Selo Sviloš 12 dana bez vode, meštani krive politiku, nadležni – bunare

Vesti 22. jul 202018:38 > 19:51
N1

Meštani sremskog sela Sviloš već dvanaesti dan su bez vode. Potpuno suve slavine plaše ih zbog aktuelne epidemije koronavirusa, ali možda i više zbog stoke koju ne uspevaju da napoje, a od koje većina njih živi. Iako u nadležnom komunalnom preduzeću u Beočinu navode da je problem u manjku vode u bunarima i da to pokušavaju da reše, meštani Sviloša u pozadini svega vide politiku.

Sve komšijske priče u Svilošu u proteklih dvanaest dana svode se na vodu. Toliko dugo su im slavine potpuno suve.

„Pa znaš ti kol’ko sam ja pričao o toj vodi? Ti pojma nemaš“, kaže meštanin Sviloša.

Problem vodosnabdevanja imaju dugo, ali nikada do sada nije prošlo ovoliko vremena bez kapi vode.

„U ovom današnjem vremenu da ti ne možeš da opereš ruke, a korona vlada. Ja u jednom lavoru tri puta perem ruke.. Jel to sad lepo“, upitala je Snežana Majetić, meštanka Sviloša.

Oko 300 meštana ovog sela, među kojima je mnogo starih, prinuđeno je tako da se za vodu svakodnevno snalazi.

„Nosim vodu iz Ležimira. Pošto radim u Nacionalnom parku, pa se snađem, tamo na česmi naspem i nosim makar da imamo za piće nas troje u kući“, navodi Dragan Banović, stanovnik sela.

Baloni ipak nisu dovoljni i za napajanje stoke. U Svilošu je većina domaćinstava drži.

„Moramo iz ampera da pojimo… ne može krmača, mislim, to treba pojiti na dan“, kažu.

Oko 400 litara vode – toliko svakog dana moraju da obezbede za životinje dok česme i pojilice ostaju suve.

„Dvanaest dana je ovako i ne znamo koliko će to još da traje“, navode.

Meštani Sviloša nadležne zovu svako jutro sa istim pitanjem, a dobijaju, kažu, različite odgovore. Zbog toga u pozadini vide drugačiji problem.

„Ovo je politika!“

N1: Zašto tako mislite?

„Pre izbora pet dana nije bilo vode i obećali su nam kopati gore iz šume bunar. Međutim, posle pet dana to se sleglo i mi mesec i po dana imamo vodu. I sad kad je ovaj gospon predsednik izgubio, ova došla gospođa, mi nemamo opet vode. To je politika“, ubeđeni su.

„Ovde je na poslednjim izborima pobedila Socijalistička partija Srbije, SNS je izgubio. Oni još nisu predali vlast i ovo je, po meni, jedna osveta narodu koji je glasao za SPS i to je nekorektno u 21. veku, u vreme kada hara korona“, kaže Jeremija Trifunović, meštanin Sviloša.

Ipak, na seoskom bunaru radovi su u toku, a radnici koje smo zatekli kažu – dolaze već danima. Šta je problem?

„Još utvrđujemo…“, kažu.

Da situacija nema veze sa politikom, već sa količinom vode u bunarima, ali i dugovima meštana, napominje upravnik beočinske fabrike vode.

„Duguju tačno 997.600 dinara, što je na 120 korisnika jako puno sredstava. Ni sada oni nisu ostavljeni uopšte na cedilu, ko što se predstavljaju. Radovi su stalno u toku i stalno se nešto proba, radi, koliko je u našoj moći i koliko nama sredstva dozvoljavaju“, izjavio je Đura Kendl, upravnik Fabrike vode u Beočinu.

U narednim danima očekuju ispomoć iz Beograda, kako bi se stari bunar iz osamdesetih godina revitalizovao. Novi, izbušen 2012. uz pomoć opštine i Pokrajine je, prema njegovim rečima, neupotrebljiv.

„Ako je recimo pred vaš dolazak puštena voda punim pritiskom i onda je opet nestala i mi očekujemo da će popodne ponovo da nestane, ako je uopšte ima.. ( nema, nema!) što znači da su samo igre u pitanju“, kazali su novinarki N1 meštani.

Igre čiji kraj ni na jednoj strani još ne naziru.