Dačić: Da li dijalog ima smisla ako se Priština ovako ponaša

Vesti 27. jul 202009:40 > 09:54
Tanjug/Rade Prelić

"Srbija će, za sada, biti uzdržana i čekaće reakciju međunarodne zajednice na najavu Prištine da će nastaviti kampanju prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Ako te reakcije nema, ukoliko se vidi da Priština se prijavljuje u međunarodne organizacije, mi ćemo nastaviti sa našim akcijama“, rekao je Dačić za TV Prva.

Dačić je naglasio da se mora nastaviti dijalog, jer drugog rešenja nema, ali taj dijalog je zasnovan na velikoj dozi nepoverenja.

Postavlja se pitanje da li dijalog ima smisla ako se Priština ovako ponaša, rekao je Dačić i naveo da Srbija nema poverenja u institucije EU i namere pojedinih država da će biti nepristrasne, navodeći da tu ne misli da funkcionere EU Žozepa Borelja ili Miroslava Lajčaka.

„Nisam čuo da je bilo ko osudio izjavu (Avdulaha) Hotija“, rekao je Dačić.

On je podsetio da je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Ričard Grenel objavio da je dobio uveravanja iz Beograda i Prištine dogovor o obostranom moratorijumu.

„U dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, obojica smo zaključi da mi Prištini ništa ne verujemo i da će se to dogoditi. Prvo – Priština laže, drugo – niko na to ne reaguje i treće- treba da mislimo šta mi radimo“, naglasio je Dačić.

Dijalog je skoro dve godine bio u fazi kliničke smrti i na reanimaciji. Reanimirali smo dijalog, a sada imamo situaciju da se vraćamo korak unazad, konstatovao je Dačić, ocenivši da to „neće ugroziti dijalog sa naše strane.

„Ja jedva čekam da predsednik kaže da idemo dalje, u kampanju povlačenja priznanja. Oni nisu svesni, žive na čardaku ni na nebu, ni na zemlji. To neće rešiti pitanje političkog rešenja Kosova, već definisati nove pozicije“, rekao je Dačić.

On tvrdi da Kosovo ne može biti deo UNESKO, dok je ove vlasti, njegove i Vučićeve saradnje, niti u Interpol i Ujedinjene nacije, jer Priština više nema potrebnu većinu od 97 država u UN.

Ne znam da li ostajem na ovoj funkciji, ja pričam o ovome dok se ne formira nova vlada Srbije, rekao je Dačić i naglasio da nije pričao sa Vučićem o ministarskim pozicijama.

„Meni je uvek bilo glupo da neko sam ocenjuje svoj rad, ali sve ovo što smo pričali govori o rezultatima i mislim da će ovo vreme ostati upamćeno po tome da je 18 država povuklo priznanje nezavinosti Kosova“, konstatovao je Dačić.