Zaštitnik građana: Policija koristila prekomernu silu u pojedinačnim slučajevima

Vesti 09. jul 202017:18 > 17:20
Tanjug/Tara Radovanović

Zaštitnik građana saopštio je da je utvrđeno direktnim uvidom na terenu tokom javnog okupljanja građana u sredu u centru Beograda da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima.

U saopštenju Zaštitnika građana se navodi da je prekomerna sila korišćena u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je on pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

„Po informacijama koje su sakupila tri tima Zaštitnika građana prilikom nadzora na više lokacija u centru Beograda, policijski službenici nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek pošto su ih određene grupe građana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem“, navodi se u saopštenju.

Zaaštitnik dodaje da su članovi njegovih tih timova bili očevici prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika u nekoliko slučajeva koje će, kako navodi, on ispitati, a bili su i svedoci da su pripadnici policije bili tučeni i napadani, a da su do krajnjih granica uzdržano reagovali na te napade.

„U jednom od napada kamenicama i staklenim flašama na policijske službenike lakše je povređena i članica tima Zaštitnika građana“, naveo je on.

Po navodima u saopštenju, jedan od timova Zaštitnika građana bio je svedok da je kod nekolicine privedenih učesnika protesta u džepovima nađen suzavac.

„Ombudsman nije dobio pritužbe građana na neadekvatno postupanje policije tokom sinoćnog javnog okupljanja u Beogradu, a prisustvo naših timova je u nekim situacijama preventivno uticalo na postupanje policije prilikom intervencije, pa su tako policajci prilikom uvođenja u maricu svakoj od osam privedenih osoba objasnili proceduru i za koje krivično delo se terete“, piše u saopštenju.

Zaštitnik građana je nadležne organe „pozvao na uzdržanost i poštovanje prava na psihički i fizički integritet svih učesnika javnih okupljanja“, a građane da se „uzdrže od napada na službena lica i od uništavanja društvene imovine“.