Policajac osumnjičen da je tukao osobu sa invaliditetom i ranije slično postupao

Pixabay

Građani u Novom Sadu ponovo protestuju protiv policijske brutalnosti i prebijanja devetnaestogodišnjeg dečaka sa invaliditetom, a u međuvremenu, stiglo je saopštenje Sektora za unutrašnju kontrolu MUP-a da je podnesena prijava protiv policajca starog 35 godina S.D. koji se tereti za nasilničko ponašanje.

POVEZANE VESTI

Organizatori protesta kažu, a to je ono što je nezvanično rečeno reporterki N1 u policiji, da se radi o policijskom inspektoru Slobodanu Drmancu. Otvaraju se i drugi slučajevi za ljude koji se dovode u vezu sa prebijenjem dečaka sa smetnjama u razvoju…

Naime, Slobodan Drmanac je pre nekoliko godina proglašen herojem Grada Novog Sada jer je van dužnosti uhapsio jednog pljačkaša. Ali, isplivale su i druge stvari – naime mediji su izveštavali 2017. godine da ga je jedan kolega iz policije prijavio šefovima odnosno Unutrašnjoj kontroli zbog snimka iz prostorija džudo kluba koji pripada policiji, a na kom se vidi, kako Drmanac tuče sa još nekoliko kolega jednog muškarca koji je tu bio priveden, a dok su ga tukli bio je i u nesvesti, navodi reporterka N1.

Advokat, zastupnik jedne od žrtava policijskog nasilja, javio nam se i ispričao šta se dogodio 2014. godine u incidentu u kom je učestvovao, takođe, Drmanac. On je ispričao da je u presudi, koju je pokazao ekipi N1, osuđen Drmanac „koji je primenjivao silu bez ikakve potrebe nad klijentom i njegovim prijateljem“.

„Oni su brutalno prebijeni u stanici policije od strane Drmanca i još trojice policijskih inspektora, pri čemu su bili naterani da se skinu do gole kože, bili vezivani, udarani i kad su imali odeću i kad su ostali bez nje… A sve zbog iznuđivanja priznanja i potpisivanja potvrde o oduzetim predmetima“, kaže advokat.

Objasnio je i kako je do toga došlo. Tog dana, dok su moj klijent i njegovi prjatelji sedeli na klupi i pušili, prišlo im je nekoliko policajaca u civilu, pitali ih šta rade, tražili lične isprave, preneo je. „Odmah na samom početku je jedan od policajca zašao iza klupe, pronašao kesicu i pitao ih jel to vaše, oni su rekli da nije… Ajde vi sa nama u stanicu daa objasnite… U kesici je bilo pet i po grama marihuane“, priča advokat.

Tada je Sektor unutrašnje kontrole odbacio prijavu advokata, Tužilaštvo takođe, a jedina presuda koju je njegov klijent dobio bila je ona pred Osnovnim sudom u Novom Sadu po tužbi protiv Republike Srbije, odnosno MUP-a za naknadu nematerijalne štete. Obratio se i Kasacionom sudu, ali nije dobio zadovoljavajuće presude. Pre dve godine je tužio Republiku Srbiju Sudu za ljudska prava u Strazburu jer, kako kaže, ovde više nije video način da se zaštiti od policijske brutalnosti. Odluka tog suda se još čeka.

Reporterka N1 je upitala MUP da li je bilo pritužbi na rad ovog policijskog službenika, i ukoliko je tako bilo – da li je snosio posledice, ali do ovog trenutka odgovora nema.

I u ponedeljak je ovim povodom održan protest, detaljnije o tome u videu ispod: