Pelemiš: Srbija je kompletno žarište, kolektivni imunitet nije rešenje

Vesti 26. jul 202010:14 > 10:18
N1

Infektolog Mijomir Pelemiš izjavio je da sticanje kolektivnog imuniteta nije rešenje, već je kao rešenje ocenio pojavu vakcine, kako je naveo, ukoliko koronavirus sam ne iščezne.

Pelemiš, koji je član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, za televiziju Prva je kazao da je sticanje kolektivnog imuniteta rizik, navodeći da nije moguće oceniti kako će se virus manifestovati kod svakog pojedinca.

Prema njegovim rečima, nije moguće utvrditi koliko dugo se virus zadržava u organizmu nakon što osoba preleži koronavirus.

Govoreći o poštovanju trenutnih mera i preporuka, Pelemiš je naveo da se mere još uvek ne poštuju u dovoljnoj meri, ali da građani postaju disciplinovaniji.

„Srbija je kompletno žarište, mi ne znamo ko ima prisutan virus a ko ne. Mi bismo to znali kada bismo testirali sve stanovnike Srbije, ali to je neizvodljivo“, rekao je infektolog i dodao da virusa ima pogotovo u zatvorenom prostoru.

On je ukazao da u je svakom mestu u Srbiji prisutan koronavirus i da građani treba da spreče širenje bolesti poštovanjem svih mera i preporuka republičkog Kriznog štaba.

Još vesti o koronavirusu potražite u našem LIVE BLOGU i na stranici Koronavirus.