Postupci zbog torture, aktivisti traže oslobađanje ostalih pritvorenih

Vesti 16. jul 202018:56 > 18:56
N1

Na meti pendreka za vreme protesta prošle nedelje nisu se našli samo huligani, kako tvrde policijski zvaničnici. Batine su, kako svedoče, dobili i građani koji su mirno protestovali. Zbog nezakonite primene sile nad učesnicima protesta, organizacija CRTA i inicijativa A 11, Zaštitniku građana su podneli inicijativu za razrešenje direktora policije Vladimira Rebića.

Da nisu bili u prvim nasilnim redovima svedoči i ovaj video koji je N1 zabeležio. Mirjana Tomić i njen sin su mirno stajali u parku kod Skupštine, dok nisu videli da kreću sukobi. Da bi se sakrio od stampeda, Mirjanin sin preskočio je ogradu bašte obližnjeg kafića.

POVEZANE VESTI

 „Kako je skočio, policajac ga je pendrekom udario po leđima i to ga je oborilo na zemlju. Ja sam iste sekunde preletela preko te ogradice i skočila preko deteta sa namerom da ga zaštitim. Sledeći policajac koji je bio u trku ka nama je već bio spreman da nastavi da udara mog sina. Međutim, kako sam ja već bila telom preko njega i virila mu je samo mišica, on ga je udario samo po mišici ruke“, kaže Mirjana Tomić, učesnica protesta i majka maloletnog dečaka. 

Slučaj su prijavili Beogradskom centru za ljudska prava. Pored njih, još nekoliko desetina ljudi nasumično je dobilo batine, informacije su nevladinih organizacija.

„Što smo mi naravno podneli Tužilaštvu, neke stvari smo već podneli Zaštitniku građana i što ukazuje kada pogledate profile žrtvi, da ima i mladih i starih i žena i dece, da je tako ponašanje išlo čak i do dometa za koje bismo mi rekli da je mučenje“, rekao je Nikola Kovačević, iz A11.

Protestnih noći neki su dobili batine, a neki su završili i u zatvoru, poput sociologa Vladimira Mentusa. Tamo je trebalo da provede 30 dana. Odlukom Apelacionog prekršajnog suda je pušten. Zbog njega i svih obespravljenih, aktivisti su pred Vladom tražili i ostavku direktora policije.

„Mislim da ovde ne bi trebalo da se zaustavimo, nego da se prosto do kraja ide za sve koji su i dalje nelegalno i nepravično osuđeni i zatvoreni“, rekao je Vladimir Mentus.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zabeležio je osam slučajeva policijske brutalnosti i za to pokrenuo postupke. Prekomerne upotrebe sile bilo je u slučaju 29 osoba.

„Znači da je sila koja je praktično na njima korišćena bila u prekomernom intenzitetu, jer im je nanela te povrede. Iza toga mi stojimo, jer mi uvek prilikom takvih poseta vodimo stručnjake i to lekare forenzičare, oni koji mogu da konstatuju vezu između radnje, znači sile i povrede koja je naneta“, rekao je on.

Iza policajaca stao je, očekivano, njihov šef. Tvrdi da je i njih 133 povređeno a za medije kaže da prenose spekulacije pa deluje da policajce niko nije napao.

„Odbijam da prepustim delu javnosti da takvu vrstu političke priče spinuje, da se iživljava nad policajcima koji su radili svoj posao i koji su svojim telima, a podsetiću vas da ih je prve noći bilo samo 30, štitili našu imovinu, imovinu građana Srbije, štitili živote građana i na kraju krajeva štitili sopstvene živote“, rekao je Nebojša Stefanović.

Ako su prošli bez batina i zatvora, učesnike protesta nije zaobišlo etiketiranje na portalu bez novinara. To je kazna za Novosađanina Aleksandra Matkovića koji je govorio na protestu pri pokušaju blokade puta ka Zrenjaninu. Označen je kao opasan i saradnik nemačkih organizacija.

„Ja nemam nikakve veze sa nemačkim tajnim službama, na to pre svega da skrenem pažnju. I ono što meni se čini opasno jeste da su iskoristili moj doktorat, a deo mojih istraživanja se radio u Nemačkoj. Ja mislim da je to sramotno zato što se koristi nauka da bi se opravdalo nasilje u Srbiji i to je ono što mi ne smemo nikada da dozvolimo“, ocenio je Aleksandar Matković.

Zbog toga što je u ovom tekstu prozvan, Matković tvrdi da sada od raznih grupa dobija pretnje i uvrede.