UŽIVO: Korona u svakom mestu u Srbiji, više težih bolesnika nego u prvoj fazi

Tanjug / AP, Ariana Cubillos

U Srbiji su zvanično od posledica koronavirusa preminule 534 osobe, a od početka epidemije registrovano je ukupno 23.730 slučajeva. Infektolog Mijomir Pelemiš izjavio je da sticanje kolektivnog imuniteta nije rešenje i ukazao da je virus prisutan u svakom mestu. Krizni štab naveo da je stopa mortaliteta u granicama prve faze, ali da je više težih bolesnika. Razmatraće se uvođenje karantina za ulazak iz određenih država. Više od 2.600 lekara stalo iza pisma Vladi u kom se traži smena Kriznog štaba, podržali ih prosvetari, umetnici, advokati...

23:25

U Zrenjaninu održana liturgija, sveštenstvo i građani bez maski i distance

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) organizovalo je danas verski obred u jednoj kapeli na groblju u Zrenjaninu, a ni sveštenici ni vernici nisu nosili maske, nisu se fizički distancirali jedni od drugih, niti su poštovali zabranu okupljanja više od 10 osoba.

23:10

Kisić Tepavčević: Ne nameravam da napustim Krizni štab

Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će nastaviti da se bori protiv koronavirusa i da ne planira da napusti to telo, uprkos negativnim komentarima na društvenim mrežama i peticije koju je potpisalo više od 2.600 lekara. Ona je rekla da svako ima pravo na svoje mišljenje.

22:55

Mediji: Iz Srbije trenutno bez testova i karantina u samo 18 država na svetu

Zbog loše epidemiološke situacije u Srbiji, iz dana u dan sve više zemalja zatvara granice za državljane Srbije, koji sada mogu bez karantina i pozitivnog testa da uđu u svega 18 država na svetu.

22:50

Kon o propisanim merama: Dolazi vreme oštre kontrole

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je nadležne da počnu da kontrolišu da li građani poštuju mere i preporuke republičkog Kriznog štaba u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa. Kon je za televiziju B92 dodao i da nema više vremena za opuštanje.

22:28

Tri osobe preminule u čačanskoj bolnici, od njih dve iz Ivanjice

U poslednja 24 sata preminula su tri pacijenta kovid-odeljenja Opšte bolnice u Čačku, saopštio je čačanski Radni tim za praćenje koronavirusa u nedelju uveče.

Preminuo je jedan pacijent star 65 godina iz Čačka, kao i dva pacijenta iz Ivanjice od 79 i od 84 godina.

21:45

Madrid traži ukidanje karantina za putnike sa Kanarskih i Balearskih ostrva

Španske vlasti saopštile su da pregovaraju sa Velikom Britanijom o isključivanju Balearskih i Kanarskih ostrva od dvonedeljnog karantina uvedenog putnicima koji se iz Španije vraćaju u Veliku Britaniju.

Šefica španske diplomatije Aranča Gonzales Laja (Arancha Gonzalez Laya) izjavila je da je nekoliko sati pošto je britanska mera stupila na snagu, ona odmah počela da ulaže napore kako bi vlasti u Londonu iz karantina izuzele Balearska i Kanarska ostrva.

U španskoj pokrajini Kataloniji registrovano je povećanje broja zaraženih korona virusom, ali žarišta tog virusa nisu prijavljena na španskim ostrvima, koja su popularne destinacije britanskih i drugih evropskih turista.

Španska ministarka je rekla da se epidemiološka situacija pomno prati na ostrvima i da nije ništa lošija od situacije u Velikoj Britaniji.

20:59

Ministar zdravlja iz Meksika preminuo od posledica koronavirusa

Ministar zdravlja u vladi meksičke savezne države Čivava Hesus Graheda, koji je pre dve sedmice hospitalizovan zbog koronavirusa, danas je preminuo, saopštio je guverner Havijer Koral.

„Nemam reči kojima bih izrazio svoja osećanja i jedino što mogu da kažem je da sam neizmerno tužan“, rekao je Koral, prenosi Rojters.

U Meksiku je registrovano više od 385.000 obolelih od koronavirusa, a sa 43.500 umrlih ta država je četvrta na svetu.

20:57

U Turskoj na više od 40.000 testiranih, pozitivno 927 osoba

U Turskoj je u poslednja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena kod 927 osoba, a 17 obolelih je preminulo, javlja Anadolija.

Prema podacima na stranici Ministarstva zdravstva Turske, a koje je na Tviteru podelio i ministar zdravstva Fahretin Koca, danas je obavljeno 40.016 testiranja na prisustvo koronavirusa.

Do sada je na koronavirus u Turskoj obavljeno 4.572.688 testiranja.

Broj zaraženih povećan je na 226.100, a umrlih na 5.613.

Na odeljenjima za intenzivnu negu nalazi se 1.249 pacijenata, a na respiratoru je 387.

20:50

U Saudijskoj Arabiji do sada umrlo oko 2.700 ljudi, hadžiluk dozvoljen, uz ograničenje

Od posledica zaraze koronavirusom u Saudijskoj Arabiji u protekla 24 sata umrlo je još 30 osoba, čime je broj smrtnih slučajeva u toj zemlji od početka pandemije kovid-19 povećan na 2.733, javlja Anadolija.

Broj zaraženih od početka pandemije –  266.941. Dozvoljen hadžiluk u Meku, ali uz ograničenja.

20:35

Vitaminski paketi za zaposlene u privremenoj kovid-bolnici u Areni

Kompanija Mozzart danas je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, za svakog zaposlenog u privremenoj kovid bolnici u Beogradskoj areni dostavila ketering i više od tone vitaminskih paketa sa voćem i voćnim sokovima.

Kako je saopšteno, u akciji su učestvovali košarkaš Vladimir Štimac, državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefovski i direktor Beogradske arene Goran Grbović.

Mozzartov humanitarni karavan do sada je posetio kovid bolnice u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Smederevu, Požarevcu, Mladenovcu, sve kliničko bolničke centre u Beogradu, ali i noćne kovid ambulante i institute Batut i Torlak. Pomoć je dopremljena i zaposlenima u opštim bolnicama u Valjevu i Šapcu.

20:33

Kragujevački institut: Još 65 pozitivnih

Još 65 osoba je pozitivno na koronavirus od 236 obrađenih uzoraka koji su danas do 15 časova stigli u kragujevački Institut za javno zdravlje.

U Kragujevcu je 55 novoobolelih, četvoro je iz Rače, dvoje iz Aranđelovca, a po jedan iz Topole, Knića, Arilja i Novog Pazara.

Od početka epidemije u Institut za javno zdravlje Kragujevac je na testiranje poslato ukupno 14.476 uzoraka.

Koronavirus je potvrđen kod 1.904 osobe u Šumadijskom okrugu, do čega je najviše u Kragujevcu, njih 1.519, u Aranđelovcu je registrovano 120 korona-pozitivnih, u Kniću 98, Topoli 56, Batočini 51, Rači 48, i Lapovu 12.

U Kliničkom centru Kragujevca na lečenju je 121 pacijent, od čega je 14 na respiratorima, a tri pacijenta su otpuštena u poslednja 24 časa.

20:31

Broj zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori premašio 2000

U Crnoj Gori su registrovana 52 nova slučaja zaraze koronavirusum, tako da je ukupno zaraženo 2.017 ljudi.

Do sredine juna od kovida-19 preminule su 34 osobe.

19:53

Ugljanin tvrdi da maske povećavaju smrtnost, Vulin odgovara – treba ga uhapsiti

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ocenio je da se sa nošenjem maski povećao i broj smrtnih slučajeva, prenosi RTS.

Na ovu izjavu reagovao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

19:32

U KC Niš 384 zaražena, u Leskovcu polovina pacijenata bolnice na kiseoniku

Na respiratorima u Nišu trenutno je 10 ljudi, dok više desetina njih ima kiseoničku potporu. U Nišu su u kovid bolnicama trenutno 384 pacijenata, u leskovačkoj bolnici oko 130 ljudi, od kojih je čak 69 pacijenata priključeno na kiseonik, navodi reporter N1.

Iz KC Niš kažu da ih zabrinjava to što je sedmoro dece, obolele od koronavirus, smešteno u bolnicu.

17:40

Na Kosovu umrlo još osam osoba

Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova (NIJZK) je saopštio da je u poslednja 24 sata na Kosovu umrlo osam osoba, 220 je bilo pozitivno, a 121 osoba je izlečena od koronavirusa.

Ukupan broj zaraženih od 8. februara do danas je 7.137 slučajeva od 34.316 osoba osumnjičenih za virus SARS-CoV-2. Sa osam umrlih u poslednja 24 sata ukupan broj preminulih je 177, dok je broj izlečenih 3.874 slučaja.

Aktivnih slučajeva je 3.086.

I u poslednja 24 sata najviše pozitivnih slučajeva je iz opštine Priština 81 slučaj. Slede opština Peć 23 slučaja, opština Uroševac 13, opština Podujevo 12, opština Kosovo Polje 10, opštine Lipljan 9, opština Glogovac 7 i opština Djakovica 7 slučajeva. Po šest pozitivnih slučajeva imaju opštine Istok, Gnjilane i Dečane. Pet slučaja ima opština Vitina, po četiri slučaja imaju opštine Vučitrn, Kamenica, Suva reka, Klina, Mališevo. Opština Obilić četiri slučaja, dok po tri slučaja imaju opštine Štimlje i Srbica. Po dva slučaja imaju opštine Prizren, Orahovac i jedan slučaj opština Mitrovica.

17:25

Krizni štab: U odnosu na prvu fazu više težih slučajeva

Epidemiolog, dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba, rekla je da je stopa mortaliteta u granicama iz prve faze epidemije, a infektolog Mijomir Pelemiš, poredeći ova dva perioda, ukazuje na to da u poslednjih mesec dana ima više težih bolesnika, da su pneumonije teže i da je više ljudi na respiratorima.

Navodi da nije ništa novo da korona napada i druge, ne samo respiratorne organe, dodajući da je to karakteristično i za ostale viruse.

16:47

Kisić Tepavčević: Razmatraće se uvođenje karantina za ulazak iz određenih država

Razmatraće se uvođenje karantina za osobe koje dolaze iz određenih zemalja, rekla je na konferenciji za novinare dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba.

Govoreći o eventualnom uvođenju karantinu, Kisić Tepavčević je rekla da razmena ljudi, putnici u međunarodnom saobraćaja predstavljaju pretnju za širenje epidemije.

16:33

Pelemiš o otvorenom pismu: Pozivam uvažene kolege da iznesu ideje

Infektolog Mijomir Pelemiš, član Kriznog štaba, pozvao je potpisnike otvorenog pisma lekara da im pomognu i da iznesu bilo koju ideju koju imaju, navodeći da nijednu novu nije do sada čuo. Mene ne zanima politika, mene zanima borba za zdravlje našeg naroda i tu smo spremni za svaki razgovor, za svaku sugestiju, dodao je.

16:03

Bez preminulih od koronavirusa u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji registrovana su 152 nova slučaja koronavirusa, a u prethodna 24 sata nije bilo preminulih, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

15:45

U „Mišoviću“ 12 dece, u Nišu šestoro, ukupno 690 zaraženih zdravstvenih radnika

Infektolog Mijomir Pelemiš, član Kriznog štaba, kaže da od koronavirusa obolevaju svi uzrasti – deca, trudnice, mladi, stari, ali da je ishod drugačiji. U KBC Dragiša Mišović je 12 dece i šest majki, u Nišu šestoro dece, u Šapcu troje, naveo je. Krizni štab je naveo i da je obolelo 690 zdravstvenih radnika, od tog broja su 72 hospitalizovana.

Kolektivni imunitet nije strategija, već sprečavanje širenja zaraze. O tome imunolog Srđa Janković:

15:43

Obolelo 159 korisnika ustanova socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 159 korisnika i 94 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.  

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 644, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 239.

15:28

Kon zove nadležne da kontrolišu da li se poštuju mere

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je nadležne da počnu da kontrolišu da li građani poštuju mere i preporuke republičkog Kriznog štaba u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa i dodao da nema više vremena za opuštanje.

„Mere su sve vreme bile na snazi, preporuke su bile vrlo jasne i vrlo glasne. Bile su mere i utakmice, tu se dobro zna ko je odgovoran što to nije poštovano“, naveo je epidemiolog.      

15:09

Preminulo još osam osoba u Srbiji

U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično još osam osoba preminulo od posledica koronavirusa.

14:58

Još tri osobe preminule od koronavirusa u Hrvatskoj

U protekla 24 sata zabeleženo je 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, a tri osobe su preminule.

14:44

U Jablaničkom okrugu 37 novozaraženih

Kod 29 osoba sa teritorije grada Leskovca je potvrđen koronavirus, pokazuju rezultati koji su stigli u posednja 24 sata. Stigla su 184 rezultata, za grad Leskovac 144, iz laboratorija Vatreno oko i Batajnica. Od ovog broja 37 rezultata je sa pozitivnim nalazom, 29 osoba sa teritorije grada Leskovca, po četiri osobe sa teritorije opštine Medveđa I Vlasotince. 

Od početka epidemije ukupan broj obolelih na nivou Jablaničkog okruga je 1355 a po opštinama je: grad Leskovac 1075, Vlasotince 139 , Bojnik 31, Lebane 70, Medveđa 38 i dve osobe sa teritorije opstine Crna Trava . 

Trenutno se čeka iz laboratorije „Vatreno oko“ i   „Batajnica“ u Beogradu 198 rezultata sa Jablaničkog okruga za lica koja su uzorkovana u ZZJZ Leskovac I Opštoj bolnici Leskovac u prethodnim danima.

13:09

Više od 2.600 potpisa lekara

Više od 2.600 lekara stalo iza pisma Vladi Srbije u kom se, između ostalog, traži smena Kriznog štaba.

12:50

U Sloveniji novih 16 slučajeva korone, kritično u Domu za stare u Hrastniku

Novih 16 slučajeva koronavirusa potrvđeno je u Sloveniji, saopštila je slovenačka Vlada. U protekla 24 časa izvršeno je 565 testiranja na kovid-19.

Slovenački mediji prenose da je u domu za stare u Hrastniku utvrđeno čak 12 novih infekcija, a da su se izvan doma zarazili i jedan radnik i građanin.

12:50

Raste broj obolelih u BiH, od početka pandemije 10.325 zaraženih

U protekla 24 časa u BiH su registrovana 263 nova slučaja koronavirusa, od kojih je u Federaciji BiH 154, a u Republici Srpskoj 109.

Ukupan broj obolelih od početka pandemije porastao je na 10.325.

12:19

Prekršajne prijave u Novom Sadu, uglavnom zbog nenošenja maski

Sanitarna inspekcija podnela je 15 prekršajnih prijava u Novom Sadu, uglavnom zbog nenošenja maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanja fizičke distance. 

Kako je saopštio Biro za odnose s javnošću pokrajinske Vlade, kontrolisanje poštovanja protivepidemijskih mera biće nastavljeno i u narednim danima na teritoriji svih gradova Vojvodine. 

Dodali su da će prekršajno odgovarati i pravni subjekti i pojedinci. Sanitarna inspekcija kontrolisala je 40 objekata, među kojima je najviše bilo restorana, kafića i kafana, tržnih centara i prodavnica.

11:54

Vučić: Ne vodimo političku borbu već bitku za živote ljudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da vlasti u borbi protiv epidemije koronavirusa ne vode političku bitku „već bitku za živote i zdravlje ljudi“.

11:40

Više od 12.000 novozaraženih u Južnoj Africi

Južna Afrika je prijavila više od 12.000 novozaraženih koronavirusom.

Ona je sada jedna od najpogođenijih zemalja sveta sa 434.200 zaraženih i 6.655 umrlih od Covid-19.

Više od polovine broja zaraženih na afričkom kontinentu je u Južnoj Africi.

Afrika sada ima više od 828.000 slučajeva, međutim zbog niske stope testiranja i loše evidencije pravi broj zaraženih nije poznat.

10:25

Pelemiš: Rešenje nije kolektivni imunitet već vakcina

Infektolog Mijomir Pelemiš izjavio je da sticanje kolektivnog imuniteta nije rešenje, već je kao rešenje ocenio pojavu vakcine, kako je naveo, ukoliko koronavirus sam ne iščezne.

10:15

Janković: Manjina koja se ne pridržava mera može da pogorša epidemiju

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže za RTS da građani moraju u svakom trenutku da se ponašaju kao da svako od njih može da se zarazi i prenese zarazu drugima.

Što se tiče posledica koje kovid 19 ostavlja na ljude koji su ga preležali, objašnjava da one kod jednog broja mogu da ostanu najčešće u obliku fibroze pluća, odnosno stvaranja ožiljka.

10:13

Šinković: Institucije od početka epidemije vode „diletantsku komunikaciju“

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Norbert Šinković izjavio je u Novom danu da institucije u Srbiji od početka epidemije koronavirusa vode „diletantsku komunikaciju prema novinarima i građanima“.

„To dovodi do toga da su građani dobrim delom zbunjeni i ne znaju više koje su mere stvarno potrebne i na koji način zaštititi porodice. Onda dolazi do širenja različitih teorija zavera“, kaže Šinković.

9:36

Nedimović: Nesagledive posledice epidemije, narod da ne strahuje da će gladovati

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović poručio je da narod ne treba da strahuje da će gladovati, iako je epidemija koronavirusa ostavila nesagledive posledice po kompletnu svetsku ekonomiju i u tom smislu neće zaobići ni Srbiju i njen agrar.

Nedimović je rekao da Srbija nema nijednog jedinog razloga da brine, pšenica je pokazala odlične rezultate.

9:24

Upozorenja u Nemačkoj: Drugi talas epidemije je već tu

S dnevnim porastom broja zaraženih u nemačkoj javnosti sve je više upozorenja da je drugi talas epidemije koronavirusa pogodio tu zemlju, a zabrinutost je izrazio i državni institut za zarazne bolesti.

Drugi talas koronavirusa već je tu. Događa se svaki dan. Sada svaki dan imamo žarišta zaraze koja bi se mogla pretvoriti u vrlo visoke brojeve“, kaže predsednik vlade Saske Mihael Krečmer za „Rheinische Post“.

9:23

Broj zaraženih u Južnoj Koreji pao na ispod 60 dnevno

Broj zaraženih koronavirusom u Južnoj Koreji spao je ispod 60 na dnevnom nivou, nakon četiri meseca. Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti registrovali su 58 novozaraženih u poslednja 24 sata, čime je ukupno 14.150 zaraženih osoba u toj zemlji.

Od Kovida-19 umrlo je 298 osoba.

Dvanaest osoba je zaraženo lokalnom tramsmisijom, dok su ostali došli iz inostranstva.

7:40

Severna Koreja sumnja na prvi slučaj COVID-19

Severna Koreja sumnja na prvi slučaj COVID-19, a pretpostavlja se da je reč o osobi koja se iz Južne Koreje u zemlju vratila 19. jula, objavila je državna novinska agencija KCNA.

7:31

Velika Britanija skinula Španiju sa liste bezbednih zemalja

Velika Britanija je nakon porasta broja zaraženih u Španiji savetovala svojim državljanima da ne putuju u tu zemlju i uklonila je sa liste bezbednih mesta koje mogu posetiti.

Ministarstvo saobraćaja izdalo je saopštenje u kom upozorava da će svako ko se od ponoći vrati sa odmora iz Španije morati da se samoizoluje.

Vlada je apelovala na ljude koji su već na odmoru u Španiji da se vrate kući, kao i da prate informacije i savete ministarstva.

U Španiji je u poslednja dva dana na dnevnom nivou zabeleženo više od 900 novozaraženih. Španske vlasti upozoravaju da bi se ta zemlja mogla suočiti sa drugim talasom zaraze. Od početka epidemije u toj zemlji umrlo je više od 28.000 ljudi.

  • Ukupno 534 žrtava korone u Srbiji
  • Na respiratorima 169 osoba
  • Dosad potvrđeno 23.730 slučajeva
  • Hospitalizovano ukupno 4.568 osoba
  • Krizni štab će razmatrati uvođenje karantina za ulazak iz pojedinih zemalja
  • Infektolog Mijomir Pelemiš izjavio da kolektivni imunitet nije rešenje
  • Predrag Kon ocenio da je Beograd epidemiološka bomba
  • Više od 2.600 lekara stalo iza pisma Vladi Srbije
  • U svetu je do sada obolelo više od 16,2 miliona ljudi, a umrlo više od 648.000