Rama: Stigla blindirana vozila na Kosovo iz SAD

Vesti 27. jul 202011:05 > 11:15
Delil SOULEIMAN / AFP

Komandant Bezbednosnih snaga Kosova Rahman Rama potvrdio je za RSE da je na Kosovu tokom vikenda stigao kontigent blindiranih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država za te snage prema ugovoru koji su Kosovo i SAD potpisali prošle godine.

Ovo je drugi deo kontigenta koji je stigao, nakon prvog prošle nedelje. Iskoruka je sada kompletirana. Radi se o blindiranim vozilima tipa ‘Humvee’ iz SAD “, rekao je Rama.

Broj vozila i njihova cena za sada se ne objavljuju budući da su to klasifikovane informacije, dodao je on. Vozila su kupljena sredstvima iz budžeta Kosova.

„Na osnovu potreba mi ćemo nastaviti saradnju i u budućnosti. Svi naši ugovori su sa SAD i po pitanju naoružanj, ali i po pitanju ovih taktičkih vozila. I sledeće godine imaćemo nove ugovore“, dodao je Rama.

Kosovo je prošle godine od SAD dobilo donaciju od 27 vojnih vozila iste marke (Humvee), a 2018. godine je kupilo 24 takvih. Skupština Kosova je 2018. Usvojila zakonske promene za transformaciju mandata Bezbednosnih snaga Kosova u oružane.

Predviđeno je da transformacija traje 10 godina, kako bi ove snage postale vojska. Takođe je predviđeno da će godišnji budžet od 55 miliona evra svake godine biti uvećan za 5,5 miliona evra, što je do sada, kako je Rama potvrdio, i učinjeno od 2018.