Porodica legalno kupila stan, sada mora da ga deli

Vesti 19. maj 201517:58 > 18:12
N1

U bizarnom sudskom postupku o stanu u vlasništvu novosadske porodice Šolar, završeno je prvo poluvreme. Porodica, kojoj je za sutra zakazano iseljenje, ipak neće morati da se iseli, ali to ne znači da je njihovim mukama kraj - moraće da predaju ključeve.

Kroz vrata stana u kome živi porodica Šolar, sutra će moći da uđe i Nebojša Dragičević, izvođač radova zgrade, koji tvrdi da mu je investitor obećao njihov stan. Šolarovi, koji u stanu žive sa ćerkom i blizancima, stan su kupili legalno i uknjiženi su u katastru kao vlasnici, na ovaj način su se, ni krivi ni dužni, našli u procepu.

„Znači, digneš kredit, a svako ko je dizao kredit za stan zna kako to izgleda, kakva je procedura, koliko to sve traje i kakve provere se vrše, na kraju sam morao da dajem i krv i urin kako bi mi dali kredit na trideset godina. I onda ti neko kuca na vrata“, navodi Andrej Šolar.

Dragičević nije dobio spor za vlasništvo nekretnine, koja je nesporno na ime Andreja Šolara, već za državinu, jer je u stanu neko vreme boravio pre nego što je prodat. Kako kaže, stan mu je obećan.

„Investitor je bio dužan da, pored isplate cene u novčanom iznosu, preda u vlasništvo nama kao izvođaču radova dva stana. Kada smo završili radove krajem 2008, investitor je odbio da nas isplati i da nam preda dva stana u zgradi koja nam sleduju“.

N1

Do investitora, Đorđa Kostića, nije bilo moguće dobiti komentar jer se nalazi u Americi. Ipak, u postupku koji je vođen za državinu stana, prvobitna presuda glasila je – iseljenje Šolarovih. Ipak, u ponedeljak su dobili obrazloženje od suda da je u pitanju gruba greška, ali da će Dragičević ipak dobiti ključeve stana i praktično moći da se useli.

„Sud je obavezao tužene da dozvole tužiocima da uđu u posed tog stana. Nije naložio iseljenje, kako se to u javnosti već nekoliko dana prezentuje“, navodi Tijana Jakovljević iz suda.

Šolarovi kažu da tužioca ne poznaju i plaše se šta će se desiti kada se on pojavi na vratima.

„Dajemo mu ključ i on može da uđe bilo kad, u bilo koje doba dana ili noći i da bude tu. Tu su mi deca, tu mi je mama, koja mi pomaže oko dece, tu je Andrej, tu sam i ja, u krajnjem slučaju, bojim se i za sebe. Ne znam na šta je spreman i nadam se da će bar mrva zdravog razuma tu da prevladava“, kaže Tamara Šolar.

A zdrav razum i zakon nisu uvek na istoj strani, pa je tako nejasno šta će se desiti kada Dragičević dobije ključeve njihovog stana. Ova pravna zavrzlama završena je, kako sud kaže, po zakonu – omogućavanjem Nebojši Dragičeviću da živi u stanu sa petočlanom porodicom Šolar. Međutim, kako će to izgledati u praksi, nije njihova nadležnost.

Pogledajte prilog Miodraga Sovilja.