BLOG UŽIVO: Dnevni broj umrlih ponovo dvocifren, na respiratorima 139 ljudi

REUTERS/Marko Djurica

Prema podacima od subote u 15 sati, zvanično umrlo još 12 osoba, tako da je ukupan broj preminulih porastao na 382. Zaraza je od početka epidemije zvanično potvrđena kod 18.073 osobe. Na respiratorima je trenutno 139 pacijenata. Ministar Lončar kaže da brojevi nisu ohrabrujući i da je od juče samo u Beogradu pregledano više od 3.000 ljudi. Premijerka Brnabić poručuje da Vlada neće prezati od restriktivnih mera da bi sačuvala zdravlje i živote.

0:05

Još 203 pozitivna slučaja na Kosovu

Nacionalni institut javnog zdravstva saopštio je da je u subotu ispitano ukupno 419 uzoraka od kojih su 203 pozitivna slučaja, čime je ukupan broj zaraženih korona virusom na Kosovu povećan na 4.715.Do danas je preminula 101 osoba, dok su samo tokom današnjeg dana bila 4 smrtna slučaja, koji su pored Covid 19 imali i druge prateće hronične bolesti.

Danas je izlečen 71 pacijent, dok je ukupan broj izlečenih 2.227, dok je broj aktivnih slučajeva 2.377.

Današnji pozitivni slučajevi su iz Prištine 75, Gnjilana 28, Uroševca 21, Kosova Polja 11, Lipljana 11 i iz Podujev 8 slučajeva.

23:59

Crna Gora pooštrila mere za osobe iz Srbije koje dolaze nekomercijalnim letovima

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti odlučilo je večeras da zbog izuzetno složene epidemiološke situacije u Republici Srbiji, pooštri uslove za ulazak u Crnu Goru osoba iz Srbije koje dolaze nekomercijalnim i povremenim vazdušnim saobraćajem.

Prilikom ulaska u Crnu Goru putnici i posada vazduhoplova moraju da poseduju negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2 ne stariji od 72 sata, izdat od registrovane laboratorije, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, saopštila je večeras Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

22:45

U Zlatiborskom okrugu još 20 novozaraženih

U Zlatiborskom okrugu od kovida 19 obolelo je još 20 osoba, objavljeno je večeras na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užica.

Požega je zabeležila devet novoobolelih, Nova Varoš pet, Sjenica četiri, a Užice i Priboj po jednog.

Od početka epidemija na području Zlatiborskog okruga su zaražene 892 osobe.

Najveći broj zaraženih je u Užicu – 380, od kojih je preminulo troje.

20:33

Četiri osobe iz Čačka preminule za 24 sata

Četiri osobe iz Čačka preminule su u poslednja 24 sata od posledica koronavirusa, tri u čačanskoj bolnici i jedna u bolnici u Beogradu, saopštile su nadležne službe u Čačku.

U čačanskoj bolnici preminili su jedna žena stara 72 godine i dva muškarca od 45 i 78 godina, saopštio je Radni tim za praćenje korona virusa.

U Beogradskoj bolnici preminuo je mladić od 26 godina iz Čačka. Prema pisanju lokalnih medija njegov rođeni brat preminuo je pre 11 dana u Čačku, takođe zbog koronavirusa.

20:32

Kovid pacijenti iz Loznice transportuju se u Šabac

Pošto je kovid odeljenje u Opštoj bolnici u Loznici ukinuto posle samo pet dana od formiranja, tamošnji pacijenti se upućuju u Šabac. Bolnica u susednom Šapcu je postala kovid bolnica, koja treba da prima i zaražene od koronavirusa iz Loznice, pišu Novosti.

„Istovremeno, svi pacijenti Opšte bolnice u Šapcu mogu da računaju na zbrinjavanje, za druge tegobe, u Opštoj bolnici u Loznici“, rekla je dr Dragana Mitrović, portparolka lozničke bolnice.

Svi „ležeći bolesnici“, koji se leče od koronavirusa, su napustili lozničku bolnicu. Deo njih je premešten u bolnicu u Šapcu, a petoro njih, za koje je procenjeno da su lakši bolesnici, smešteno je u Opštoj bolnici u Smederevu.

19:54

Najviše preminulih u Crnoj Gori iz Rožaja

Od početka juna od posledica infekcije koronavirusom umrlo je 14 osoba u Crnoj Gori, a jedan slučaj se laboratorijski obrađuje.

Najviše umrlih bilo je u opštini Rožaje (6), Podgorici, Beranama, Bijelom Polju, Baru, Plavu, Ulcinju, Gusinju i Petnjica po jedan jedan.

