Andrejić: SzS sve vreme pratila senka ideoloških različitosti

Vesti 18. jul 202010:04 > 10:22
N1

Novinar dnevnog lista Danas Božidar Andrejić izjavio je u Novom danu da je "Savez za Srbiju sve vreme pratila senka ideoloških različitosti". Dodaje da je svestan velikih slabosti opozicije.

Predstavnici tri grupe u Evropskom parlamentu koje zajedno imaju 311 poslanika podržale su zahtev opozicije u Srbiji upućen evropskim institucijama o uspostavljanju ekspertske grupe EU za kreiranje izveštaja o zarobljavanju države i medija u Srbiji od strane vlasti, kao prvi korak u rešavanju političke krize pod okriljem EU.

Andrejić kaže da to jeste bitna novina, jer se nije malo poslanika izjasnilo.

„Mislim da eventualno to može da počne da menja stanje u Srbiji. Svakako će to biti duži proces, ne može nešto preko noći da se očekuje“, kaže on.

Kako je rekao, svestan je velikih slabosti opozicije.

„Takođe svestan sam i toga da, uprkos tome što je ovaj SzS bio napravljen tako da se formalno bar po ciljevima bori za nekoliko tačaka u smislu demokratizacije izbornog procesa, njega je sve vreme pratila senka ideoloških različitosti“, kaže Andrejić.

Komentarišući obnovu dijaloga Beograda i Prištine, Andrejić kaže da je Vučić rekao da „Albanci čak neće ni da prihvate model dve Nemačke“.

„Ta formulacija meni znači neko fiksiranje, pobadanje kočića da bi to možda bilo nešto na šta bi beogradska strana pristajala, da je to neka crvena linija, ali to je, ne zaboravimo, veliki pomak“, kaže.