa krevetima i opremom, kao i promenom zakonskog osnova da se privatne klinike pretvore u bolnice“, kazao je kosovski premijer.

Hoti je rekao da će biti zaposleno dodatno zdravstveno osoblje koje će biti priključeno bolnicama, da će biti povećan kapacitet za testiranje do 500 uzoraka dnevno i stvoreni kapaciteti za testiranje u regionalnim centrima.

Najavio je da će u roku od nedelju dana privatne klinike dobiti licence za vršenje viroloških testova, kao i kupovinu više od 100.000 testova i 500.000 sezonskih vakcina i dodatne opreme za testiranje na koronavirus.

U Infektivnoj klinici Kliničko bolničkog centra Kosova u nedelju su preminule četiri osobe od posledica infekcije koronavirusom, javili su prištinski mediji.

Tela preminulih su iz klinike preneta u Institut sudske medicine u Prištini. Sa današnjih četvoro, broj žrtava koronavirusa na Kosovu povećan je na 70.

Nacionalni institut javnog zdravstva je objavio da je u subotu testirano 346 osoba, da je 178 slučajeva bilo pozitivno na prisustvo virusa, čime je ukupan broj inficiranih povećan na 3.356, dok je 1.416 slučajeva zaraze aktivno. Najviše novih slučajeva infekcije u prethodne tri nedelje zabeleženo je u Prištini, a samo u subotu je potvrđen 81 novoinficirani.

Sve o pandemiji možete čitati u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.