BCBP: Policijska brutalnost na protestu, hitna istraga zbog prekomerne sile

Vesti 08. jul 202016:03 > 16:12
N1

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) je najoštrije osudio policijsku brutalnost i zatražio hitnu istragu reakcije policije prema demonstrantima koji su se u utorak uveče okupili u centru Beograda.

POVEZANE VESTI

Građani imaju pravo da mirno izraze nezadovoljstvo zbog načina na koji se država bori sa pandemijom kovid-19, a vlast treba da prestane sa podsticanjem društvene polarizacije, koja preti da se pretvori u permanentno stanje nasilja na ulicama, navodi se u saopštenju.

Centar je od tužilastva zatražio da pokrene postupak zbog prekomerne primene sile policije i traži odgovore na pitanja zašto je tukla ljude koji mirno sede na klupama ili već uhapšeni leže na trotoarima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da oformi poseban tim ljudi koji će da potpuno nezavisno i samostalno da ispita postupanje policijskih službenika tokom protesta ispred Skupštine.

Zaštitnik građana mora odmah da sprovede postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti postupanja Ministarstva unutrašnjih poslova, posebno pripadnika jedinica policije koje su primenjivala ovlašćenja tokom protesta ispred Skupštine, smatra BCBP.

Oni koji su noćas izdali naređenje da policija upotrebi silu nad građanima opasno zloupotrebljavaju trenutak u kome se zemlja nalazi i policijske službenike koriste za odbranu režima, umesto da im dozvole da budu branioci zakona i ustavnog poretka, upozorio je BCBP.

U saopštenju BCBP podržava pravo građana da se mirno bore za svoja prava, za povratak poverenja u institucije i za očuvanje demokratije, a policiju poziva da tokom narednih skupova deluje isključivo u skladu sa ustavom i zakonom.

Svaki drugi scenario će neminovno Srbiju uvesti u spiralu nasilja sa nesagledivim posledicama, upozorava se u saopštenju i najavljuje da će organizacije civilnog društva obavestiti Evropski Komitet za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja o postupanju policije tokom protesta ispred Skupštine.