Bolton: Razmena teritorija bila razuman pristup, imamo neuspeh koji se nastavlja

Vesti 15. jul 202013:20 > 13:24
Reuters/Peter Nicholls

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton izjavio je u intervjuu za BIRN da su Srbija i Kosovo možda daleko od tačke u kojoj je rešenje problema bilo moguće, ali i izrazio uverenje da su strahovi o mogućoj razmenom teritorije "preterani" i da su "ozbiljni" evropski igrači takođe razmišljali o toj ideji.

Krajem juna ove godine, Bolton je objavio knjigu „U sobi u kojoj se dogodilo“, koja je podigla mnogo prašine u Sjedinjenim Američkim Državama u kojoj opisuje događaje iz vremena koje je proveo u Beloj kući kao savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa, prenosi Balkan insajt.

Govoreći o dijalogu između Srbije i Kosova i mogućim rezultatima, Bolton je ocenio da se definitivno čini da su se obe strane povukle sa pozicija sa kojih su mogle da premoste razlike.

„Moguće je da smo imali priliku da se stvari reše, a da smo tu priliku sada propustili. Ali, smatram da je obema stranama vreme pokazalo da neće napredovati dok se ovi problemi ne reše na zadovoljavajući način“, dodao je.

On smatra da ako bi strane u pregovorima smatrale da bi promena granica kao deo sveobuhvatnog rešenja imala smisla, SAD to podržale, te da lično smatra da je to bio razuman pristup.

„Ako bi Kosovo i Srbija pristali na razmenu teritorija (kao deo sveobuhvatnog rešenja), da li će im neko sa strane zaista reći da to rešenje nije zadovoljavajuće, bilo u SAD ili u Evropi? Ne verujem“, rekao je Bolton.

Na podsećanje da je Trampov izaslanik za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel rekao da je to, zapravo, njegova ideja, Bolton je rekao da Grenel ne zna o čemu priča.

„On zaista ne zna o čemu priča. U tom trenutku, Evropa je takođe razmišljala o toj ideji i mnogi su zauzeli potpuno isti stav. Razumem zabrinutost nekih na Balkanu da će, ako se neke granice budu promenile, sve ostale biti u opasnosti. Razumem to što govore, ali mislim da je taj strah preuveličan“, napomenuo je Bolton.

Ponovo sam, dodao je, postavio pitanje: šta je alternativa? Ako same strane postignu dogovor, da li će Evropa zaista da se umeša i kaže – ne, ne, ne, to rešenje nije dovoljno dobro za nas?

On ne misli da će neko reći dvema stranama da ne mogu da probaju razne načine da dođu do mirnog rešenja.

„I na Kosovu i u Srbiji razmena teritorija bi bila kontroverzna, mada očigledno iz različitih razloga. Ali ako su lideri smatrali da je to način da postignu sporazum i da u to mogu da ubede svoje parlamente, ja jednostavno ne mogu da zamislim da im neko sa strane kaže da to ne može“, naveo je Bolton.

Evropska unija, rekao je, nije bila jednoglasna po tom pitanju, kao što je često slučaj, ali je bilo dovoljno ozbiljnih Evropljana koji su ubedili eksperte i u Stejt departmentu i u NSC (američko Veće za nacionalnu bezbednost) da je vredelo dozvoliti da se taj proces odigra.

„Mi nismo bili ubeđeni da bi, uz sve ostale prepreke, potpuni dogovor mogao biti postignut. Kao što vidimo danas, to se i nije desilo, ali ideja o zameni teritorija nije negativno uticala na tok pregovora. Ona je dala prostora Srbiji i Kosovu da dalje istražuju. I, znate i sami, neuspeh je uvek opcija, i neuspeh je ono što imamo ovde. Neuspeh koji se nastavlja“, napomenuo je Bolton.

Na pitanje da li je Balkan nevažan Trampovoj administraciji, odgovorio je da je upravo suprotno.

„Mislim da smo se fokusirali na ruske napore da uzdrmaju situaciju na Balkanu. Ne nužno da se vrate na stare dane Hladnog rata, ali sigurno da prošire i povećaju ruski uticaj u regionu, što bi, smatram, bilo štetno i po američke interese, ali i po interese samih balkanskih zemalja“, rekao je Bolton.

Dodao je da će u naredna četiri meseca veći deo sveta biti ostavljen po strani kako bi se svi fokusirali na to ko će pobediti u novembru.

„(Moguće da su SAD ostavljene po strani) i zbog problema Tačija sa Jugoslovenskim tribunalom – što je potrebno rešiti da bi se nešto moglo postići u budućnosti“, naveo je Bolton.