Kisić Tepavčević o pismu lekara: Nije na meni odluka o smeni Kriznog štaba

Vesti 23. jul 202014:54 > 15:07
Tanjug/Tara Radovanović

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je u Kosovskoj Mitrovici, povodom otvorenog pisma lekara, u kojem se, između ostalog, traži ostavka Kriznog štaba, da "izuzetno ceni sve kolege" i da "svako treba da izrazi svoje mišljenje", prenosi KoSSev.

Pre dva dana, pokrenuta je Inicijativa lekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“, koja se u otvorenom pismu Vladi Srbije oštro ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv Covid-19 i zatražila njegovu smenu.

POVEZANE VESTI

Osim smene trenutnog Kriznog štaba, a zbog toga što se Srbija našla u „javno-zdravstvenoj katastrofi“, najpre 350, a nakon dva dana već 1.539 lekara koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma, zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

„Izuzetno cenimo sve kolege, svako treba da izrazi svoje mišljenje“, rekla je Kisić Tepavčević, koja je i članica Kriznog štaba, na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Na pitanje KoSSeva o tome koliko potpisa je potrebno da bi se zahtevi ovih lekara razmotrili, a u vezi sa njenim ranijim komentarom da „u Srbiji ima 33.000 lekara“, te da je u tom trenutku peticiju bilo potpisalo 350, Kisić Tepavčević je rekla da je svačija pomoć dobrodošla, ali da potencijalna smena Kriznog štaba nije njena odluka i da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji ima „kompletan uvid u situaciju“ več izneo svoj stav. 

„Svi moramo da delujemo kao jedan tim, bez obzira na bilo kakva naša verovanja i ubeđenja, ovde svi imamo jedan zajednički cilj. Svaka pomoć, svaka vrsta sugestija je uvek dobrodošla. Ja na vidim mesta za stvaranje bilo kakve negativne atmosfere jer mi treba i mora da budemo zajedno u ovoj borbi“, rekla je ona. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar u sredu je, komentarišući istu inicijativu, ocenio da „nije vreme za politiku“, jer se na ovom spisku nalaze oni „koji su oličenje politike“, ali i da „mi nemamo bolje od onih koji su u Kriznom štabu„.

Lončar je dodao da je ponuđeno „nekima kojima su se isticali u komentarima“ da uđu u Krizni štab, ali da oni, kako kaže, nisu hteli.

„Scenario je da na ovo treba da se uvežu oni koji su loše prošli na izborima, oni koji su organizovali proteste, da bi ispravili svoje greške“, rekao je ministar zdravlja.

Sve vesti o kovidu-19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.