Petar Đurić: Načelnik bolnice je zaplakao sa mnom, rekao bi da može

Vesti 24. jul 202014:49 > 14:49
N1

Lečenje mog oca nazvao bih "strava i užas", a jučerašnje obraćanje premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara je "pljuvanje i blaćenje mog oca", kazao je za N1 Petar Đurić.

„Ovo je jako stresna situacija za mene jer oni pljuju i blate mog mrtvog oca koji više ne može da govori“, kazao je.

POVEZANE VESTI

 Đurić je ispričao kako je, nakon što je njegov otac odvraćan iz kovid ambulante da dođe na pregled, sam odvezao svog oca u Infektivnu kliniku, gde mu je urađen test, koji, kako kaže, nikada nije dobio, kao i uput za Stari grad gde mu je konstatovno da ima upalu oba plucna krila, a zatim je upućen u Zemunsku bolnicu.

„Tu kreće drugi deo strave i užasa. Dolazimo u Zemunsku bolnicu, niko mi ne uzima broj telefona, zvali smo nekoliko puta dnevno, 50 puta se niko ne javlja, 51. put bi se neko javio i rekao da ne brinemo, da je sve dobro. Imao sam prijatelja koji je lekar tamo, pa me je on obaveštavao, inače nikad ne bih saznao kako se leči i da li je preminuo. Nakon jako retkih razgovora sa mojim ocem, on me moli da ga izvučem iz bolnice jer su uslovi užasni i niko ih ne obilazi, moli me da ga izvučem jer će tamo umreti“, priča Đurić.

Kako je rekao, ne zamera lekarima, već smatra da je u pitanju sistemska greška.

„Dolazim 13. da mu donesem banane, jabuke i vodu, ne znajući da je već preminuo, 12. aprila u 22.55 što mi službenica saopštava. Da se nisam pojavio par dana, sahranili bi ga kao nn lice“, rekao je.

Đurić je naveo da u bolnici nisu hteli da mu daju otpusnu listu i kliničku sliku za oca. „Pod pretnjom da ću leći ispred bolnice i krenuti u štrajk glađu, prima me načelnik (Zemunske) bolnice (Dragoš Stojanović). On je sam mnom zaplakao, imao je iskrenu nameru, rekao mi je da se borim, budem jak, dobiću ono što mi pripada ali ne zna šta će mi to.. Žao mi je tog čoveka, ja znam da bi on rekao da može, nego su ga doveli tamo da ih pokrije u njihovim lažima“, dodao je.

Đurić je još dodao da je agencija AFP imala osnova da se bavi ovom pričom, jer osim toga što je zanima istina, njegov otac je bio poznat u pariskim umetničkim krugovima i stvarao je tamo po nekoliko meseci godišnje, on je i francuski penzioner.

„AFP ima razlog više da izveštava o njemu. Molio bih premijerku da više to ne radi, oni pljuju po mom mrtvom ocu, to je anticivilizacijski. Ne verujem da je sinoć iko poverovao u njihovu priču“, rekao je.

Đurić je ponovo pročitao navode iz izveštaja u kojem stoji da se čeka slobodno mesto na respiratoru.

„Dovoljno je pročitati izveštaj, ne treba završiti medicinu da bi se on razumeo. Pitam gde je taj respirator na koji je trebalo da bude priključen moj otac?“, upitao je on.