Hapšenja na protestima: U zatvor i bez dokaza o nasilju, presude ekspresne…

Vesti 13. jul 202018:49 > 18:52
N1

Tokom protesta koji se održavaju u gradovima širom Srbije prethodnih šest dana do sada je uhapšeno više od 150 osoba, a krivično se goni njih desetak. Izrečeno je najviše prekršajnih presuda za kršenje javnog reda i mira i to u skraćenom postupku, koji podrazumeva da su nakon zatvorskog zadržavanja vrlo brzo izvođeni pred prekršajnog sudiju i to bez advokata. Najčešće su, kako se tvrdi, osuđivani, na osnovu izjava policajaca koji su ih privodili.

POVEZANE VESTI

Slučaj hapšenja dr Vladimira Mentusa, člana Instituta društvenih nauka, izazvao je najviše reakcija u javnosti. Nakon hapšenja u noći između 11. i 12. jula, on je osuđen na 30 dana zatvora po prekršajnoj prijavi, kako kaže njegova koleginica, bez prisustva advokata.

„Vidi se na snimku da je on sasvim sam na stepenicama, da telefonira i da je krenuo kući i da se policajac u civilu, dakle civilno lice, a ja pretpostavljam da je policajac trči za njim, a to već izlazi iz kadra, da ga ulovi. Nije ga čak ni priveo ni na stepenicama. I onda u drugom snimku vidite kako ga dvojica policajaca u civilu uvode u dom Narodne skupštine“, navodi prof. dr Smiljka Tomanović.

Na hapšenje Mentusa, na sednici Kriznog štaba, osvrnula se i predsednica Vlade, odgovarajući na novinarsko pitanje.

„Ja sam se raspitala kod Ministarstva unutrašnjih poslova. Dr Vladimir Mentus je priveden kao deo grupe koja je ometala rad policije. On je naveden kao osoba koja je vređala policajce, koji su štitili red i zakon tokom protesta i sve ovo ostalo je odluka suda. Ja, kao izvršna vlast, ne mogu da se mešam u odluku suda, pa ni da je komentarišem i svakako ne mogu da utičem na nju“, navela je premijerka Ana Brnabić.

Iste noći uhapšen je i Igor Šljapić, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Njegova drugarica svedoči da je te noći mirno protestovao noseći transparente, ali da mu je ipak određena zatvorska kazna od 30 dana.

„On je uhapšen oko pola 10, 10h u subotu uveče. Odmah je sutradan u 9 ujutro osuđen, bez ikakve mogućnosti da dobije advokata, nije mu čak bilo dozvoljeno ni da plati ili tako nešto. Ništa mu od toga nije bilo ponuđeno, nije čak mogao ni da pročita presudu do kraja“, tvrdi Milica Medić.

Hapšenja tokom protesta nisu zaobišla ni Novi Sad. Jedna od uhapšenih puštena je na slobodu bez optužbi, ali kako kaže to nije bio slučaj sa svima koji nisu počinili dela koja im se stavljaju na teret.

„U stanici kada sam ja došla nas je bilo preko 50, odvezli su prvu grupu i ostalo je mislim 35. Ja sam uzela advokata, nisam htela tamo da idem bez advokata. Meni su lično odbili sve optužbe, ja nisam platila nijednu kaznu, ali mnogi momci koji su bili sa mnom jesu, iako nisu počinili to za šta im se sudilo“, navodi Katarina Prentić.

Osobe koje su na protestima zadobile fizičke povrede ili su privedene i uhapšene bez osnova, pravnu pomoć su potražile i od Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11. U toj organizaciji kažu da je među uhapšenima najviše onih koji su prekršajno gonjeni za kršenje javnog reda i mira, a manje onih koji su krivično gonjeni.

„Nekoliko klinaca sa kojima radi inicijativa A11, upravo uključuje takve ljude koji su lišeni slobode negde na ulicama Beograda brez ikakvog osnova, pred sam kraj protesta, kada su se te grupe već praktično razbile. I kada su policijski službenici krenuli da idu i po Tašmajdanskom parku i po Trgu Republike gde su praktično te manje grupe ljudi ili pojedince zatekli i neosnovano lišavali slobode bez ijednog dokaza da su vršili bilo kakvo nasilje“, kaže Nikola Kovačević iz A11.

Prema nezvaničnim podacima, od početka održavanja protesta do danas uhapšeno je više od 150 osoba i desetak je krivično gonjeno.