Francuski stipendista priveden u Kragujevcu jer se zatekao blizu mesta protesta

Vesti 11. jul 202015:21 > 15:24
Shutterstock

Majka jednog od mladića koga je policija privela na demonstracijama u sredu u Kragujevcu, objavila je na Fejsbuku da je njen sin, najbolji student na prestiznom fakultetu u Francuskoj i dobitnik dve tamošnje stipendije, uhapšen tri sata posle demonstracija jer je bio "u blizini događaja".

„U ovoj zemlji (Srbiji), moj sin je pre dva dana, dok je šetao gradom tri sata posle demonstracija na 500 metara od Skupštine Grada, uhapšen, brutalno tretiran kao kriminalac, držan u pritvoru 48 sati bez hrane i vode i bez ikakvih dokaza da je bilo šta uradio. I to samo zato, jer nije bio u kući dok su trajale demonstracije“, napisala je majka.

Nataša Vujanović je objavila da je njen sin pušten noćas u dva sata posle ponoći „gladan, prljav, ogorčen, žedan i uplašen“.

„Do sada sam plakala na aerodromu dok sam ga ispraćala, od sada ću da ga molim da se nikad ne vraća. Jadna je ova zemlja gde dete od 20 godina ne sme slobodno da ide svojim gradom. Stidi se Srbijo!“, napisala je majka na Fejsbuku.

Dodala je da su trojica, među kojima i njen sin, svi odlični studenti, „bez kapi alkohola u krvi“, pošli iz grada i hteli da svrate da jedu, ali su ih kod Suda uhapsili jer su se „našli u blizini mesta demoliranja (policijske) stanice“.

„To su dobra, vaspitana deca. Nisu se odupirali, svađali jer su mislili da će za sat da uoče grešku i da ih puste. Tu noć su hapsili svakog ko je bio na ulici“, napisala je ona.

U Tužilaštvu je sinoć saslušana grupa mladića koje je policija u sredu privela tokom protesta u Kragujevcu.

Iz nadležnih organa još nema zvaničnih informacija za medije u vezi s privođenjem i postupcima protiv uhapšenih mladića.

Policija je do sada zvanično saopštila samo o šteti tokom nemira u sredu i da su povređena četiri policajca.