CINS: Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak protiv Gorana Rakića

Vesti 27. jul 202009:48 > 09:52
N1

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv Gorana Rakića, direktora JKP Standard i ministra administracije i lokalne samouprave u novoformiranoj kosovskoj Vladi, zbog sumnje da je prekršio zakon jer toj agenciji nije prijavio imovinu i prihode, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Agencija je, osim protiv Rakića, postupke pokrenula i protiv funkcionera u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici.

Činjenica da dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću Veroljub Stanković, direktor JKP Vodovod Ibar u Kosovskoj Mitrovici Miodrag Ralić i direktor JKP Standard i ministar administracije i lokalne samouprave u novoformiranoj kosovskoj Vladi Goran Rakić Agenciji za borbu protiv korupcije nisu prijavili koliko novca zarađuju i šta sve poseduju od stanova, kuća, imanja i prevoznih sredstava bi, prema zakonu, moglo da ih košta između 50.000 i 150.000 dinara, navodi CINS.

Ukoliko se ispostavi da im je motiv bio da sakriju imovinu, ovi funkcioneri mogli bi da budu kažnjeni i zatvorom od šest meseci do pet godina, što podrazumeva i otkaz i zabranu obavljanja javne službe 10 godina.

Naime, nakon što je istraživanje CINS-a pokazalo da pojedini srpski funkcioneri koji rukovode ustanovama u vlasništvu Republike Srbije na Kosovu ne poštuju ovu zakonsku obavezu, Agencija je najavila da će proveriti da li ima mesta pokretanju postupka, a onda je, pre oko mesec dana, i pokrenula postupak protiv trojice takvih funkcionera.

„Obaveštavamo vas da je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupke zbog nepodnošenja izveštaja o imovini i prihodima u skladu sa odredbom člana 43. stav 2. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije protiv Gorana Rakića, direktora JKP Standard Kosovska Mitrovica, Veroljuba Stankovića, dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, i Miodraga Ralića, direktora JKP Vodovod Ibar Kosovska Mitrovica“, prenosi CINS odgovor Agencije.

U Agenciji dodaju kako i dalje proveravaju ima li osnova da se pokrenu postupci protiv predsednika Privremenog organa opština Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića, direktora OŠ Sveti Sava u tom gradu Milorada Jovanovića, kao i protiv bivšeg v. d. direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Milana Ivanovića.

Niko od njih, prema istraživanju CINS-a, Agenciji nije prijavio zaradu i imovinu.

Inače, nakon istraživanja CINS, u online registru imovine i prihoda pojavili su se podaci za načelnika Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavka Simića i predsednika Privremenog organa Opštine Zvečan Ivana Todosijevića, iako ih nije bilo dok je redakcija CINS pripemala tekst.

U Agenciji su za CINS rekli da su ti podaci naknadno upisani u registar, ali bez preciziranja kada su tačno uneti.