Sedmi dan protesta u Beogradu, manje demonstranata, DJB i Nogo izneli zahteve

Vesti 13. jul 202020:36 > 23:29
N1

Oko 23 časa završen je protest ispred Doma Skupštine Srbije, na kome se okupilo nekoliko stotina demonstranata, upadljivo manje nego prethodnih dana. Lider Dosta je bilo Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije. Skup je protekao bez incidenata.

Protest je iz večeri u veče, od utorka, počinjao sve kasnije, mnogi građani su prilazili, videli šta se dešava, pa se udaljili sa Platoa ispred Skupštine, mnogi su bili „samo u prolazu“, navode reporteri N1.

Kako navodi reporter N1, ispred Skupštine je stvoren neki vid agore, gde su demonstranti vodili razgovore ili debatovali sa predstavnicima opozicije i javnim ličnostima.

Tu su bile tri grupacije – jedna oko Boška Obradovića, lidera Dveri, zatim jedna oko Saše Radulovića i jedna oko Srđana Noga, i ostatak demonstranata okolo. Sve je proteklo u mirnoj atmosferi i bez incidenata, čak nije bilo ni skandiranja, čulo se samo nekoliko puta „Kosovo je srce Srbije“.

Interesantno je da su viđene dve zastave – srpska i kolumbijska, a na ovoj drugoj je pisalo ime republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Na protestu je lider Dosta je bilo Saša Radulović okupio nekih stotinak svojih pristalica i pozvao ih da se sjedine sa pristalicama desno orijentisanih, onim delom koji predvodi narodni poslanik u prošlom sazivu parlamenta Srđan Nogo, i rekao da se demonstranti ne smeju deliti. Pre toga je održao govor, u kom je tvrdio da je neophodno da svi demonstranti istaknu jedan zahtev – obaranje parlamentarnih izbora.

Pristalice DJB su demonstrantima delili pozive da sutra blokiraju zgradu Upravnog suda, da bi se na tu instituciju izvršio pritisak da razmatra žalbe tog pokreta koje su upućene zbog izbora. Taj pokret je podneo žalbe i zahteve za ponavljanje glasanja na 2.500 biračkih mesta, u prvom postupku sud ih je odbio iz administrativnih razloga, sada su neke žalbe ponovo pred tim sudom. 

Srđan Nogo, s druge strane, istakao je svojih sedam zahteva večeras – puštanje svih uhapšenih demonstranata i obustava postupaka koji se pred sudovima vode protiv učesnika protesta, obustavljanje formiranja Vlade i Skupštine na osnovu izbora za koje kaže da su bili lažni, traži uvođenje odgovornosti za sve političare kroz davanje jedinstvene izjave u kom bi garantovali sprovođenje svog programa, u suprotnom bi snosili krivičnu odgovornost, stvaranje tehničke Vlade na rok od godinu dana, da zatim d svako veče na javnom servisu budu debatne emisije, a zatražio je i hapšenje i procesuiranje članova Kriznog štaba zbog situacije sa koronavirusom.

Ostatak građanskog dela demonstranata nije se odredio prema zahtevima ove dve grupacije, ali nije ni izneo neke svoje zahteve.

U Takovskoj ulici nalazila se saobraćajna policija i saobraćaj se potpuno normalno odvijao. Brojnijih policijskih brigada nije bilo ni na Platou, što je bio slučaj prethodnih večeri, javlja naš reporter. Jedan broj policajaca nalazio se u Kosovskoj ulici.

Reporter N1 javlja da se stiče utisak da je večeras bilo više desno orijentisanih demonstranata, dok se građanski deo protesta više držao po strani i ponašao kao posmatrač.

Na zgradi Glavne pošte primećene su osobe koje snimaju skup kamerama, a njima su demonstranti poručili „Siđite dole“.

N1

Primetni su i učesnici protesta u Bačvanskoj ulici, ispred Centralnog zatvora, među njima i Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta, koja je našem reporteru rekla da ne očekuje da će protesti ispred Skupštine biti više masovni kao prošle nedelje, ali da je tu da ih podrži.

Podsetimo, oko 17 sati, ispred Centralnog zatvora u Beogradu okupili su se građani, ali i pristalice Demokratske stranke i drugih opozicionih partija i organizacija, protestujući zbog hapšenja ljudi na demonstracijama u proteklih šest dana.

Na protestu je večeras viđen profesor FPN Čedomir Čupić, Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd, predstavnici više građanskih organizacija.

Protest se večeras održao i u Nišu, naime, nekoliko desetina demonstranata sa transparentima blokiralo je Ulicu Nikole Pašića, ispred zgrade Skupštine grada Niša, a zatim krenulo u protestnun šetnju.

Skup je održan i u Zrenjaninu.