Obradović: Imamo li Ustavni sud ili o svemu odlučuje isključivo Andrićev venac

Vesti 27. jul 202012:43 > 12:45
N1

Predsednik Dveri Boško Obradović još jednom je ispred Ustavnog suda od te institucije zatražio da se izjasni o inicjativama za poništavanje izbornog procesa na svim nivoima.

Obradović je za N1 izjavio da je ovo finalna provera da li Srbija uopšte ima Ustavni sud ili ne, i podsetio da je UStavnom sudu podneto najmanje pet inicijativa za poništavanje izbora, od kojih su Dveri podnele dve.

Ustavni sud i dalje ćuti, konstatovao je lider Dveri i istakao da su troje sudija Ustavnog suda članovi vladajuće Srpske napredne stranke.

„I kao takvi sigurno ne mogu suditi po Ustavu i zakonima. Postavlja se pitanje da li ostalih 10 sme da sudi po Ustavu i zakonu, a ne po nalozima sa Andrićevog venca“, poručio je.

Podsetio je i da je zatražio da sve sudije koji su članovi političkih stranaka podnesu ostavke i budu lustrirane.

Na pitanje N1 da li se njegove konferencije ispred Ustavnog suda mogu protumačiti kao pritisak na sud, Obradović je odgovorio da jedan opozicioni poslanik koji ne može da gostuje ni na jednom mediju sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji nikako ne može da vrši pritisak, već suprotno – da „pritisak vrše najviše predstavnici vlasti koji su doveli ove sudije“.

„Od kad je SNS došao na vlast promenjen je kompletan sastav Ustavnog suda i pod direktnom su kontrolom SNS-a i očigledno osećaju dug“, ocenio je lider Dveri.

Rok za konstituisanje Skupštine Srbije ističe za nedelju dana, a Obradović je uveren da će sednica biti održana, uprkos teškoj epidemiloškoj situaciji, iako parlament nije zasedao u martu i parilu, već je, prema njegovim rečima, „izvršen državni udar“, zaobilaženjem Narodne skupštine u odluci o uvođenju vanrednog stanja.

„Ova vlast sve zloupotrebljava u svoju korist. Ne prezaju od kršenja Ustava i zakona, pa čak ni kršenja epidemioloških mera koje je njihov Krizni štab propisao“, kazao je Obradović.

Istakao je i da će ukoliko se Ustavni sud proglasi nenadležnim to biti bar peti u nizu veliki slučaj o kojem ćute, a ako donesu odluku da su izbori bili regularni i demokratski, onda je to, prema njegovom mišljenju, „skandal nad skandalima“.

Podsetio je da su Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima promenjeni usred izbornog procesa, što je, prema njegovom mišljenju, dovoljno da se izbori obore.