19:48

Devojka od 24 godine najmlađa žrtva virusa u Severnoj Makedoniji

Pacijentkinja iz okoline Tetova stara 24 godine najmlađa je žrtva koronavirusa u Severnoj Makedoniji, objavila je Televizija Telma.

Kako je navedeno, ta mlada žena nije imala registrovane hronične bolesti, a na Infektivnu kliniku u Skoplju primljena je 28. juna, posle nedelju dana kućnog lečenja od kovida-19.

18:47

Virus potvrđen kod još 50 građana Šumadije

Od 162 uzorka, koji su do ponoći obrađeni u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu, koronavirus potvrđen je kod 50 građana Šumadije.

Od tog broja iz Kragujevca je 42, Knića četiri, Aranđelovca dva i po jedan iz Rače i Lapova.

Na bolničkom lečenju od kovida 19, u KC Kragujevac je 99 pacijenata, od kojih je šest na respiratoru. 

18:23

U Hrvatskoj još 140 zaraženih

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 140 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, a jedna osoba je umrla. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u subotu popodne je ukupno 1.088, izvestio je Nacionalni štab Civilne zaštite.

Među njima su 124 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga su tri na respiratoru. Od 25. fenruara, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas, ukupno su registrovane 3.672 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 118 umrlo, a 2.466 se oporavilo.

17:30

Prvi smrtni slučaj u Šapcu u drugom piku

U Šapcu je zabeležen prvi smrtni slučaj u drugom talasu epidemije koronavirusa, rečeno je danas na konferenciji za medije Gradskog štaba za vanredne situacije. Kako je navedeno, u tom gradu je u poslednja 24 sata potvrđeno 90 novozaraženih. 

15:57

Niš doneo 21 novu meru za suzbijanje virusa

Štab za vanredne situacije Niša doneo je danas 21 novu meru za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa.

Radno vreme ugostiteljskih objekata je od 6 do 21 čas za zatvoreni deo, odnosno 23za otvoreni deo. Broj osoba na proslavama, manifestacijama i u radnjama ograničen je na 20.

Zabranjuje se rad „velnes-centara“ i zatvorenih bazena, dok otvoreni bazeni mogu da rade uz poštovanje mera zaštite. Saloni lepote, teretane, verski objekti mogu da rade uz korišćenje maski, poštovanje distance i stalnu dezinfekciju.

Dezinfekcija je predviđena i za ulaze stambenih zgrada i javne površine.

Maske su obavezne u javnom prevozu, taksijima, na pijacama.

Ukoliko se „neposrednom kontrolom nadležnih organa ustanovi značajnije odstupanje“ od sprovođenja mera, smesta slede prekid rada i zatvaranje objekta na sedam dana.

15:51

U srpskim sredinama na Kosovu dve osobe preminule, 46 novoinficiranih

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je 46 novoinficiranih koronavirusom, a dve osobe su preminule, potvrdio je za „Kossev“ epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Antonijević.

Od 60 uzoraka koji su poslati u Veterinarski institut u Kraljevu – 36 je pozitivnih, dok je ostalih 10 novoinficiranih rezultat od 25 uzoraka koji su poslati u laboratoriju „Vatreno oko“ u Beogradu.

Rezultati za 10 uzoraka iz te laboratorije se još čekaju. Antonijević je dodao da su danas uzorkovane 63 osobe i rezultati se tek očekuju.

On je upozorio da je situacija ozbiljna i apelovao na građane da poštuju preporuke, nose zaštitne maske i održavaju distancu.

U srpskim sredinama na Kosovu od 18. juna registrovano je 217 slučajeva kovid-19.

15:19

Iz Kine se u Srbiju vratilo 93 ljudi

Iz Kine se juče u Srbiju vratilo 93 ljudi besplatnim direktnim letom Er Srbije, u organizaciji Ambasade Srbije u Pekingu, izjavila je agenciji Beta profesorka Anica Milošević, jedna od putnica.

Ona je kazala da je među putnicima i nekoliko državljana Bosne i Hercegovine i jedan državljanin Crne Gore.

„Odlučila sam da se vratim jer sam želela da vidim svoju porodicu. S druge strane, među putnicima je bilo dosta onih koji su izgubili poslove, drugima su istekle vize, treći su imali zdravstvenih problema“, navela je Anica Milošević.

Navela je da letova iz Kine za Srbiju nema, već da postoje samo „fantomski letovi“, a karta za let u jednom pravcu do Frankfurta košta 3.000 evra.

15:05

Zvanično preminulo još 12 osoba od koronavirusa u Srbiji, 345 novoobolelih

U Srbiji je zvanično preminulo još 12 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj preminulih 382, objavljeno je na sajtu COVID19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus je testirano 7.032 osoba, a pozitivno je 345.

