Francuska želi otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom

Vesti 21. maj 201508:18 > 08:21
EPA

Francuska želi da pregovaračka poglavlja sada budu otvorena, da bi se na ovaj način propratila modernizacija srpske privrede i institucija, izjavio je za "Večernje novosti" državni sekretar Francuske za evropske poslove Arlem Dezir i ocenio da Srbija danas snažno napreduje na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Dezir čija je funkcija u rangu ministra, podržao je Srbiju i učešćem na sastanku „Prijatelji Srbije“ u ponedeljak u Briselu, podseća list.

Na pitanje kako ocenjuje ono što je Beograd do sada postigao, Dezir je rekao da Srbija ima „veoma važnu ulogu u stabilnosti regiona zapadnog Balkana“.

„Vlada Aleksandra Vučića je učinila veoma značajne poteze, kao što su poziv upućen albanskom premijeru Ediju Rami, prisustvo inauguraciji hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, učešće u dijalogu u Berlinu o ekonomskom razvoju zapadnog Balkana“, rekao je državni sekretar Francuske.

On je napomenuo da nije u mogućnosti da najavi tačan datum otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, jer se, kako je rekao „takve odluke donose kolektivno u okviru EU“, ali da je stav Francuske da što se pre dogodi, to će biti bolje.

„U svakom slučaju, potrebno je da pre kraja ove godine više poglavlja bude otvoreno. S tim u vezi, u stalnom smo kontaktu s Evropskom komisijom“, rekao je Dezir.

Na pitanje kako Francuska gleda na očigledne pokušaja stvaranja „velike Albanije“, Dezir je rekao da je veoma važno „da odnosi između dve vlade, Srbije i Albanije, budu uvek veoma dobri“.

„Dijalog između dva premijera treba da bude zasnovan na poverenju, baš zato da bi se izbegle pogrešne interpretacije. Uvek će, tu i tamo, biti snaga koja će imati viziju prošlosti. To uopšte nije način na koji gledamo na budućnost i ulogu Albanije u njenoj evropskoj perspektivi i u regionu zapadnog Balkana“, rekao je Dezir za „Novosti“.