Šumarac: Ujedinjenje sa SDS-om i ZSS-om pre izbora u DS-u 26. septembra

Vesti 27. jul 202014:54 > 14:55
N1

Potpredsednik Demokratske stranke Dragoslav Šumarac izjavio je za N1 da će ujedinjenje DS-a sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića i strankom Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića biti završeno pre stranačkih izbora koji su za 26. septembar zakazani na inicijativu više od 200 članova Glavnog odbora demokrata, kao i da će na tim izborima moći da glasaju i članovi SDS-a i ZSS-a koji će se do tada, kako je rekao, ponovo učlaniti u DS.

Šumarac je rekao da su on i Vida Ognjenović, kao predstavnici više od 200 članova Glavnog odbora koji su tražili zakazivanje izborne skupštine stranke, u kontaktu sa predsednikom DS-a Zoranom Lutovcem, ali da još nisu postigli kompromis.

„Niko ne traži smenu predsednika Lutovca, tražimo da se proveri poverenje svih organa, pre svega predsednika i potpredsednika“, kazao je Šumarac.

Naveo je da su Lutovcu predložili da zajedno naprave organizacini odbor izbora, i da on predloži određeni broj članova u izbornoj komisiji, ali da nisu dobili nikakav odgovor.

Šumarac je odbacio optužbe da se stranački izbori iniciraju suprotno proceduri, i podsetio da je statutom stranke predviđeno da se posle izbora na nacionalnom nivou moraju održati i izbori u DS-u, i da je tako bilo i posle bojkota izbora 1997. godine.

Poručio je i da će deo stranke koji je već zakazao izbore za 26. septembar nastojati da pre toga napravi dogovor sa predsednikom Lutovcem, ali je dodao i da ne vidi kako bi neko mogao da ospori izbore na koje bi izašlo nekoliko hiljada članova stranke.

Šumarac je objasnio i da bi pre izbora trebalo da bude završen proces ujedinjenja DS-a sa SDS-om i ZSS-o, jer je, kako je istakao, reč samo o sprovođenju odluka koje su već donete, i to na sednicama kojima je predsedavao sam Lutovac.

Kazao je i da je članovima SDS-a i ZSS- upućen poziv da uzmu učešće na stranačkim izborima u septembru, i da on veruje da će oni do tada ponovo postati članovi DS-a.

Govoreći o konsultacijama o formiranju nove Vlade Srbije, Šumarac je rekao da uprkos tome što Srbija usled krize izazbane pandemijom koronavirusa, nema vremena za gubljenje, ne očekuje da će Vlada biti formirana pre kraja septembra.