Lutovac pozvao sudije da se ne ponašaju kao servis režima

Vesti 15. jul 202019:29 > 19:31
FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac pozvao je danas sudije u Srbiji da se ponašaju kao treća grana vlasti "a ne kao servis režima". Sudija Vrhovnog suda Srbije u penziji Zoran Ivošević kazao je da sudije ne treba da bira skupština jer su samim tim, po njegovim rečima, izloženi političkom pritisku.

„Mnoge sudije se tako ponašaju ali su mnogi od njih pod pritiskom vlasti. To je posledica toga kako su oni na te funkcije izabrani“, rekao je Lutovac novinarima ispred Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu gde je ponovio zahtev za momentalno oslobađanje uhapšenih na protestima.

On je kazao da su za današnje okupljanje odabrali Prekršajni apelacioni sud „kako bi simbolički ohrabrili svi časne ljude u sudstvu i tužilaštvu da rade kako im zakon i Ustav nalažu“.

Ocenio je da je na protestima prethodnih dana širom Srbije, policija upotrebila prekomernu silu, a da su privedenim građanima sudili „preki sudovi“.

Lutovac je naveo članove Ustava Srbije kojima je zabranjeno osnivanje takvih sudova, kao i član 28 Ustava koji se tiče postupanja prema uhapšenim licima.

„Odavno je Srbija trebalo da izmeni Ustav. Mi kao Demokratska stranka i nezavisni eksperti još 2016. smo napravili predlog ustavnih promena čiji je cilj da sudstvo bude nezavisno“, kazao je Lutovac koji je juče ispred Centralnog zatvora u Beogradu tražio oslobađanje uhapšenih učesnika protesta.

Dodao je da je potrebno razvijati svest građana da je sudstvo posebna grana vlasti, ali i naveo da kod nekih sudija ne postoji svest da treba da sude po pravu već da sude po očekivanjima političara.

Sudija Vrhovnog suda Srbije u penziji Zoran Ivošević kazao je da sudije ne treba da bira skupština jer su samim tim, po njegovim rečima, izloženi političkom pritisku.

Ocenio je da sudovi i javna tužilaštva treba da postanu jedinstvena grana vlasti, čiju bi samostalnost garantovao novi organ koji bi se zvao Visoki savet pravosuđa.

Predložio je da za predsednika Visokog kasacionog suda bude postavljen sudija Miodrag Majić, a za vrhovnog javnog tužioca Goran Ilić.

„Oni bi služili kao primer ostalima da se isplati da budu poštene i pravedne sudije“, kazao je Ivošević.

Ispred zgrade Prekršajnog apelacionog suda okupilo se oko 20 aktivista koji su nosili transparente sa natpisom „Sloboda“.

Protest je ispred Prekršajnog suda organizovala je Mreža akademske solidarnosti, Žene u crnom, Građanski otpor i Demokratska stranka kao članica Saveza za Srbiju, budući da su prethodnih dana advokati SZS pravno pomagali uhapšenim demonstrantima.

Lutovac je rekao da se ne može proceniti koliko još demonstranata ima u pritvoru, a koliko je prebačeno u Padinsku skelu na izdržavanje kazne, ali da je važno se oni i njihove porodice jave parvnom timu za pravnu pomoć.