Na respiratorima je 139 osoba. Aktivno je 3.911 slučajeva.

14:53

U BiH 316 novozaraženih

U prethodna 24 časa u Bosni i Hercegovini registrovano je 316 osoba pozitivnih na koronavirus, što je najviše od početka epidemije, saopštili su nadležni .

Od toga broja, 197 zaraženih je u Federaciji BiH, a 119 u Republici Srpskoj.

14:37

Bil Gejts optimista

Američki filantrop i milijarder Bil Gejts rekao je danas da je „optimista u vezi sa suzbijanjem bolesti KOVID-19“, i pozvao je da se lekovi i vakcina – kada je bude, rasporede onima kojima su najviše potrebni, a ne onima koji nude najviše novca.

„Ako pustimo da lekovi i vakcine idu onima koji nude najviše, umesto onih kojima su najviše potrebni, pandemija će biti dugotrajnija, nepravednija i ubitačnija“, rekao je osnivač Majkrosofta u video-poruci na virtuelnoj međunarodnoj konferenciji o KOVIDU-19.

13:49

Potvrđena još 34 slučaja u Sloveniji

U Sloveniji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 1.159 osoba, među kojima su potvrđena 34 nova slučaja zaraze, objavila je danas Vlada.

Agencija Hina je prenela da je to dvostruko više u odnosu na prethodni dan, kad je novih zaraza za jedan dan bilo 17.

Predstavnik Vlade za KOVID-19, Jelko Kacin, naveo je na Tviteru da takav broj dnevnih zaraza nije samo medicinski problem, nego zahteva i velike napore epidemiologa Instituta za javno zdravlje.

Oni nastoje da što pre otkriju što više osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima, upozoriti ih na opasnost i poslati u karantin, naveo je Kacin.

13:46

Kon: Nejasno kako se obrađuju statistički podaci, tražio sam njihovu reviziju

Član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je „nejasno“ kako se statistički podaci o epidemiji obrađuju i dodao da je tražio njihovu reviziju.

Komentarišući sumnje u tačnost statističkih podataka o epidemiji a posebno neslaganja u broju zaraženih i umrlih u Srbiji, Kon je rekao da je moguće da su u pravu i novinari BIRN-a, koji su prvi objavili da se podaci prikrivaju, ali i državni organi koji su demantovali novinarske izveštaje.

„Stvar je u tome što je nejasno kako se ti podaci obrađuju, što znači da mora da se poboljša aplikacija koja ih prikuplja ili da počnemo da ih ‘peške’ prikupljamo, kao nekada“, naveo je Kon a prenela televizija Nova S.

13:45

Broj zaraženih na protestu će se videti za desetak dana

Radmilo Petrović, epidemiolog, izjavio je u Novom danu da je nezahvalno davati prognoze u vezi sa razvojem epidemije koronavirusa, ali je upozorio da se dolaskom hladnijeg vremena, na jesen, može očekivati dodatno rasplamsavanje.

Govoreći o protestima koji se odvijaju u Beogradu i opasnosti od zaražavanja, on ističe da će zbog velikog broja ljudi na malom prostoru sigurno doći do povećanja broja zaraženih, ali da će se tek videti koliki je to broj za desetak dana.

13:10

U KC Niš raste broj pacijenata, nije saopšten broj preminulih

Broj pacijenata u kovid-bolnicama Kliničkog centra u Nišu porastao je sa jučerašnjih 277 na 291, ali ta zdravstvena ustanova nije saopštila koliko je pacijenata preminulo usled COVID-19 u niškim zdravstvenim ustanovama u poslednja 24 časa.

U saopštenju KC Niš, navodi se da je koronavirus laboratirijski potvrđen kod 97 hospitalizovanih pacijenata, medju kojima su i četiri deteta. Deca su, dodaje se u saopštenju, u stabilnom stanju.

12:52

Umesto na odmor, radilog otišao u Novi Pazar da leči ljude

Pacijenti dolaze, leče se, umiru, dolaze novi i tako bez prestanka. Dešavaju nam se slučajevi pacijenata zaraženih koronavirusom kojima se od blaže upale pluća za 48 sati snimak promeni do po život opasne pneumonije, opisuje radne dane u Opštoj bolnici u Novom Pazaru radiolog Edin Prelević.

Ovaj Novopazarac koji već tri godine radi u jednoj privatnoj klinici u Sarajevu, gde je završio i specijalizaciju, odlučio je da godišnji odmor provede pomažući pacijentima u svom rodnom gradu.

12:51

Još tri žrtve korone u Čačku

Radni tim za sprečavanje širenja koronavirusa iz Čačka saopštio je da su se u poslednja 24 sata dogodila tri smrtna ishoda. Preminuli su žena starosti 72 godine, i dva muškarca starosti 45 i 78 godina.

