"Za krov nad glavom": Uhapšen i osuđen, a nosio transparent "Stop nasilju"

Vesti 12. jul 202022:05 > 22:08
Shutterstock

Združena akcija "Za krov nad glavom" zatražila je da se na slobodu puste trojica njihovih aktivista, privedenih prethodnih dana, kao i da se kazne policajci koji, kako smatraju u tom udruženju, učestvuju u nezakonitom, nameštenom i neljudskom sprovođenju sudskog postupka protiv njih.

Kako se navodi, Igor Šljapić uhapšen je u subotu uveče i osuđen na 30 dana zatvora jer je protestovao sa transparentnom na kojem je pisalo „Stop nasilju“.

Drug Igora Šljapića, koji se predstavio kao Uroš, je tokom protesta kod Skupštine Srbije potvrdio za N1 da je Šljapić osuđen. „Videli ste svi nasilje od strane policije. Za Andreja Vučića su svi dobili otkaze, a za tuču naroda će dobijati ordenje“.

„Igor je sinoć, kao i uvek, protestovao mirno i nenasilno, ne izazivajući sukobe, i ne provocirajući policiju. Nakon hapšenja nije dobio advokata, a jedini ‘svedok’ koji je svedočio na suđenju je bio isti policajac koji ga je priveo. Prema Igorovim rečima, tokom suđenja, policajac nije smeo u oči da ga pogleda. Takođe, nije dobio ni mogućnost da, umesto zatvora, kaznu plati novčano“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je iste noći uhapšen naučni saradnik Instituta društvenih nauka i član Sociološkog društva Srbije Vladimir Mentus, iako nije učestvovao ni u kakvim akcijama protiv policije.

„Prilikom hapšenja je pretučen od strane pripadnika policije. Osuđen je u hitnom postupku bez prava na odbranu i advokata – po istoj lažnoj optužbi, na istu kaznu od 30 dana zatvora. I u njegovom slučaju jedini ‘svedoci’ navodnog vređanja su bili dva policajca“, dodaje se.

Akcija je dodala da je i njihov član Mario Marković uhapšen dok je vozio bicikl kao dostavljač hrane, iako nije učestvovao u demonstracijama.