Ilić: Paradoks je da strankama manjina treba 10.000 potpisa da izađu na izbore

Izbori 2020 20. jul 202011:47 > 11:53
N1

Vujo Ilić iz posmatračke misije CRTA izjavio je da je "paradoksalno" da manjinskim strankama u Srbiji za registraciju treba hiljadu potpisa, a za izlazak na izbore čak 10.000.

„Za registraciju većinskih stranaka obavezna je podrška 10.000 birača. A i svaki put kada ta stranka učestvuje na izborima, potrebno je da prikupi 10.000 potpisa. Za stranke nacionalnih manjina za upis u registar potrebno je deset puta manje potpisa, odnosno hiljadu. Ali, kada manjinska stranka želi da učestvuje na izborima, treba joj 10.000 potpisa, što je potpuni paradoks“, rekao je Ilić za nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Dodao je da misli da će se prilikom sledeće izmene Zakona o izboru narodnih poslanika ta brojka korigovati, odnosno smanjiti.

„Broj potpisa podrške za učestvovanje manjinskih lista na izborima mora biti smanjen, ali isto tako moraju se uskladiti Zakon o političkim strankama i Zakon o izboru narodnih poslanika, kako bi se stalo na put zloupotrebi statusa stranke nacionalnih manjina“, kazao je Ilić.

Govoreći o mogućnosti uvođenja garantovanih parlamentarnih mandata za nacionalne manjine po ugledu na Hrvatsku, Ilić je rekao da je to pitanje o kojem vredi razgovarati.

„U proteklih 30 godina u našem izbornom sistemu nije bilo garantovanih mandata. Ako bi garantovani mandati bili pravac o kome bi trebalo da se razgovara, onda bi se ta priča trebala osloniti na tačne podatke o brojnosti manjinskih zajednica u Srbiji. A najtačnije podatke trebao bi dati popis stanovništva. S druge strane u Srbiji imamo problem identiteta, neke nacionalne manjine bojkotovale su popis“, naveo je Ilić.

Sve o izborima čitajte na stranici Izbori 2020.