U Opštoj bolnici Čačak, smešteno je 136 pacijenata. U protekla 24 časa primljeno je 26 pacijenata, a osam pacijenata je priključeno na respiratore.

12:40

Kosovo na korak od vanrednog stanja

Premijer Kosova Avdulah Hoti je danas na virtualnom sastanku sa gradonačelnicima opština na Kosovu najavio mogućnost proglašavanja vanrednog stanja zbog epidemije Kovid-19.

„Obavestio sam gradonačelnike da bi uz ovaj trend onih koji su pogođeni korona virusom trebalo da razmotrimo proglašavanje vanrednog stanja“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

12:13

U Vojvodini i dalje raste broj obolelih, Vlada poziva na odgovornost

Trend trocifrenog broja obolelih u Vojvodini nastavljen je i tokom prethodna 24 sata i u tom periodu registrovano je novih 126 slučajeva obolelih od kovida 19.

Prisustvo virusa se evidentira u svim vojvođanskim okruzima, a najveći broj obolelih beleži se u Južnobačkom okrugu i gradu Novom Sadu, saopštila je Pokrajinska vlada.

Trenutno je na teritoriji Vojvodine potvrđeno 1.275 aktivnih slučajeva pacijenata zaraženih virusom.

12:12

Preventivne mere na radnom mestu

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je donelo Plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti u cilju zaštite bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih i drugih koja se zateknu u radnoj okolini.

Kako se navodi, Plan je u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je danas stupio na snagu.

Uzimajući u obzir mogućnost širenja zarazne bolesti, prilikom organizovanja procesa rada potrebno je planirati sprovođenje preventivnih mera i odrediti zaduženja za kontrolu sprovođenja, navelo je Ministarstvo.

12:00

Nа Kosovu još 205 novozaraženih i tri smrtna slučaja

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je saopštio da su juče izvršio 388 testiranja na prisustvo koronavirusa, da je pozitivno 205 osoba, da je ozdravio 61 pacijent, kao i da su tri osobe preminule od posledica COVID-19.

Ukupan broj zaraženih na Kosovu od 8. februara do danas je 4.512 slučaja, preminulo je 97 osoba.

9:55

U Areni trenutno 114 pacijenata

Koordinator privremene kovid bolnice u beogradskoj Areni Veljko Milić rekao je da se u toj hali trenutno nalazi 114 pacijenata sa pretežno lakšom kliničkom slikom, kao i da se taj broj uvećava.

On je za TV Prva objasnio da njihovo stanje je uglavnom dobro, a da će se se, u slučaju da dođe do pogoršanja stanja, pacijenti upućuju u nadležne kovid-bolnice.

„Juče smo otpustili nekoliko pacijenata koji su bili na samom završetku lečenja od COVID-19. Sada primamo i pacijente sa slabijom kliničkom slikom, pratimo situaciju“, rekao je Milić.

9:54

Još 50 zaraženih u Šumadiji

Od 162 uzorka pacijenata testiranih do ponoći, 50 je pozitivnih na COVID-19 u Šumadijskom okrugu, od čega je u Kragujevcu 42, saopštio je Institut za javno zdravlje u Kragujevcu.

Prema saopštenju Instituta još četiri novoinficirane osobe su iz Knića, dve su iz Aranđelovca, a po jedna iz Rače i Lapova.

Od početka epidemije u Šumadijskom okrugu je registrovano ukupno 908 na koronu pozitivnih pacijenata.

9:49

U Novom Pazaru preminule još dve osobe

Situacija u bolnici u Novom Pazaru danas je nešto bolja, nakon dramatične noći između četvrtka i petka kada je preminulo deset pacijenata obolelih od koronavirusa, izjavio je koordinator bolnice Mirsad Đerlek.

Đerlek je rekao da su u poslednja 24 sata preminula dva pacijenta, a jedan je transportovan za Niš.

9:45

Lončar: Brojevi ne ohrabruju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da je tokom jučerašnjeg dana i protekle noći samo u Beogradu pregledano 3.185 ljudi sa respiratornim problemima, od toga samo na Infektivnoj klinici 318, kao i da ti brojevi „ne ohrabruju“.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, on je jutros rekao da je samo oko 270 pacijenata zapravo zbrinuto u zdravstvenim ustanovama, delom u Beogradu a delom u drugim mestima, zato što ispunjavaju kriterijume za bolničko lečenje.

  • Ukupno 382 žrtve koronavirusa u Srbiji
  • Registrovana ukupno 18.073 slučaja zaraze
  • Na respiratorima 139 osoba
  • Vanredna situacija proglašena u 24 grada i opštine

POVEZANE VESTI: