Otišli u policiju da prijave krađu kola, a tamo ih tukli samo zato što su Romi

Vesti 23. jul 202019:04 > 19:40
N1

Viši sud u Beogradu presudio je da je MUP Srbije diskriminisao supružnike romske nacionalnosti, koji su 2017. godine u prostorijama policije maltretirani, a nakon što su prijavili da im je ukraden automobil.

Šamare, mučenje i pretnje od strane policijskih službenika Marko i Sandra Stalović trpeli su punih 13 sati. I sve to samo zato što su Romi, naveo je u svojoj presudi Viši sud u Beogradu.

Nakon što su policiji prijavili krađu svog automobila u Mladenovcu, 27. aprila 2017. godine, njih dvoje, bez objašnjenja, odvedeni su u policijsku stanicu 29. novembar u Beogradu.Umesto da tamo saznaju gde im je auto, Marko i Sandra optuženi su da lažu.

„Tu je maltretiranje bilo 13 sati, šutiranje, jedan inspektor mi je rekao da klečim. 50 minuta sam klečao, onda mi je rekao da ispružim dlanove i izvadio neki bič. Ja sam ispružio, stavljali su mi kesu na glavu, gde mi je repetirao pištolj, kaže: ‘Neću da te ubijem, ali mogu da ti ostavim ožiljak’. Rekoh: ‘Kakav ožiljak?’, on kaže: ‘Ispruži desnu ruku, da ti probušim dlan, za ceo život da imaš sećanje na nas'“, priča Marko.

A zahvaljujući fizičkim ožiljcima koje su policajci naneli Marku, ali i medicinsku dokumentaciju, Sud je, nakon tri godine, naložio da Republiika Srbija, zbog uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja policije, Marku i Sandri treba da isplati nešto više od 700 hiljada dinara, od čega je 269 hiljada dinara na ime sudskih troškova.

„Ne radi se o parama, meni je samo bio cilj da istina dodje na videlo, da se zna, da ne lažem, a niko mi od njih nije verovao. Trajalo je dugo, i sad se ispostavilo da nisam lagala, da sam bila u pravu“, ističe Sandra.

Iako je trajala dugo, borba još nije ni blizu kraja, jer MUP ima pravo da u roku od 15 dana, kaže Andrea Čolak iz Evropskog centra za prava Roma.

„Kroz ovakve presude i postupke se vidi konkretno i kako to izgleda. Proteklih nedelja smo, kroz proteste, videli tu nekontorlisani izliv sile prema građanima. Ja moram da kažem da postoji određena grupacija u Srbiji, gde se ta sila primenjuje bez ikakvih razloga i kada su regularne stvari u pitanju“, ističe Andrea.

Krivične prijave su podnete i protiv policajaca koji su mučili Marka i Sandru, ali su te prijave odbačene, na šta su se žalili advokati i slučaj je već dve godine pred Ustavnim sudom.

Dok se čeka konačna, na pitanje N1 da li je protiv odgovornih policajaca za mučenje Marka i Sandre pokrenut makar disciplinski postupak, iz MUP-a Srbije bez odgovora.