Stevanović: Manje pacijenata, ali i dalje veliki broj

Vesti 27. jul 202012:33 > 12:36
Printscreen

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović izjavio je da je u protekla 24 sata u toj klinici obavljeno 167 prvih pregleda, što je za 30 odsto manje pacijenata nego u vreme najintenzivnijeg porasta obolelih.

Stevanović je, posle sastanka direktora kovid klinika sa ministarom zdravlja Zlatiborom Lončarom, rekao da je to ipak značajan broj obolelih za Beograd, jer je 60 pacijenata bilo za hospitalizaciju.

„Kolege su tokom vikenda radile punom parom i kada se saberu brojevi, to je oko 200-250 pacijenata, sa prvim pregledom, što je manje, ali i dalje se radi o velikom broju“, rekao je Stevanović novinarima.

Bolnice su još pune, ima mesta za prijeme, ali i dale stižu pacijenti sa teškom kliničkom slikom i mlađe uzrasne dobi, konstatovao je Stevanović.

On je pozvao pacijente da se javljaju na zakazane kontrolne preglede, čak i u periodu između njih ako se pogorša situacija.

Lončar: Raste broj kontrolnih pregleda

Lončar je rekao da je u nedelju zabeležen najveći broj pozitivnih na korona testu, ali je i najviše ljudi testirano.

„Ono što nam je još pokazatelj jeste da se smanjuje broj pregleda, smanjuje se broj prijema u odnosu na prošlu nedelju. Raste broj kontrolnih pregleda“, rekao je Lončar.

Lončar je rekao da u Beogradu ima dovoljno mesta u bolnicama, pa će preuzeti neke od pacijenata iz Požarevca i Kraljeva, kako bi se tamo oslobodile postelje.

„Imamo novi dogovor za Leskovac, Petrovac na Mlavi, gde se pojavljuju slučajevi u staračkim domovima ili drugim organizacijama“, rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, na sednici Kriznog štaba u Nišu razgovaraće se pripremi bolnice u Knez selu, gde će se uz minimalna ulaganja obezbediti 400 kreveta.

„Uz izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu sa 1.500 kreveta ozbiljno razmišljamo o kapacitetima za jesen, da ih imamo“, rekao je Lončar.

Još vesti o koronavirusu potražite u našem LIVE BLOGU i na stranici Koronavirus.