Stevanović Bilčiku: Krajnje je vreme da osudite gušenje slobode medija u Srbiji

Vesti 27. jul 202013:53 > 14:06
N1

Internacionalna sekretarka Stranke slobode i pravde Ana Stevanović zamerila je specijalnom izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku da su, umesto konkretnih osuda onoga što se sa medijima u Srbiji dešava, njegove izjave do sada bile frazeološke sa pominjanjem važnosti slobode medija i nezavisnog novinarstva.

„Niste izrekli nijednu jedinu konkretnu osudu, iako već osam godina Srpska napredna stranka kontroliše sve najveće medije u Srbiji, sve televizije sa nacionalnom frekvencijom, kao i javni medijski servis koji plaćaju svi građani. Znate li da za javni servis lideri srpske opozicije, niti opozicione stranke ne postoje niti se godinama pozivaju da gostuju na javnom servisu“, istakla je Stevanović u otvorenom pismu Bilčiku.

Ona je ukazala da, u isto vreme Aleksandar Vučić, gostuje po 40 minuta u centralnom dnevniku koji traje 30 minuta, kao i da televizija Pink od početka vladavine Aleksandra Vučića „sprovodi brutalni medijski linč, ne samo nad liderima opozicije, već i nad pojedincima iz javnog života, kao i nad običnim ljudima koji se samo usude da kažu neku reč protiv aktuelnog režima“.

„Kako ste član grupe koja je nastala nakon ubistva evropskih istraživačkih novinara, želimo da verujemo da će medijska slika u Srbiji, kakve nema nigde u Evropi i koja je neuporedivo gora nego u Mađarskoj, postati predmet vaše pažnje i konkretnih osuda“, poručila je Stevanović Bilčiku.