Novi dan o demokratiji u Srbiji i presudama učesnicima protesta

Vesti 27. jul 202015:25 > 15:29
N1

Za nekoliko dana biće tačno godinu dana kako je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održan prvi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije, uz prisustvo civilnog sektora, o izbornim uslovima. Kakav je rezultat tog dijaloga i dijaloga koji je kasnije vođen uz posredstvo evroparlamentaraca u Narodnoj Skupštini, možda najslikovitije opisuje izborni dan, odnosno 21. jun ove godine.

Iščekujući konstituisanje Parlamenta i Vlade, pogođeni epidemijom koronavirusa, šta možemo da očekujemo kada je reč o povratku demokratije u institucije i hoće li EU imati još jedan pokušaj po tom pitanju? O tome u temi jutra razgovaramo s Đorđem Vukadinovićem, analitičarem.

O aktuelnim temama, kroz prelistavanje štampe, razgovaramo sa Slobodanom Georgievim, direktorom vesti i programa Newsmax Adria.

Nakon protesta u Beogradu i Novom Sadu početkom jula, prekršajni sudovi su u ekspresnim postupcima doneli ukupno 43 osuđujuće presude. Skoro polovina ovih presuda doneta je na osnovu iskaza policajaca, dok iskaze građana sudije nisu smatrale istinitim, navodi se u analizi Centra za istraživačko novinarstvo Srbije. Tim povodom razgovaramo s Milicom Ćurčić, jednom od autorki ove analize.

Novi plan otplate kredita najavljen je za 1. avgust. Građani zaduženi u bankama, koji ne žele da prihvate novi moratorijum, moći će da odbiju ponudu banke i produže sa redovnim mesečnim ratama i posle 1. avgusta. Postavlja se pitanje, koja je opcija bolja i kako vrsta kredita utiče na donošenje odluke o tome šta je povoljnije. O tome u nastavku sa Dejanom Gavrilovićem iz Efektive.

U australijskoj državi Viktorija već danima se beleži 200 novozaraženih slučajeva koronavirusom. Međutim u ponedeljak je zabeleženo je više od 530 slučajeva zaraze, što u pokreće pitanje strožih mera karantina, koji je već na snazi u ovoj državi. Šta to znači za obične građane, stanovnike Melburna, gusto naseljenog glavnog i najvećeg grada države Viktorija? O tome razgovaram s Nelom Tripković, profesorkom muzike i nezavisnom umetnicom, koja više od 20 godina živi i radi u Australiji.  

Svetski dan borbe protiv hepatitisa, ove godine obeležava se pod sloganom “Budućnost bez hepatitisa”, sa ciljem da se poveća svest o toj zaraznoj bolesti koja uzrokuje niz zdravstvenih problema. S druge strane, aktuelna pandemija COVID- 19 promenila je percepciju i strah od virusnih bolesti širom sveta.

U kakvom svetlu i sa kojim preporukama se dočekuje ovogodišnje obeležavanje ovog dana saznaćemo od naše reporterke.