Lončar o pismu lekara: Prvi ću se pridržavati njihove vizije kako da idemo dalje

Vesti 23. jul 202017:12 > 17:12
Izvor: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Govoreći o proglasu lekara, okupljeni u inicijativu Ujedinjeni protiv kovida, a kojim se ograđuju od Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da će se "pridržavati njihove vizije".

„Postupiću po onome što su rekli ti ljudi… Trudio sam se da nađem šta je mera koju oni predlažu i šta je vizija da treba da uradimo. Oni traže da poštujemo mere koje su preporučene, obećavam i njima i vama da ću poštovati ono što su rekli, hvala im na tome što su rekli, što traže da poštujemo mere – prvi ću se pridržavati njihove vizije kako da idemo dalje“, kazao je.

POVEZANE VESTI

 Upitan da li će potpisnici proglasa trpeti pritiske zbog toga, Lončar je rekao da ih „niko neće dirati“.

„Niko ih neće dirati, niti će da pomisli na to. Nismo mi neko plemensko društvo, nemojte nas vređati, ne da ćemo ih zaštititi, nego ćemo se pridržavati onoga što su tražili“, dodao je Lončar.

Brnabić je rekla da je prema poslednjem rangiranju evropskih zemalja u oblasti zdravstva, Srbija od 35 zemalja na 18. mestu, a da ima bolje rezultate u borbi protiv koronavirusa od prvih pet zemalja, sem Norveške. Ona je upitala koji zdravstveni sistem na svetu nije pred kolapsom zbog tekuće krize.

„Naš zdravstveni sistem i dalje stoji, leči kovid pacijente, i ti ljudi nadljudskim naporima uspevaju da leče i nekovid pacijente. To naš zdravstveni sistem uspeva. Srbija ovu borbu vodi odlično… Razumem ljude koji su potpisali (proglas) da su frustrirani, samo želim da pitam koji to sistem nije u kolapsu? Mnogi su već pali u martu, mi se držimo. Valjda i ta struka koju toliko napadate ima uticaj na to kakav je rezultat i zašto smo i dalje na nogama“, zaključila je ona.

Direktor Zemunske bolnice Dragoš Stojanović je, govoreći o istoj temi, kazao da on i njegove kolege nemaju vremena da razmišljaju o tom proglasu i da ne želi da ulazi u to koji su motivi i želje iza pisma.

„Ali bih imao dve molbe za sve. Jedna da mediji, u ime svih lekara vas molim, da apelujete na naš narod da se maskimalno pridržava mera – maska, distanca, pranje ruku. Druga je da svakoga ko sumnja, pozivam da dođe da se lično na licu mesta uveri u stanje stvari. Ja ću vam biti domaćin“, dodao je.

Sve vesti o kovidu-19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.