Vučić: Niko nije želeo da pusti Beograd i Prištinu da postignu dogovor

Vesti 23. jul 202021:43 > 22:21
Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je govoreći ranije o demarkaciji ponudio nešto što bi moglo da bude kompromisno rešenje za Kosovo koje niko nije hteo.

„I dok danas uopšte ne razgovaramo o tome, voleo bih da vidim kako oni dolaze do rešenja. Čekam da vidim kako oni misle da mogu da dođu do rešenja i odluče šta da predlože Srbiji, a što će Srbija moći da prihvati. Ja do sada to nisam čuo“, rekao je Vučić.

On je naveo da je njegov pristup kada je govorio o demarkaciji bio veoma racionalan i dodao da je „tražio tu jednu stvar jer previše Srba pati“.

„Podsetiću vas da sam tada rekao da će od Srbije uvek biti traženi ustupci u zamenu za ništa. Tada je čitav svet skočio na mene. Ljudi nisu razumeli koliko je hrabrosti potrebno da se kaže tako nešto. Danas razumem zašto su to radili. Želeli su da Srbija dobije ništa, zauvek“, rekao je Vučić za portal „Pavlović tudej“ sa sedištem u Vašingtonu.

On je naveo da je tada rekao da Balkan pripada Balkancima i da treba da puste dve strane da razgovaraju.

„Međutim, niko nije želeo da pusti dve strane da razgovaraju i postignu dogovor“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je govorio o nedavnom sastanku u Briselu gde je nastavljen dijalog Beograda i Prištine, otkrivši da je albanskoj delegaciji tada rekao da slobodno kažu lokaciju na kojoj misle da se nalaze grobovi njihovih sunarodnika i da će srpska strana, u saradnji sa evropskim predstavnicima, proveriti ovakve informacije.

Međutim, predsednik Srbije zatražio je da se isto tako istraže i lokacije na Kosovu gde postoji sumnja da su pokopane srpske žrtave.

Govorio je i o sastanku u Beloj kući sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom O’Brajanom, specijalnim savetnikom predsednika SAD Donalda Trampa Džaredom Kušnerom i specijalnim izaslanikom predsednika za dijalog Beograda i Pristine Ričardom Grenelom.

Po prvi put, razgovarali smo o svemu što se dešava Srbima i Srbiji u jednoj nebirokratskoj atmosferi, o stvarima o kojima obično samo pišete izveštaje i niko vas ne sluša, naglasio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje zašto prethodna američka administracija i zapadne zemlje ne smatraju da Srbija treba da dobije nešto zauzvrat, Vučić je istakao da su nemački interesi uvek bili važniji Nemačkoj, engleski Engleskoj, a američki Americi.

On je objasnio kakav bi bio idealan predsednik Srbije sa stanovišta Evrope.

„Možete razgovarati sa evropskim zvaničnicima koliko god hoćete, ali oni vas ne čuju. Oni imaju svoj plan, i za njih idealan predsednik Srbije bio bi onaj ko će prihvatiti sve njihove zahteve pod pritiscima i ucenama“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je odjednom postao diktator i autokrata i to samo zato što se „usudio da pokuša da promeni obrazac donošenja odluka o onim pitanjima u vezi sa kojima su držali Srbiju čvrsto na uzici“.

„Ovaj obrazac je sličan lutkarskom pozorištu malih naroda kojim se upravlja već decenijama, pri čemu svi moraju da im laskaju. Razbijanje tog obrasca bila je moja jedina greška“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je, ipak, ponosan je što je kriv za tu grešku, koja će ostati zabeležena u istoriji, navodeći da je on bio jedini koji se suprotstavio svim „unapred osmišljenim planovima zapadnih zemalja“.

Pred kraj intervjua, govoreći o teškim momentima u vođenju države, Vučić je rekao:

„Da li još uvek imam energije? Nadam se da ću je imati dovoljno dokle god radim ovaj posao, ali nije lako. Taman pomislite da ste izašli iz političke, ekonomske ili zdravstvene krize, ispostavi se da niste. Duboko ste unutar krize i ožiljci ostaju i uzimaju svoj danak. Uvek. Ali dokle god obavljam ovaj posao, daći sve od sebe, boriću se žestoko i uvek sa puno energije. Bez ambicija, bez želje i bez energije ovaj posao ne može se ni raditi i ništa se ne može promeniti“.